Home Na słodkoBabki i muffiny Babka migdałowa

Babka migdałowa

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

W ostatnim tygodniu mój blog bardzo zwolnił. Przeciążone serwery spowodowały,  że blog przez jakiś czas był niedostępny. Pan z obsługi technicznej pocieszył mnie, że wszystko wróci do normy, ale problem może potrwać jeszcze kilka dni. Gdzieś czytałam, że blogowanie jest tylko dla wytrwałych, ja ostatnio mam wrażenie, że blogowanie jest dla mega-wytrwałych. Na otarcie łez przygotowałam babkę migdałową. Kiedy wpada mi w rękę przepis na babkę, która w składzie ma mąkę ziemniaczaną i sporą ilość masła, mam dobre przeczucia. Takie babki zwykle są wilgotne, długo nie wysychają, a ta wzbogacona o migdały dodatkowo ma fantastyczny smak. Polecam ją z czystym sumieniem wszystkim tym, którzy nad ciasta z masami przekładają lekkie babki:) 

 IMG_3902

Skladniki

  • 4 jaka w temp. pokojowej (lekko rozkłócone)
  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka drobno posiekanych migdałów (migdały należy sparzyć, ściągnąć skórkę i posiekać), można również użyć gotowych mielonych migdałów.
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Masło ucieram na puch, dodaję stopniowo cukier i jajka. Nadal ucierając dodaję przesiane mąki, proszek do pieczenia, mleko, aromat i na końcu migdały. Foremkę z kominkiem smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Ciasto przelewam do foremki. Piekę ok. 55 min. w temp.180 stopni (do suchego patyczka). Smacznego!!!IMG_3877 IMG_3920

Powiązane posty

34 komentarze

celana jeans 9 marca 2014 - 05:33

I am in fact happy to glance at this weblog posts which contains plenty of valuable data, thanks for providing these
kinds of information.

Odpowiedź
napiecyku 9 marca 2014 - 10:44

Thank you:))

Odpowiedź
karmel-itka 9 marca 2014 - 07:51

och, tak dawno nie jadłam babki!

Odpowiedź
Salvador Dali 9 marca 2014 - 08:35

miałam ci właśnie pisać! Przez 20minut próbowałam połączyć się z Twoją stroną i nie mogłam, no nie mogłam!!
Całe szczęście, że wszystko wróciło już do normy 🙂

A babka wygląda rewelacyjnie i jak wyrosła! 😀

Odpowiedź
napiecyku 9 marca 2014 - 10:41

Dziękuję:)) Oby był to pierwszy i ostatni raz:))

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 9 marca 2014 - 09:24

Do kawki rewelacyjna i bardzo na czasie ! Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
studentka na diecie 9 marca 2014 - 09:55

Taka babka mojej babci był przepyszna 😀 One zawsze wychodzą najlepsze 😉

Odpowiedź
mysza75 9 marca 2014 - 12:33

Piękna babeczka, taka jak moja mama robiła i babcia. I jeszcze wilgotna do tego 🙂

Odpowiedź
Renata 9 marca 2014 - 15:48

Babeczka jak się patrzy:) jeżeli do tego nie jest sucha to jest taka jak u mamy:)

Odpowiedź
Olka 9 marca 2014 - 17:15

No właśnie…. bo ja się też dobijłam i nie łączyło….
Babeczka bardzo zgrabniutka….:)) i tak za jej sprawą już troszkę świątecznie….. :))

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 9 marca 2014 - 19:21

Zapachniało Świętami:) Oj, lubię!

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 9 marca 2014 - 19:21

Zapachniało Świętami:) Oj, lubię!

Odpowiedź
dżemdżus 9 marca 2014 - 19:53

Blogowanie, przez kapryśne sprzęty, może być niezłą szkołą cierpliwości. A babka to idealny pomysł na wypełnienie czasu oczekiwania na połączenie z serwerem. Pychotka – taki kawałek ciasta do dobrej aromatycznej herbaty – idealny poprawiacz humoru. 🙂

Odpowiedź
napiecyku 9 marca 2014 - 20:34

Dziękuję Dziewczyny:))

Odpowiedź
Ladylaura 9 marca 2014 - 20:37

Ja zdecydowanie wole babki od kremowych ciast.

Odpowiedź
napiecyku 9 marca 2014 - 20:41

Ze mną bywa różnie:))

Odpowiedź
renia 9 marca 2014 - 20:51

A ja właśnie dzisiaj nad babką się zastanawiałam że trzeba począć próby przed świąteczne:))Pozdrawiam serdecznie:))

Odpowiedź
napiecyku 9 marca 2014 - 21:02

Również Pozdrawiam:))

Odpowiedź
Sikunia 9 marca 2014 - 21:12

Trochę roboty z tymi migdałami – a ja jestem ciut leniwa 🙁

Odpowiedź
Sikunia 9 marca 2014 - 21:12

Trochę roboty z tymi migdałami – a ja jestem ciut leniwa 🙁

Odpowiedź
napiecyku 9 marca 2014 - 21:28

Można kupić gotowe mielone migdały:))

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 9 marca 2014 - 22:12

uwielbiam babki migdałowe : )

Odpowiedź
Marzena 9 marca 2014 - 22:17

Podoba mi się babka migdałowa i akuratna na Wielkanoc:-) Częstuję się kawałeczkiem;-)

Odpowiedź
marcela 9 marca 2014 - 22:28

mmmmm… Wspaniała! Z pewnością zrobię, bo tęsknię za takimi wypiekami:)

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 10 marca 2014 - 01:22

Wygląda bardzo wilgotnie, takie lubię, piękniutka babeczka

Odpowiedź
Królowa Karo 10 marca 2014 - 13:10

Dawno nie jadłam babki, a w sumie bardzo lubię – pasuje do kawy i do herbaty i do mleka… co kto woli.

Odpowiedź
Magda C. 10 marca 2014 - 14:30

Pięknie Ci wyszła ta babka 🙂 Migdałowej jeszcze ie jadłam, muszę zrobić 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 10 marca 2014 - 18:08

Też miałam problemy, nie mogłam wysłać do Ciebie komentarza. Miejmy nadzieję, że już będzie lepiej i szybciej 🙂 Świetny przepis – babka wygląda bardzo smakowicie 🙂

Odpowiedź
Back Taste 10 marca 2014 - 19:17

I do tego mleko:) pamiętam to z dzieciństwa.

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 10 marca 2014 - 21:27

Prezentuje się pysznie 🙂 Obowiązkowo z kubkiem kawy 🙂

Odpowiedź
Konczi i Szpileczka 15 marca 2014 - 18:00

Babeczka idealna

Odpowiedź
ania 25 sierpnia 2014 - 19:18

zrobilam z polowy i wyszla rewelacyjnie. pyszna babka, goraco polecam!

Odpowiedź
napiecyku 25 sierpnia 2014 - 19:32

Cieszę się Aniu, że smakowało 🙂

Odpowiedź
surenka 3 kwietnia 2017 - 23:40

Świetny przepis:) Lubię zdrowo się odżywiać, więc mąkę pszenną zastąpiłam owsianą i wyszła super babka:) Pozdrawiam:)!!

Odpowiedź

Zostaw komentarz