Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Placuszki jogurtowe z truskawkami

Placuszki jogurtowe z truskawkami

autor napiecyku
Print Friendly, PDF & Email

Placuszki na jogurcie to dobry pomysł na ciepłe śniadanie, słodki obiad lub deser dla dzieci. Pomyślałam o tych placuszkach, kiedy zobaczyłam czerwone, pięknie pachnące truskawki. Pewna starsza pani, widząc jak wybieram owoce, ostrzegała…nie kupuj tego dziecko….to sama chemia…z Holandii, albo z Niemiec…Tak wiem, ale tylko kilka…więcej nie kupię… Placuszki szybo się smażą, zamiast truskawek można dodać plasterki jabłka lub gruszki. Ja podaję z cukrem pudrem, ciekawie smakują również z syropem klonowym:)

IMG_2729

Składniki

  • 250 – 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  1. Jajka lekko ubijam z cukrem, dodaję jogurt i całość dokładnie mieszam.
  2. Dodaję olej, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Truskawki myję i kroję na grubsze plasterki.
  4. Na niewielką ilość rozgrzanego oleju łyżką nakładam placuszki.
  5. Na każdy daję po dwa plasterki truskawki. Po ok. dwóch minutach smażenia obracam na drugą stronę i ponownie smażę ok. dwie minuty (powinny się zrumienić). Podaję ciepłe z cukrem pudrem. Smacznego!!!

IMG_2750

Inspiracja Kwestia smaku

Powiązane posty

5 komentarzy

Magda C. 6 lutego 2014 - 15:40

Jakie śliczne te placuszki! I z truskawkami… oj jak ja bym takie zjadła 🙂

Odpowiedź
napiecyku 6 lutego 2014 - 15:42

Twoje wypieki są nie mniej apetyczne:))

Odpowiedź
wenus-lifestyle 19 lutego 2014 - 17:51

Świetnie wyglądają 😛 Jeszcze nie robiłam placuszków z truskawkami 😛

Odpowiedź
Monika 7 października 2018 - 17:38

Hmmm, ale pysznie wyglądają, aż żal, że to już nie sezon na truskawki :).

Odpowiedź
Konesso 8 maja 2019 - 13:32

Sezon na truskawki powoli się zaczyna, więc chętnie przetestujemy przepis 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz