Ciasteczka z maszynki

Ciasteczka wyciskane z maszynki były wypiekane już w dziewiętnastym wieku. Specjalna nakładka, dzięki której ciasteczka otrzymują swój kształt, powstała nie długo po wynalezieniu maszynki do rozdrabniania mięsa. Dla dociekliwych…maszynkę wynalazł niemiecki konstruktor Karl Drais, ten sam, który wynalazł pierwowzór maszyny do pisania i roweru, zwanego wówczas drezyną od nazwiska swojego wynalazcy.

Na pewno wiele osób jadło ciasteczka z maszynki w dzieciństwie. Było coś magicznego w kawałku bezkształtnej masy przepuszczanej przez maszynkę, która w końcu otrzymywała pożądany kształt ciasteczek. Przed wojną ciasteczka pieczono ze smalcem, ja szukając przepisu idealnego trafiłam na ciasteczka siostry Anastazji, są wyjątkowo kruche i delikatne. Zrobiłam z połowy składników (wychodzi jedna blaszka z wyposażenia piekarnika). Nakładkę dostaniecie na allegro, jest bardzo tania. Do ciastek nigdy nie dodawajcie mixów roślinnych tzn. masła z tłuszczem roślinnym (tracą swoją formę podczas pieczenia), lepsza jest margaryna lub prawdziwe masło, wybór pozostawiam Wam. Mam nadzieję, że wraz z ciasteczkami przekazałam Wam odrobinę pozytywnej energii na weekend :))

IMG_1925

Składniki

  • 3 żółtka ugotowane i przetarte przez sito
  • 2 żółtka surowe
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 15 dkg. masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  1. Surowe żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodaję przetarte przez sito żółtka, ucieram do białości.
  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia i masłem łączę siekając nożem. Dodaję masę żółtkową i ręką wyrabiam ciasto. Ciasto powinno być zwarte i plastyczne. Owijam folią spożywczą i schładzam w lodówce 30min.
  3. Masę przepuszczam przez maszynkę ze specjalną nakładką.
  4. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 min. Ciasteczka powinny mieć lekko złoty kolor. Smacznego!!!

IMG_1985

Żródło wpisu – Wikipedia

Komentarze: 45

  1. renia 25 stycznia 2014 at 10:20 Reply

    Jestem okropna na ciasteczka(co zresztą widać niestety)a te wyglądają tak smacznie:)))chyba coś dzisiaj upiekę ale ze mnie mało zdolna piekarka,więc jak zwykle skończy się na murzynku:)))))Pozdrawiam serdecznie:)))

    • napiecyku 25 stycznia 2014 at 12:52 Reply

      Reniu skuś się na ciasteczka, są naprawdę smaczne:))

  2. Zakątek Smaku 25 stycznia 2014 at 13:23 Reply

    Bardzo lubię takie ciasteczka. Moja babcia często takie robiła jak byłam mała:) Mam maszynkę do ciasteczek, ale zawsze jakoś brakuje mi czasu, albo jestem na diecie:) Pozdrawiam!

    • napiecyku 25 stycznia 2014 at 13:26 Reply

      Ja część ciasteczek rozdałam, a resztę syn zabrał do akademika:))

  3. kulinarna148 25 stycznia 2014 at 13:56 Reply

    Jakie piękne, uwielbiam :)
    Super zdjęcia.

  4. Beti 25 stycznia 2014 at 15:05 Reply

    Czy mogę wprosić się do Ciebie na kawę? te rustykalne ciasteczka, porcelana i druty… U Ciebie w domu musi być niesamowity klimat. Za takim tęsknię…

    • napiecyku 25 stycznia 2014 at 15:09 Reply

      Dziękuję za miłe słowa i serdecznie pozdrawiam:))

  5. Venus 25 stycznia 2014 at 17:28 Reply

    i znów jakieś pyszności 😛 a ja tu mam planach ograniczyć słodkie od lutego hehe

    • napiecyku 25 stycznia 2014 at 17:51 Reply

      Ja również…od lutego:))

  6. mojamalakuchnia.wordpress.com 25 stycznia 2014 at 19:17 Reply

    Wyglądają cudownie ; )

  7. ladylaurabloq 25 stycznia 2014 at 19:50 Reply

    Ja nigdy nie jestem na diecie,więc ciasteczka mi nie straszne. Piękna filiżanka !.

    • napiecyku 25 stycznia 2014 at 19:57 Reply

      Ja muszę zrzucić 2kg…na razie nie jem kolacji…z tego co upiekę nie jem za dużo…ale gubi mnie czekolada:))

  8. Qra Domowa 26 stycznia 2014 at 19:02 Reply

    och:))))przexież to mój smak dzieciństwa….niestety nie mama takiej nakładki:(((

  9. Jolanta Starys 26 stycznia 2014 at 19:59 Reply

    Znakomite ciasteczka, pięknie wyglądają. Pamiętam czasy ciasteczek z maszynki, nigdy nie mogłam ich się najeść, tak bardzo mi smakowały. Serdecznie pozdrawiam :)

  10. Ola in the kitchen 26 stycznia 2014 at 21:09 Reply

    Najlepsze ciastka na świecie! 😀

  11. Natalia 27 stycznia 2014 at 01:16 Reply

    Pięknie wyglądają, bardzo je lubię :)

  12. JustInka 27 stycznia 2014 at 10:32 Reply

    Oj uwielbiam takie ciastka! Zwykle wstyd się przyznać kupuję. Ale chętnie przygotuję sama. Powiedz, masz gdzieś fotę tej maszynki?

    • napiecyku 27 stycznia 2014 at 11:34 Reply

      Justynka, to jest nakładka na maszynkę, na allegro kosztuje 6zł. Jak wpiszesz hasło nakładka na maszynkę do ciasteczek na pewno znajdziesz. Pozdrawiam:))

  13. betibeata 27 stycznia 2014 at 14:37 Reply

    Robiłam ostatnio te ciasteczka z teściową :))))Są przepyszne, a z kawką mniam :)) Widzę u Ciebie mnóstwo fajnych przepisów, a więc będę zaglądac :)
    Dziękuję CI za odwiedziny i miły komentarz :)))
    Pozdrawiam

    • napiecyku 27 stycznia 2014 at 14:44 Reply

      Dziękuję i serdecznie pozdrawiam:))

  14. Dzikowiec 27 stycznia 2014 at 15:14 Reply

    Wyglądają perfekcyjnie!

  15. domowacukierniaewy 27 stycznia 2014 at 15:30 Reply

    Jakie żółciutkie :) Pyszne śliczności!

  16. Jolanta Strażyc 27 stycznia 2014 at 15:36 Reply

    Wyglądają przepysznie i pewnie tak smakują, i do tego kawusia :)

  17. Daniela 27 stycznia 2014 at 16:42 Reply

    Bardzo lubię kruche ciasteczka, a te swojskie robione maszynką są najlepsze i najsmaczniejsze. Bardzo smakowicie je nam podałaś! Pozdrawiam serdecznie!

  18. Magda C. 27 stycznia 2014 at 19:15 Reply

    Jak one cudownie wyglądają, rewelacja!

  19. dżemdżus 28 stycznia 2014 at 10:17 Reply

    Kruche ciasteczka dobre są na każdą okazję. Mam nawet już pierwszy element do ich produkcji starą maszynkę do mięsa z odpowiednimi przystawkami. Przepis do szybkiej realizacji :)

  20. Ciążowe Zachcianki 28 stycznia 2014 at 12:04 Reply

    Moja babcia takie robi. Uwielbiam ich smak i mogłabym jej jeść w ogromnych ilościach. Szkoda, że nie mam takiej maszynki.

  21. potravelblog 28 stycznia 2014 at 12:31 Reply

    Ciekawa jestem czy bez maszynki też wyjdą, Ze szprycy nakładać. Muszę spróbować:)

    • napiecyku 28 stycznia 2014 at 13:08 Reply

      Raczej nie wyjdą, ciasto jest za bardzo zbite i twarde. Lepiej rozwałkować i wycinać różne kształty:))

      • potravelblog 28 stycznia 2014 at 13:34 Reply

        koło maszynki przechodzę już chyba setny raz i ciągle zastanawiam się po co mi ona? :) W sumie nie jest droga, chyba się skuszę:)

  22. Świat Sikuni 28 stycznia 2014 at 17:29 Reply

    Te ciasteczka to moje dzieciństwo…przepis na pewno zachowam P.S. świetna kompozycja zdjęcia

  23. Sosna 28 stycznia 2014 at 21:16 Reply

    Jak mi brakuje tej maszynki : (

  24. bebe1304 3 lutego 2014 at 20:59 Reply

    Pamiętam jak kręciłem tą piekielną maszyną, aby takie pyszności wyciskać. 😉

  25. Magda Meg Fashion 5 września 2014 at 22:45 Reply

    Pamiętam te ciasteczka z dzieciństwa :) Babcia robiła czasami z dodatkiem kakao – były fantastyczna. Dziękuję, że przypomniałaś mi o ich istnieniu.

    • napiecyku 5 września 2014 at 22:56 Reply

      Tak, te ciasteczka to smak dzieciństwa :)

  26. Zakochana babeczka 8 grudnia 2014 at 19:01 Reply

    Śliczne te ciasteczka :) Pozdrawiam :)

    http://www.zakochana-babeczka.blogspot.com

  27. Dieta moja pasja. 12 grudnia 2014 at 18:57 Reply

    Małgosiu ciasteczka jak spod igły. :)

  28. Sąsiadka 12 grudnia 2014 at 19:55 Reply

    Przy następnym rozdawaniu ciasteczek nie zapomnij o sąsiadce :)
    Swoją drogą wyglądają cudnie i na pewno wypróbuję :)

    • napiecyku 12 grudnia 2014 at 20:11 Reply

      Hej Ania, fajnie że wpadłaś :) Zrób od razu z podwójnej ilości, o ile pamiętam dziewczyny od brata schrupały na jednym posiedzeniu :-)

  29. Karina 14 grudnia 2014 at 14:21 Reply

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasteczka, lubię piec i dawać w prezencie, nie równa się to z żadnym innym prezentem :)

  30. sylwia 8 maja 2015 at 11:16 Reply

    Ile wychodzi takich ciasteczek z tego przepisu?

    • napiecyku 8 maja 2015 at 11:51 Reply

      Sylwia, z podanych składników wychodzi jedna blaszka z wyposażenia piekarnika :)

  31. sylwia 8 maja 2015 at 13:28 Reply

    Dzieki. Musze podwoic porcje 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *