Babka siostry Anastazji

Mój pierwszy wpis na własnym blogu. Przepraszam za mały bałagan, mam nadzieję szybko sprowadzić wszystko na właściwe tory.

Dzisiaj babka siostry Anastazji, idealna na drugie śniadanie i do kawy. Lekka, może być długo przechowywana, nie wysycha. Poszczególne warstwy można kolorować wg. uznania…kakao, cynamonem, czerwonym kisielem. Ta babka nigdy mnie nie zawiodła, zawsze się udaje. Tego typu ciasta najlepiej piec w keksówkach lub w foremkach z kominkiem, z reguły pieczemy je dłużej niż drożdżowe i biszkopty:))

IMG_1737

Składniki

  • 6 jaj
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • kisiel wiśniowy lub morelowy (u mnie morelowy, wiśniowy zabarwi ciasto na różowo)
  • 3 łyżki kakao

Masło ucieram z cukrem na puszysty krem. Dodaję stopniowo żółtka, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i pianę ubitą z białek. Delikatnie łączę składniki. Ciasto dzielę na trzy części. Ja do jednej dałam dwie łyżki kakao, do drugiej jedną łyżkę kakao, do trzeciej kisiel morelowy.

Warstwy na przemian układam łyżką w foremce z kominkiem. Piekę ok. 55 min. w temp.170-180 stopni. Smacznego!!!

IMG_1706

Tagi:

Komentarze: 21

  1. Salvador Dali 10 lutego 2014 at 18:12 Reply

    ooo.. fanem babek nie jestem, ale ta Pani tworzy arcydzieła, więc zapewne i jej babka (a do tego w Twoim wykonaniu) bije na głowę!

    Gratuluję własnej strony :)

    • napiecyku 10 lutego 2014 at 18:21 Reply

      Dziękuję za pierwszy komentarz na nowym blogu:))

  2. kulinarna148 10 lutego 2014 at 20:31 Reply

    wspaniała babka. Wygląda zjawiskowo.
    Gratulacje :)

    • napiecyku 10 lutego 2014 at 20:42 Reply

      Pozdrawiam:))

  3. Asenata 10 lutego 2014 at 21:03 Reply

    Wygląda pięknie,smutek mnie tylko dopadł -bo się nie przekonam jak smakuje ;)

    • napiecyku 10 lutego 2014 at 21:46 Reply

      Dziekuję:))

  4. Łucja 10 lutego 2014 at 21:34 Reply

    piękna babeczka :) wyszła idealnie!

  5. Kuchnia u Krysi 10 lutego 2014 at 22:23 Reply

    Babka ślicznie wygląda. Pewnie smakuje nieziemsko. A to, że jest kolorowa to dodatkowa dekoracja na stole

  6. Magda C. 11 lutego 2014 at 09:10 Reply

    Prześliczna babka! Wręcz aż za perfekcyjna ;)

  7. zakateksmaku 11 lutego 2014 at 09:48 Reply

    Twoje wypieki zawsze urzekają:) I tym razem nie jest inaczej… Wygląda pysznie!

  8. skoraq cooks 11 lutego 2014 at 10:23 Reply

    Chętnie pożarłabym kawałek tych słodkości :-)

  9. galantyna.pl 11 lutego 2014 at 10:37 Reply

    Babeczka idealna!

  10. Świat Sikuni 11 lutego 2014 at 11:09 Reply

    Babka, aż się patrzy :) świetnie, że można ją dowolnie komponować – pozdrawiam

    • napiecyku 11 lutego 2014 at 11:10 Reply

      Również serdecznie pozdrawiam:))

  11. Ladylaura 11 lutego 2014 at 15:11 Reply

    Wspaniała ,na pewno ja wypróbuję ,bo kocham babki.Czy 1 kostka masła to 250 g ?.

    • napiecyku 11 lutego 2014 at 15:15 Reply

      Nasze kostki mają 200g:))

  12. kulinarny blog samanthy 11 lutego 2014 at 16:23 Reply

    Niezwykle smakowicie wygląda, wspaniałe smaki. Pozdrawiam :)

    • napiecyku 11 lutego 2014 at 18:15 Reply

      Również pozdrawiam:))

  13. Natalia - Poezja Smaku 12 lutego 2014 at 01:09 Reply

    Piękna babka!

  14. domowacukierniaewy.blox.pl 12 lutego 2014 at 11:50 Reply

    Piękna baba, taka puszysta :)

  15. wenus-lifestyle 19 lutego 2014 at 17:50 Reply

    Super, ja ostatnio zrobiłam zebrę, ale jeszcze nie dodałam na bloga. Twoja babka wygląda świetnie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *