Kurczak w papierze

 Mój kolejny pomysł na zdrowego kurczaka, natchnienie przyszło po obejrzeniu reklamy z kurczakiem w papirusie w roli głównej. Do tej potrawy przyda się papier do pieczenia i dobra patelnia, najlepiej ceramiczna z grubym dnem. Tak przyrządzony kurczak jest bardzo aromatyczny i smakuje trochę jak kurczak na parze. Filety z kurczaka nie powinny być zbyt grube, jeżeli takie są, należy je przekroić w poprzek i lekko rozbić. Te kotlety smakują podane do obiadu, oraz do pieczywa. Zostawiam Was Kochani z kurczakiem na weekend, wyjeżdżam na krótko,  wrócę z nowymi pomysłami:))

IMG_3501

Składniki

  • papier do pieczenia
  • 3 małe filety z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • parę liści laurowych
  • po 1/4 łyżeczki tymianku, majeranku, bazylii, estragonu
  • łyżeczka papryki
  • kilka ziaren jałowca
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Wszystkie przyprawy, czosnek i oliwę dokładnie rozcieram w mozdzierzu. Filety kuraka nacieram ziołami i odstawiam na godzinę do lodówki.

Mniejsze arkusze papieru składam na pół i wycinam szablon w kształcie połowy serca (tj. na zdjęciu poniżej). szablon rozkładam i na jednej połowie kładę pierś kurczaka. Ponownie składam papierowe serce i brzegi zawijam na zakładkę. Kurczaka daję na rozgrzaną patelnię i smażę bez dodatku tluszczu z każdej strony ok. 7 min. Gorące podaję z surówką, schłodzone z pieczywem. Smacznego!!!

IMG_3491

IMG_3506

Komentarze: 32

  1. Ela 21 lutego 2014 at 20:49 Reply

    Nie znałam tego przepisu, wygląda na dietetyczne danie.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    • napiecyku 21 lutego 2014 at 20:56 Reply

      Również Pozdrawiam:))

  2. Salvador Dali 21 lutego 2014 at 21:18 Reply

    coś jak papirus, a w domu! Suuuper, ja jestem za! :)

  3. Ladylaura 21 lutego 2014 at 21:29 Reply

    Bardzo mi się podoba ten pomysł ,wykorzystam.

  4. lutka40 21 lutego 2014 at 21:50 Reply

    Zapowiada się pysznie

  5. Ola in the kitchen 21 lutego 2014 at 22:03 Reply

    Zdecydowanie twój kurczak w papirusie bardziej mi się podoba 😀 mniammm

  6. Natalia - Poezja Smaku 22 lutego 2014 at 01:51 Reply

    Super wygląda :)

    • napiecyku 23 lutego 2014 at 20:50 Reply

      Dziękuję i Pozdrawiam:))

  7. Sikunia 22 lutego 2014 at 11:50 Reply

    Świetny pomysł na obiad i na pewno zdrowiej :)

  8. Jolanta Strażyc 22 lutego 2014 at 17:07 Reply

    Wygląda bardzo apetycznie. Muszę wypróbować ten przepis :)

  9. KASIA 22 lutego 2014 at 19:38 Reply

    Ha, wykorzystam na pewno!;))

  10. Magda C. 23 lutego 2014 at 09:33 Reply

    Pysznie te wygląda! Mniam, mniam :)

  11. temidora 23 lutego 2014 at 10:51 Reply

    jeszcze tak nie probowałam!! 😛

  12. Back Taste 23 lutego 2014 at 11:44 Reply

    o to coś dla mnie ;] Będę testować:)

    Miłej niedzieli:)

  13. Ania 23 lutego 2014 at 12:20 Reply

    jakiś czas temu widziałam na jakimś blogu właśnie podobny sposób i zapomniałam o nim. Dzięki za przypomnienie:)

  14. dżemdżus 23 lutego 2014 at 19:23 Reply

    Zdrowy kurczak, pychotka i do tego samodzielnie wykonany „papirus” to coś co mnie bardzo zachwyciło.

  15. Niippi 23 lutego 2014 at 19:36 Reply

    Wygląda przepysznie :)

  16. www.gotowaniewparze.blogspot.com 23 lutego 2014 at 20:51 Reply

    Piękne zdjęcia, ciekawi mnie jak ustawiasz aparat, że zdjęcia są tak ładnie naświetlone a jednak nie prześwietlone :)

    • napiecyku 24 lutego 2014 at 10:14 Reply

      Dziękuję, ale Twoje zdjęcia również są ciekawe. Ja robię zdjęcia zawsze przy dziennym świetle i naświetlam białym kartonem, lustrem, folią aluminiową. Ustawienia zmieniam w zależności od natężenia światła i tego co fotografuję:))

  17. JustInka 24 lutego 2014 at 12:56 Reply

    A ten papier to taki jakiś specjalny? Wygląda super.

    • napiecyku 24 lutego 2014 at 13:37 Reply

      To zwykły papier do pieczenia:))

  18. mojamalakuchnia.wordpress.com 24 lutego 2014 at 13:24 Reply

    Zdrowo i smacznie, super : )

  19. Venus 24 lutego 2014 at 17:13 Reply

    ciekawy pomysł na filet z kurczaka :)

  20. seal เถื่อน 24 lutego 2014 at 17:47 Reply

    WOW just what I was looking for. Came here by searching for seal เถื่อน

  21. KuchAsia 24 lutego 2014 at 20:02 Reply

    mm uwielbiam takiego kurczaka!:)

  22. Kulinarny Zenit 24 lutego 2014 at 21:10 Reply

    wygląda tak pysznie, że momentalnie nabrałam ochoty na takiego kurczaczka ! PYCHA!!!

  23. wenus-lifestyle 25 lutego 2014 at 00:49 Reply

    Muszę przyznać że takiego kurczaka jeszcze nie ‚smażyłam’ 😉 dziękuję za inspirację i głosy w konkursie, w którym biorę udział. Przypominam, że można głosować codziennie do 2 marca 😉

  24. JustInka 25 lutego 2014 at 13:08 Reply

    To tym bardziej kupuje ten przepis :)

  25. domowacukierniaewy.blox.pl 25 lutego 2014 at 19:23 Reply

    Rewelacyjny przepis, muszę go sobie zanotować :)

  26. simply lifetime 25 lutego 2014 at 19:49 Reply

    wygląda baaardzo apetycznie :) i smacznie, i zdrowo :)

  27. Pati 26 lutego 2014 at 09:31 Reply

    Rewelacyjny pomysł na kurczaka!

  28. zufik 26 lutego 2014 at 21:13 Reply

    Oj mam tych paczuszek ponapoczynanych 😀 dobry pomysł na ich wykorzystanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *