Babka siostry Anastazji

Print Friendly

Mój pierwszy wpis na własnym blogu. Przepraszam za mały bałagan, mam nadzieję szybko sprowadzić wszystko na właściwe tory.

Dzisiaj babka siostry Anastazji, idealna na drugie śniadanie i do kawy. Lekka, może być długo przechowywana, nie wysycha. Poszczególne warstwy można kolorować wg. uznania…kakao, cynamonem, czerwonym kisielem. Ta babka nigdy mnie nie zawiodła, zawsze się udaje. Tego typu ciasta najlepiej piec w keksówkach lub w foremkach z kominkiem, z reguły pieczemy je dłużej niż drożdżowe i biszkopty:))

IMG_1737

Składniki

  • 6 jaj
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • kisiel wiśniowy lub morelowy (u mnie morelowy, wiśniowy zabarwi ciasto na różowo)
  • 3 łyżki kakao

Masło ucieram z cukrem na puszysty krem. Dodaję stopniowo żółtka, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i pianę ubitą z białek. Delikatnie łączę składniki. Ciasto dzielę na trzy części. Ja do jednej dałam dwie łyżki kakao, do drugiej jedną łyżkę kakao, do trzeciej kisiel morelowy.

Warstwy na przemian układam łyżką w foremce z kominkiem. Piekę ok. 55 min. w temp.170-180 stopni. Smacznego!!!

IMG_1706

Tagi:

komentarzy 21

  1. Salvador Dali 10 lutego 2014 at 18:12 Reply

    ooo.. fanem babek nie jestem, ale ta Pani tworzy arcydzieła, więc zapewne i jej babka (a do tego w Twoim wykonaniu) bije na głowę!

    Gratuluję własnej strony 🙂

    • napiecyku 10 lutego 2014 at 18:21 Reply

      Dziękuję za pierwszy komentarz na nowym blogu:))

  2. kulinarna148 10 lutego 2014 at 20:31 Reply

    wspaniała babka. Wygląda zjawiskowo.
    Gratulacje 🙂

    • napiecyku 10 lutego 2014 at 20:42 Reply

      Pozdrawiam:))

  3. Asenata 10 lutego 2014 at 21:03 Reply

    Wygląda pięknie,smutek mnie tylko dopadł -bo się nie przekonam jak smakuje 😉

    • napiecyku 10 lutego 2014 at 21:46 Reply

      Dziekuję:))

  4. Łucja 10 lutego 2014 at 21:34 Reply

    piękna babeczka 🙂 wyszła idealnie!

  5. Kuchnia u Krysi 10 lutego 2014 at 22:23 Reply

    Babka ślicznie wygląda. Pewnie smakuje nieziemsko. A to, że jest kolorowa to dodatkowa dekoracja na stole

  6. Magda C. 11 lutego 2014 at 09:10 Reply

    Prześliczna babka! Wręcz aż za perfekcyjna 😉

  7. zakateksmaku 11 lutego 2014 at 09:48 Reply

    Twoje wypieki zawsze urzekają:) I tym razem nie jest inaczej… Wygląda pysznie!

  8. skoraq cooks 11 lutego 2014 at 10:23 Reply

    Chętnie pożarłabym kawałek tych słodkości 🙂

  9. galantyna.pl 11 lutego 2014 at 10:37 Reply

    Babeczka idealna!

  10. Świat Sikuni 11 lutego 2014 at 11:09 Reply

    Babka, aż się patrzy 🙂 świetnie, że można ją dowolnie komponować – pozdrawiam

    • napiecyku 11 lutego 2014 at 11:10 Reply

      Również serdecznie pozdrawiam:))

  11. Ladylaura 11 lutego 2014 at 15:11 Reply

    Wspaniała ,na pewno ja wypróbuję ,bo kocham babki.Czy 1 kostka masła to 250 g ?.

    • napiecyku 11 lutego 2014 at 15:15 Reply

      Nasze kostki mają 200g:))

  12. kulinarny blog samanthy 11 lutego 2014 at 16:23 Reply

    Niezwykle smakowicie wygląda, wspaniałe smaki. Pozdrawiam 🙂

    • napiecyku 11 lutego 2014 at 18:15 Reply

      Również pozdrawiam:))

  13. Natalia - Poezja Smaku 12 lutego 2014 at 01:09 Reply

    Piękna babka!

  14. domowacukierniaewy.blox.pl 12 lutego 2014 at 11:50 Reply

    Piękna baba, taka puszysta 🙂

  15. wenus-lifestyle 19 lutego 2014 at 17:50 Reply

    Super, ja ostatnio zrobiłam zebrę, ale jeszcze nie dodałam na bloga. Twoja babka wygląda świetnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *