Kopytka z serem

Dzisiaj przepis na kopytka-kluseczki wg. siostry Anastazji. Jeżeli zostanie Wam jeden ugotowany ziemniak z poprzedniego dnia, nie wyrzucajcie…na następny dzień przygotujcie kopytka-kluseczki z serem i cynamonem. Wystarczy przepuścić ziemniaki i ser przez praskę lub maszynkę, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i olej. Kluseczki bardzo szybko się gotują, więc jest to pomysł na szybki i syty obiad. W oryginalnym przepisie jest 6 dkg. mąki ziemniaczanej, ja zwiększyłam do 12dkg, ponieważ mój ser był bardzo wilgotny. Masa na kluseczki ma lekko kleistą konsystencję, ale dobrze się na niej pracuje, jeżeli blat i dłonie oprószymy mąką pszenną. Polecam:)

IMG_1836Składniki dla 3-4 osób

  • 1/2 kg. sera białego
  • 1 średniej wielkości ziemniak 10-15dkg (ugotowany i przestudzony)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ok.10 dkg mąki ziemniaczanej
  • maka pszenna do podsypania
  • 120g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  1. Ser i ziemniaka przepuszczam przez praskę lub maszynkę.
  2. W większym garnku podgrzewam posoloną wodę.
  3. Do miseczki daję masę serowo-ziemniaczaną, dodaję jajka, olej, mąkę ziemniaczaną, łyżeczkę cynamonu, wszystko krótko wyrabiam na gładką masę.
  4. Stolnicę i dłonie posypuję mąką pszenną.
  5. Odrywam małe kawałki ciasta, formuję wałek o średnicy 2cm. Lekko spłaszczam nożem, tępą stroną noża robię nacięcia i kroję na skośne kawałki.
  6. Kopytka wrzucam na wrzątek, kiedy wypłyną gotuję pół minuty.
  7. Masło topię, dodaję cukier i płaską łyżeczkę cynamonu.
  8. Kluseczki podaję polane sosem z masła i cynamonu. Smacznego!!!

IMG_1829

Komentarze: 26

  1. Kulinarne Inspiracje 21 stycznia 2014 at 15:42 Reply

    apetyczne te kopytka :)

  2. Magda C. 21 stycznia 2014 at 17:41 Reply

    Uwielbiam kopytka! A takie z serem to już w ogóle 😉

  3. ladylaurabloq 21 stycznia 2014 at 18:43 Reply

    Ja z nadwyżki ziemniaków robię drożdżowe ciasto ,ale zapamiętam,bo kopytka smakowite.

    • napiecyku 21 stycznia 2014 at 18:44 Reply

      Muszę w końcu spróbować Twoje drożdżowe z ziemniakami:))

      • ladylaurabloq 21 stycznia 2014 at 18:47 Reply

        Ciasto jest dłużej świeże i wilgotniejsze.

        • napiecyku 21 stycznia 2014 at 18:51 Reply

          Następne drożdżowe będzie z ziemniakami, a raczej z ziemniakiem:)

  4. Venus 21 stycznia 2014 at 20:01 Reply

    uwielbiam kopytka a jeszcze serem pierwszy raz słyszę , więc ciekawy przepis :)

    • napiecyku 21 stycznia 2014 at 20:09 Reply

      Dziękuję i pozdrawiam:))

  5. bebe1304 21 stycznia 2014 at 20:48 Reply

    Muszę przejść na drugą dietę, po zdjęciach i jednej diecie wciąż jestem głodny. 😉

    • napiecyku 21 stycznia 2014 at 20:50 Reply

      Dziękuję i Pozdrawiam:))

  6. renia 21 stycznia 2014 at 22:09 Reply

    Zaglądam kto mi taki ładny komentarz zostawił a tu taki pyszny blog:)))wszędzie piszą o dietach przeróżnych a tu tyle pyszności:))))oglądałam Twoje poprzednie posty i wszystko wygląda bardzo smacznie:))kopytka z serem też robię chociaż większa część rodziny woli bez sera za to ze skwarkami:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    • napiecyku 21 stycznia 2014 at 22:15 Reply

      Ja, żeby nie przybierać na wadze po prostu nie jem kolacji..no i ruch najlepszy na świeżym powietrzu. A kopytkami ze skwarkami nie pogardzę. Pozdrawiam:))

  7. Natalia 21 stycznia 2014 at 23:39 Reply

    Ślicznie wyszły! :)

  8. beti 22 stycznia 2014 at 09:55 Reply

    Oj długo nie jadłam, ale uwielbiam :))

  9. galantyna.pl 22 stycznia 2014 at 12:30 Reply

    Śliczne, takie kształtne!

  10. domowacukierniaewy 22 stycznia 2014 at 15:32 Reply

    Bardzo kuszące, z cynamonem – uwielbiam!

  11. mojamalakuchnia.wordpress.com 22 stycznia 2014 at 16:50 Reply

    uwielbiam kopytka z serem – zarówno na świeżo jak i te odsmażane. pycha: )

  12. lutka40 22 stycznia 2014 at 19:00 Reply

    ale pysznie wyglądają !

  13. Ciążowe Zachcianki 22 stycznia 2014 at 21:05 Reply

    Nie znam takich kluseczek. To połączenie kopytek i leniwych. Wyglądają smakowicie:)

    • napiecyku 22 stycznia 2014 at 21:30 Reply

      Tak…trochę kopytka, trochę leniwe. Pozdrawiam:))

  14. Anita 23 stycznia 2014 at 08:58 Reply

    jak je ślicznie ponacinałaś:)

  15. Renula 23 stycznia 2014 at 21:09 Reply

    Jak tu ładnie i smacznie!

  16. Dzikowiec 27 stycznia 2014 at 15:15 Reply

    Ojej, nie mogę się napatrzeć! Takie są apetyczne, mmmm

  17. gosiasecret 29 stycznia 2014 at 06:43 Reply

    Bardzo ładnie się prezentują twoje kopytka! Na pewno smakują pysznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *