Babka migdałowa

W ostatnim tygodniu mój blog bardzo zwolnił. Przeciążone serwery spowodowały,  że blog przez jakiś czas był niedostępny. Pan z obsługi technicznej pocieszył mnie, że wszystko wróci do normy, ale problem może potrwać jeszcze kilka dni. Gdzieś czytałam, że blogowanie jest tylko dla wytrwałych, ja ostatnio mam wrażenie, że blogowanie jest dla mega-wytrwałych. Na otarcie łez przygotowałam babkę migdałową. Kiedy wpada mi w rękę przepis na babkę, która w składzie ma mąkę ziemniaczaną i sporą ilość masła, mam dobre przeczucia. Takie babki zwykle są wilgotne, długo nie wysychają, a ta wzbogacona o migdały dodatkowo ma fantastyczny smak. Polecam ją z czystym sumieniem wszystkim tym, którzy nad ciasta z masami przekładają lekkie babki:) 

 IMG_3902

Skladniki

  • 4 jaka w temp. pokojowej (lekko rozkłócone)
  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka drobno posiekanych migdałów (migdały należy sparzyć, ściągnąć skórkę i posiekać), można również użyć gotowych mielonych migdałów.
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Masło ucieram na puch, dodaję stopniowo cukier i jajka. Nadal ucierając dodaję przesiane mąki, proszek do pieczenia, mleko, aromat i na końcu migdały. Foremkę z kominkiem smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Ciasto przelewam do foremki. Piekę ok. 55 min. w temp.180 stopni (do suchego patyczka). Smacznego!!!IMG_3877 IMG_3920

Tagi:

komentarze 34

  1. celana jeans 9 marca 2014 at 05:33 Reply

    I am in fact happy to glance at this weblog posts which contains plenty of valuable data, thanks for providing these
    kinds of information.

    • napiecyku 9 marca 2014 at 10:44 Reply

      Thank you:))

  2. karmel-itka 9 marca 2014 at 07:51 Reply

    och, tak dawno nie jadłam babki!

  3. Salvador Dali 9 marca 2014 at 08:35 Reply

    miałam ci właśnie pisać! Przez 20minut próbowałam połączyć się z Twoją stroną i nie mogłam, no nie mogłam!!
    Całe szczęście, że wszystko wróciło już do normy 🙂

    A babka wygląda rewelacyjnie i jak wyrosła! 😀

    • napiecyku 9 marca 2014 at 10:41 Reply

      Dziękuję:)) Oby był to pierwszy i ostatni raz:))

  4. kulinarny blog samanthy 9 marca 2014 at 09:24 Reply

    Do kawki rewelacyjna i bardzo na czasie ! Pozdrawiam 🙂

  5. studentka na diecie 9 marca 2014 at 09:55 Reply

    Taka babka mojej babci był przepyszna 😀 One zawsze wychodzą najlepsze 😉

  6. mysza75 9 marca 2014 at 12:33 Reply

    Piękna babeczka, taka jak moja mama robiła i babcia. I jeszcze wilgotna do tego 🙂

  7. Renata 9 marca 2014 at 15:48 Reply

    Babeczka jak się patrzy:) jeżeli do tego nie jest sucha to jest taka jak u mamy:)

  8. Olka 9 marca 2014 at 17:15 Reply

    No właśnie…. bo ja się też dobijłam i nie łączyło….
    Babeczka bardzo zgrabniutka….:)) i tak za jej sprawą już troszkę świątecznie….. :))

  9. Ciążowe Zachcianki 9 marca 2014 at 19:21 Reply

    Zapachniało Świętami:) Oj, lubię!

  10. Ciążowe Zachcianki 9 marca 2014 at 19:21 Reply

    Zapachniało Świętami:) Oj, lubię!

  11. dżemdżus 9 marca 2014 at 19:53 Reply

    Blogowanie, przez kapryśne sprzęty, może być niezłą szkołą cierpliwości. A babka to idealny pomysł na wypełnienie czasu oczekiwania na połączenie z serwerem. Pychotka – taki kawałek ciasta do dobrej aromatycznej herbaty – idealny poprawiacz humoru. 🙂

  12. napiecyku 9 marca 2014 at 20:34 Reply

    Dziękuję Dziewczyny:))

  13. Ladylaura 9 marca 2014 at 20:37 Reply

    Ja zdecydowanie wole babki od kremowych ciast.

    • napiecyku 9 marca 2014 at 20:41 Reply

      Ze mną bywa różnie:))

  14. renia 9 marca 2014 at 20:51 Reply

    A ja właśnie dzisiaj nad babką się zastanawiałam że trzeba począć próby przed świąteczne:))Pozdrawiam serdecznie:))

    • napiecyku 9 marca 2014 at 21:02 Reply

      Również Pozdrawiam:))

  15. Sikunia 9 marca 2014 at 21:12 Reply

    Trochę roboty z tymi migdałami – a ja jestem ciut leniwa 🙁

  16. Sikunia 9 marca 2014 at 21:12 Reply

    Trochę roboty z tymi migdałami – a ja jestem ciut leniwa 🙁

    • napiecyku 9 marca 2014 at 21:28 Reply

      Można kupić gotowe mielone migdały:))

  17. mojamalakuchnia.wordpress.com 9 marca 2014 at 22:12 Reply

    uwielbiam babki migdałowe : )

  18. Marzena 9 marca 2014 at 22:17 Reply

    Podoba mi się babka migdałowa i akuratna na Wielkanoc:-) Częstuję się kawałeczkiem;-)

  19. marcela 9 marca 2014 at 22:28 Reply

    mmmmm… Wspaniała! Z pewnością zrobię, bo tęsknię za takimi wypiekami:)

  20. Natalia - Poezja Smaku 10 marca 2014 at 01:22 Reply

    Wygląda bardzo wilgotnie, takie lubię, piękniutka babeczka

  21. Królowa Karo 10 marca 2014 at 13:10 Reply

    Dawno nie jadłam babki, a w sumie bardzo lubię – pasuje do kawy i do herbaty i do mleka… co kto woli.

  22. Magda C. 10 marca 2014 at 14:30 Reply

    Pięknie Ci wyszła ta babka 🙂 Migdałowej jeszcze ie jadłam, muszę zrobić 🙂

  23. Jolanta Strażyc 10 marca 2014 at 18:08 Reply

    Też miałam problemy, nie mogłam wysłać do Ciebie komentarza. Miejmy nadzieję, że już będzie lepiej i szybciej 🙂 Świetny przepis – babka wygląda bardzo smakowicie 🙂

  24. Back Taste 10 marca 2014 at 19:17 Reply

    I do tego mleko:) pamiętam to z dzieciństwa.

  25. domowacukierniaewy.blox.pl 10 marca 2014 at 21:27 Reply

    Prezentuje się pysznie 🙂 Obowiązkowo z kubkiem kawy 🙂

  26. Konczi i Szpileczka 15 marca 2014 at 18:00 Reply

    Babeczka idealna

  27. ania 25 sierpnia 2014 at 19:18 Reply

    zrobilam z polowy i wyszla rewelacyjnie. pyszna babka, goraco polecam!

    • napiecyku 25 sierpnia 2014 at 19:32 Reply

      Cieszę się Aniu, że smakowało 🙂

  28. surenka 3 kwietnia 2017 at 23:40 Reply

    Świetny przepis:) Lubię zdrowo się odżywiać, więc mąkę pszenną zastąpiłam owsianą i wyszła super babka:) Pozdrawiam:)!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *