Sernik zebra

Ten sernik jest bardzo prosty do przygotowania. Samo pieczenie jest nietypowe, ponieważ foremkę z serem umieszczamy w większej foremce wypełnionej wodą. Pieczemy go w niższej temperaturze, ale nieco dłużej niż tradycyjny sernik. Taki sernik jest bardziej stabilny, nie rośnie zbyt szybko podczas pieczenia, ale też nie upada. Nie za słodki, delikatny, dwukolorowy wygląda niezwykle dekoracyjnie na talerzu:)

IMG_0617

Składniki

  • 1 kg.mielonego sera z wiaderka
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 3 łyżki kakao

Ser przekładam do miski i ucieram dokładnie mikserem, dodając stopniowo po jednym jajku, cukier i proszek budyniowy.

Masę dzielę na dwie części, do jednej daję kakao i mieszam. Keksówkę o wym.23 x 10 cm wykładam papierem do pieczenia i na przemian łyżką daję masy jasną i ciemną.

Keksówkę daję do większej blaszki, wypełnionej do połowy wodą (woda powinna sięgać przynajmniej do 1/3 keksówki. Wcześniej dobrze jest sprawdzić czy blaszka nie przecieka.

Całość piekę w temp. 160 stopni ok. 1 godz, następnie zwiększam temperaturę do 170 stopni i piekę jeszcze 20 min. Mój piekarnik jest bez termoobiegu. Usuwam blaszkę z wodą, a foremkę z sernikiem trzymam w piekarniku do przestudzenia. Sernik przechowuję w lodówce. Smacznego!!!

IMG_0623

Tagi: ,

komentarzy 41

  1. Aga 4 stycznia 2014 at 16:24 Reply

    Uwielbiam serniki! A Twój wygląda obłędnie 🙂

  2. zocha 4 stycznia 2014 at 16:32 Reply

    a jaka duża ta keksówka? bo ja mam 3 wymiary!!

  3. napiecyku 4 stycznia 2014 at 16:42 Reply

    23cm x 9cm. Zmierzyłam dno foremki:)

  4. ladylaurabloq 4 stycznia 2014 at 16:43 Reply

    Wspaniały ,mam słabość do tego sernika i w sumie dawno nie piekłam.

    • napiecyku 4 stycznia 2014 at 16:45 Reply

      Szybko znajdziesz powód żeby upiec:))

  5. domowacukierniaewy 4 stycznia 2014 at 18:39 Reply

    Jest śliczny i z pewnością smakuje znakomicie 🙂

  6. Karolina 4 stycznia 2014 at 19:14 Reply

    Ale cudny!:)

  7. Aguś kulinarnie 4 stycznia 2014 at 21:22 Reply

    Piękne,równe warstwy:)

  8. ania 5 stycznia 2014 at 08:23 Reply

    Jakiego sera nalezy uzyc,tlustego czy poltlustego?pieknie i smacznie wyglada 🙂

  9. mojamalakuchnia.wordpress.com 5 stycznia 2014 at 10:04 Reply

    Ciekawy pomysł z tą wodą. A zeberka wygląda baardzo apetycznie : )

  10. napiecyku 5 stycznia 2014 at 10:56 Reply

    Aniu, ja użyłam sera potrójnie mielonego, półtłustego President, jest dostępny w wiaderkach lub w jelitach foliowych.

  11. bebe1304 5 stycznia 2014 at 12:51 Reply

    Mniaaammmmmm, sernik…. podstawowy składnik pożywienia dla każdego faceta. 😉

  12. Cookierenka Agi 5 stycznia 2014 at 16:00 Reply

    Wygląda przepięknie.

  13. sylwia40 5 stycznia 2014 at 17:43 Reply

    Zrobiłam serniczek .Jest przepyszny ,mięciutki i pięknie się prezentuje .Polecam !

  14. napiecyku 5 stycznia 2014 at 19:09 Reply

    Pozdrawiam:)

  15. Natalia 6 stycznia 2014 at 00:42 Reply

    Cudowny, bardzo mi sie podoba:)

  16. teresa 6 stycznia 2014 at 08:02 Reply

    piewrszy raz jem taki sernik, jest naprawdę dobry, delikatny 🙂

    • napiecyku 6 stycznia 2014 at 09:56 Reply

      Cieszę się, że smakuje. Pozdrawiam:))

  17. Zakątek Smaku 6 stycznia 2014 at 12:37 Reply

    O jejciu! Co za cudo:) Wspaniały sernik! Muszę wypróbować przepis:) Pozdrawiam ciepło!

  18. Magda C. 6 stycznia 2014 at 15:29 Reply

    Prześliczny!!! Zapisuję przepis, na pewno go zrobię 🙂

  19. gin 6 stycznia 2014 at 18:44 Reply

    Wygląda po prostu zachwycająco 🙂

  20. nippi 6 stycznia 2014 at 19:12 Reply

    Rewelacja !

  21. urszula 7 stycznia 2014 at 16:09 Reply

    Piękny, a jak smacznie wygląda, jestem zachwycona,.
    Pozwolę sobie kiedyś wykorzystać Twój przepis, pozdrawiam:)

  22. napiecyku 7 stycznia 2014 at 16:31 Reply

    Pozdrawiam również:))

  23. Anita 18 stycznia 2014 at 17:53 Reply

    Dzieci pewnie za nim przepadają, przepiękne linie jak u prawdziwej zebry:)

  24. zocha 23 stycznia 2014 at 12:57 Reply

    mnie się właśnie piecze, ale ja mam yermoobieg i nie wiem czy obniżyć temperature czy nie?

  25. napiecyku 23 stycznia 2014 at 15:22 Reply

    Zocha, mój piekarnik jest bez termoobiegu, jeżeli zaczyna za szybko rosnąć wyłącz termoobieg, lub zmniejsz temp:))

  26. ewa 23 kwietnia 2015 at 13:48 Reply

    jaki prosty i apetycznie wygląda 🙂

  27. Malinka 5 lipca 2015 at 17:36 Reply

    uwielbiam serniki i piekę je bardzo często, jednak pierwszy raz piekłam w ten sposób. serniczek rzeczywiście bardzo delikatny i szybko się go robi, jednak na moją keksówkę muszę dać większą ilość sera. Mój był bardzo schłodzony dzięki czemu w upalny dzień był cudownie orzeźwiający. Ja urozmaiciłam go polewą z czekolady mlecznej, gdyż lubimy połączenie sernika z czekoladą i nie żałuję – przepis już dodany do ulubionych:)

  28. ALINA 4 grudnia 2015 at 14:21 Reply

    Mama pytanko a co daje ta woda w drugiej blaszce???

    • napiecyku 4 grudnia 2015 at 14:46 Reply

      Serniki pieczone w kąpieli wodnej, są bardziej stabilne, nie rosną i nie upadają tak szybko, jak serniki tradycyjne. Wg. mnie mają bardziej kremowy smak 🙂

  29. Violka 30 stycznia 2016 at 14:01 Reply

    Hej,a te jajka to trzeba ubic czy daje sie cale do tego sera?

    • napiecyku 30 stycznia 2016 at 15:23 Reply

      Viola, jajka całe do sera 🙂

  30. magdus773 12 lutego 2016 at 21:45 Reply

    Witam sernik wygląda obłędnie 🙂 jutro będę robiła, tylko nie wiem czy ta woda ma być gorąca czy zimna w tej drugiej blaszce ?

    • napiecyku 12 lutego 2016 at 22:11 Reply

      Można dać zimną,to bez znaczenia 🙂

  31. magdus773 14 lutego 2016 at 11:26 Reply

    dziękuje 🙂

  32. kika 21 marca 2016 at 08:47 Reply

    A czy w foremkach aluminiowych do pieczenia da radę taki zrobić? Czy wkładając do wody nie?

    • napiecyku 21 marca 2016 at 08:49 Reply

      Można w aluminiowych i można dać do wody 🙂

  33. magdah 17 kwietnia 2016 at 21:49 Reply

    Mnie bardzo rozczarował. Wyszedł w smaku i konsystencji jak taki sernik co się robi bez pieczenia. Niby urósł, ale mimo studzenia w piekarniku, trochę opadł. Bardzo się naprawiłem, a tu niestety…

  34. zjedz_mnie 27 października 2016 at 12:40 Reply

    Wygląda rewelacyjnie. Tez piekłam taki żebrowaty sernik, choć całkiem inaczej, niż Ty to zrobiłaś i przyznaje, że chętnie bym Ci kawałeczek zwędziła:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *