Babeczki kokosowe

Robiąc porządki w kuchennej szufladzie, znalazłam spory zapas wiórek kokosowych. W takiej sytuacji postanowiłam upiec coś prostego, coś dobrego i oczywiście coś z wiórkami. Wybór padł na babeczki kokosowo- miodowe. Przepis pochodzi z blogu Na kruchym spodzie. Babeczki robi się naprawdę błyskawicznie, pieczenie to kwestia 30-stu minut. Podobno takie babeczki są podawane w najlepszych francuskich kawiarniach do porannej kawy. Ciasteczka mogą byś długo przechowywane, nie wysychają, a kawy smakują wybornie:))

IMG_3441Składniki na 12 babeczek

  • 300 ml. mleka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 250 g wiórek kokosowych
  • 120 g cukru
  • 2 roztrzepane jajka
  • 70 g przesianej maki pszennej
  • 2 łyż. proszku do pieczenia

Piekarnik nastawiam na 200 stopni. Mleko podgrzewam, do gorącego dodaję miód, kiedy miód się rozpuści, odstawiam. W miseczce mieszam wszystkie sypkie produkty, stopniowo dodaję mleko z miodem i na końcu jajka. Foremkę na muffinki wykładam papilotkami i każdą wypełniam masą kokosową. Piekę 30 min. Smacznego!!!

IMG_3470

 

IMG_3445

 

Tagi: , ,

Komentarze: 19

  1. Ladylaura 20 lutego 2014 at 14:45 Reply

    Bardzo lubię z kokosem wszystko.

  2. Sikunia 20 lutego 2014 at 16:29 Reply

    Świetny poczęstunek dla niespodziewanych gości. Myślisz, gdyby oddzielić żółtko od białka i dodatkowo białka ubić na pianę, babeczki byłyby bardziej „puszyste”?

    • napiecyku 20 lutego 2014 at 20:16 Reply

      Warto spróbować…ja się spieszyłam, ale często zmieniam przepisy właśnie w ten sposób…osobno żółtka i ubita piana:))

  3. Ela 20 lutego 2014 at 20:12 Reply

    To ja poproszę kilka do porannej kawy :)
    Pozdrawiam serdecznie

  4. Natalia - Poezja Smaku 20 lutego 2014 at 20:26 Reply

    Mmmm kokosowe – moje ulubione!

  5. Jolanta Strażyc 20 lutego 2014 at 22:38 Reply

    Do porannej kawusi idealne :)

  6. Ava Valk 20 lutego 2014 at 22:51 Reply

    Obrazkowe!!!

  7. kulinarny blog samanthy 20 lutego 2014 at 23:07 Reply

    Sliczne babeczki z chrupiącą skórką. :)

  8. domowacukierniaewy.blox.pl 21 lutego 2014 at 10:43 Reply

    Piękne babeczki :) U mnie też ostatnio króluje kokos, który bardzo lubię :)

  9. KASIA 21 lutego 2014 at 11:38 Reply

    Jakie cudne!!

  10. Olka 21 lutego 2014 at 12:00 Reply

    Zaglądam z rewizytą…. :)) a tu moje ulubione kokosowe smaki…..babeczka idealna do porannej kawki……Pozdrawiam.

  11. napiecyku 21 lutego 2014 at 13:48 Reply

    Dziękuję i Pozdrawiam:))

  12. Ciążowe Zachcianki 21 lutego 2014 at 18:56 Reply

    Oj, takie babeczki chętnie zjem:) Świetny pomysł z dodaniem wiórek kokosowych.

  13. mojamalakuchnia.wordpress.com 21 lutego 2014 at 19:57 Reply

    Zjadłabym takie babeczki, mniam : )

  14. zakateksmaku 22 lutego 2014 at 10:54 Reply

    Dawno już nie jadłam babeczek z kokosem. Może w weekend się skuszę i coś upiekę z kokosem:) Twoje babeczki wyglądają pięknie!

  15. Iza 22 lutego 2014 at 17:56 Reply

    Dzień dobry, najpewniej wypróbuję Pani przepis, chciałabym jednak upewnić się, ile powinnam wlać mleka? 300 ml czy pół szklanki? Bo przecież jedna szklanka to 250 ml, jak więc w połowie miałoby się znaleźć 300 ml? 😉

    • napiecyku 23 lutego 2014 at 20:38 Reply

      Iza, dziękuję, że zwróciłaś mi na to uwagę, zaraz usunę błąd z wpisu. Po Twoim komentarzu zaraz sprawdziłam miarkę, którą odmierzałam mleko. Miarka, rzeczywiście jest wadliwa….zawyża ilość wody, dodatkowo moje szklanki są szerokie i tak mi wyszło 1/2 szklanki. Moja wina, że nie skojarzyłam błędu, kiedy robiłam wpis. Jeszcze raz dziękuję, że zwróciłaś na to uwagę. Pozdrawiam Serdecznie:))

  16. Magda C. 23 lutego 2014 at 09:33 Reply

    Cudowne babeczki! I ten kokos, miód – pycha!

  17. KuchAsia 24 lutego 2014 at 20:01 Reply

    są rewelacyjne! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *