Babka z ajerkoniakiem

Dzisiaj na piecyku babka wzmacniana ajerkoniakiem, więc nie dla najmłodszych. Zaciekawił mnie przepis z gazetki „Słodka Wielkanoc” na babkę z ajerkoniakiem i nie pozostało mi nic innego jak upiec takie właśnie ciasto. Babka mnie nie rozczarowała, jest wilgotna z wyczuwalnym smakiem alkoholu. W smaku przypomina moją ulubioną babkę piaskową. Jak większość babek prosta do zrobienia, będzie znakomitym dodatkiem do świątecznej kawy:)

IMG_4993

                 Składniki

  • 5 jajek w temp. pokojowej
  • 180 g cukru pudru
  • 3/4 szklanki oleju w temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki ajerkoniaku
  • 130 g  mąki pszennej
  • 130 g  mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

 

  1. Jaja ubijam z cukrem na puszysty krem. Zmniejszam obroty i nadal ubijając stopniowo dodaję olej, a następnie ajerkoniak.
  2. Na końcu dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszam do połączenia składników.
  3. Foremkę z kominkiem smaruję olejem i napełniam ciastem. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 170 stopni ok.60 min ( do suchego patyczka). Ostudzone ciasto można udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego:))

IMG_4998

IMG_4899

 

Komentarze: 23

  1. Ladylaura 29 marca 2014 at 17:01 Reply

    Bardzo apetyczna ,porywam i zajadam.

  2. magma 29 marca 2014 at 20:18 Reply

    robiłam taką na Wielkanoc w zeszłym roku, jest rewelacyjna w smaku:)

  3. kulinarny blog samanthy 29 marca 2014 at 20:50 Reply

    Pyszne smaki, ja z chęcią spróbuje do popołudniowej kawy. Bardzo apetycznie wygląda :)

  4. renia 29 marca 2014 at 21:23 Reply

    Zachęcająco wygląda:)))teraz okres babkowy się zaczyna więc trzeba wypróbować:)))Pozdrawiam serdecznie:)

  5. gin 30 marca 2014 at 13:59 Reply

    O mniam, z ajerkoniakiem musiała być pyszna :) Zdecydowanie coś dla mnie :)

  6. Sikunia 30 marca 2014 at 19:23 Reply

    Czy ajerkoniak można w tym przypadku zastąpić innym alkoholem?

    • napiecyku 30 marca 2014 at 19:36 Reply

      Myślę, że tak, ale musi być gęsty (musi mieć konsystencję ajerkoniaku:))

  7. hardaska 30 marca 2014 at 21:01 Reply

    Ale pychotka. Chcialoby sie zlizywac ekran komputera. Pozdrawiam Beata

  8. Pati 30 marca 2014 at 21:35 Reply

    Bardzo lubię ucierane ciasta z dodatkiem procentów :)

  9. Jolanta Strażyc 30 marca 2014 at 21:36 Reply

    Świetny przepis – dodatek ajerkoniaku na pewno daje fantastyczny smak :)

  10. Renata 30 marca 2014 at 21:36 Reply

    Taka babeczka i szklanka mleczka:) mniam, pychota:)

  11. Królowa Karo 30 marca 2014 at 21:43 Reply

    No tak, Wielkanoc coraz bliżej, a ja nie przemyślałam jeszcze menu…

  12. marcela 30 marca 2014 at 23:51 Reply

    oooo! CO za zbieg okoliczności! wczoraj też robiłam ajerkoniakową babkę!

  13. Monika 31 marca 2014 at 08:33 Reply

    Piękny kolor, taki słoneczny:)

  14. Anita 31 marca 2014 at 12:03 Reply

    oj oj pysznie…. pysznie:)

  15. wenus-lifestyle 31 marca 2014 at 15:47 Reply

    Cudownie wygląda, wspaniale podana :)

  16. simply lifetime 31 marca 2014 at 17:02 Reply

    babki z ajerkoniakiem nie jadłam, ale wygląda apetycznie :)

  17. Olka 31 marca 2014 at 17:19 Reply

    Kolejna fajna babeczka….:)) piękny kolor:))
    ….oj i ja muszę jakąś babeczkę,, poczynić,,… Pozdrawiam……

  18. Back Taste 31 marca 2014 at 18:00 Reply

    Ajerkoniak świetnie zmiękcza ciacho;)

  19. studentka na diecie 31 marca 2014 at 20:34 Reply

    Uwielbiam wszystko co ma posmak ajerkoniaku 😀 Taką babeczkę z chęcią bym spróbowała 😉

  20. Magda C. 3 kwietnia 2014 at 19:55 Reply

    Mniam, mniam jaka baba!

  21. basia 11 maja 2014 at 19:12 Reply

    Zaglądam do Ciebie Małgosiu systematycznie, bo tyle tu pyszności!

    • napiecyku 11 maja 2014 at 19:26 Reply

      Dziękuję i Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *