Ciasto marchewkowe

Jedno z lepszych ciast jakie jadłam, osoby które liczą kalorie mogą zrezygnować z masy, a ciasto i tak będzie smakować. Ja piekłam w podłużnej foremce (ostatnio wszystkie ciasta piekę w keksówce, nie wiem dlaczego) ale zdecydowanie wygodniej jest upiec na małej blaszce o wym. 24x24cm, lub w małej tortownicy. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki, ja wprowadziłam od siebie niewielkie zmiany, zastąpiłam mąkę pszenną w połowie krupczatką i zmniejszyłam proporcje cukru. Polecam na małe i duże spotkania w miłym towarzystwie:))

IMG_1345

Składniki

  • 2 jajka
  • 150g brązowego cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1  pełna szklanka drobno startej marchewki
  • filiżanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki drobno posiekanego ananasa z puszki
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki krupczatki
  • po łyżeczce sody, cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Jajka ubijam z cukrem, stopniowo dodaję olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość delikatnie mieszam, dodaję marchew, orzechy i ananasa. Ciasto przekładam na blaszkę o wym.24x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok. 40min. w temp.180 stopni (do suchego patyczka). Po przestudzeniu studzę i kroję na pół.

Składniki na masę

  • 200g serka philadelphia (może być inny kremowy serek śniadaniowy)
  • 150g cukru pudru
  • 50g masła

Cukier ucieram z masłem na gładki krem. Dodaję serek i krótko mieszam składniki. Ciasto przekładam kremem i dodatkowo smaruję wierzch ciasta, przechowuję w lodówce. Udanych wypieków!!!

IMG_1333

IMG_1294

Tagi: , ,

Komentarze: 30

  1. hania-kasia 18 stycznia 2014 at 03:32 Reply

    Bardzo apetyczne ciasto.

  2. mojamalakuchnia.wordpress.com 18 stycznia 2014 at 09:57 Reply

    Pyszności. A Twoje marchewkowe prezentuje się super ; )

    • napiecyku 18 stycznia 2014 at 10:05 Reply

      Twoje wypieki są również smakowite:))

  3. ladylaurabloq 18 stycznia 2014 at 10:32 Reply

    Niezaprzeczalnie wspaniałe ciasto!.

  4. Trochę Słodyczy 18 stycznia 2014 at 13:05 Reply

    Ależ smacznie tu u Ciebie, czemu ja tu wcześniej nie trafiłam? :)

  5. domowacukierniaewy 18 stycznia 2014 at 14:45 Reply

    I pomyśleć, że jeszcze nie piekłam ciasta marchewkowego… A Twoje tak pysznie wygląda, mniam!

  6. Anita 18 stycznia 2014 at 17:52 Reply

    Pięknie wygląda, a ten kremmmmmm cudo:)

  7. Venus 18 stycznia 2014 at 18:19 Reply

    ale mi zrobiłaś smaka 😛

    • napiecyku 18 stycznia 2014 at 18:22 Reply

      Na mnie również takie ciasta robią wrażenie:)

  8. Kuchnia u Krysi 18 stycznia 2014 at 18:46 Reply

    Fantastyczne ciasto, bo ma piękny kolor, bo jest delikatne i puszyste i jeszcze… pachnie aż u mnie :)

  9. wedelka 18 stycznia 2014 at 21:38 Reply

    Robiłam je jakiś czas temu. Faktycznie bardzo smaczne, ale może nie jestem obiektywna, bo lubię wszystkie marchewkowe ciasta :)

    • napiecyku 18 stycznia 2014 at 22:46 Reply

      Ja nie byłam przekonana, ale będę do niego wracać:)

  10. Ciążowe Zachcianki 19 stycznia 2014 at 15:25 Reply

    Lubię ciasto marchewkowe, ale nigdy nie przekładałam go żadną masą. Wygląda doskonale:)

  11. Ania 19 stycznia 2014 at 17:20 Reply

    jedno z moim ulubionych ciast, dawno nie robiłam, a z tym kremem od niedawna robię i jest boski!:)

    • napiecyku 19 stycznia 2014 at 17:22 Reply

      Zgadza się, jest prosty i bardzo smaczny:)

  12. Sosna 19 stycznia 2014 at 18:30 Reply

    Obłędne, chyba się skuszę na duuuży kawałek 😀

  13. Magda C. 19 stycznia 2014 at 21:01 Reply

    Uwielbiam marchewkowe, wygląda fantastycznie :)

  14. Natalia 20 stycznia 2014 at 00:21 Reply

    Marchewkowca mogłabym jeść codziennie! :)

    • napiecyku 20 stycznia 2014 at 14:29 Reply

      Dziękuję i Pozdrawiam:))

  15. beti 20 stycznia 2014 at 09:19 Reply

    Jeszcze nie miałam okazji go spróbować, ale mam to ciasto na uwadze i przy najbliższej okazji będę robić, bo wszyscy go bardzo chwalą :))

  16. Paulina 20 stycznia 2014 at 15:50 Reply

    Wygląda niesamowicie! Jadłam raz takie ciasto z ananasem i byłam zachwycona. Zapisuję do wypróbowania! ^^

    Pozdrawiam
    Paulina

  17. Żaneta 20 stycznia 2014 at 16:31 Reply

    uwielbiam ciasto marchewkowe
    kiedys dostalam przepis od sasiadki i raz sama robilam
    ale bez tej masy przekladajacej ciasto
    bede musiala to wyprobowac

  18. dżemdżus 21 stycznia 2014 at 09:31 Reply

    Uwielbiam ciasto marchewkowe.!!!!!!!!!

  19. Zakątek Smaku 23 stycznia 2014 at 11:04 Reply

    Z ananasem nigdy nie jadłam! Super przepis! Z pewnością wypróbuję:)

  20. ugotujmyto.pl 23 stycznia 2014 at 17:55 Reply

    Uwielbiam marchewkowce! A do masy dodaję jeszcze sok z cytryny….:)

    • napiecyku 23 stycznia 2014 at 19:37 Reply

      Sok rzeczywiście ożywia smak tej masy:))

  21. Monica 13 grudnia 2015 at 11:20 Reply

    Najlepsze marchewkowe jakie jadłam. Co prawda zrobiłam bez kremu ale wkrótce to nadrobię, bo znowu go upiekę. Ja też piekłam w keksówce – 35 minut. Pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *