Home Dania i dodatkiObiady Kurczak w mące ryżowej

Kurczak w mące ryżowej

autor napiecyku
Print Friendly, PDF & Email

Filety kurczaka panierowane w mące ryżowej z orientalną nutą…tak powinna brzmieć nazwa tej potrawy. To danie powinno już dawno pojawić się na blogu, ponieważ dosyć często właśnie tak przyrządzam kurczaka, zwłaszcza kiedy chcę szybko przygotować syty obiad. Z reguły do tej potrawy podaję samą surówkę, już bez ziemniaków czy ryżu. Mąkę ryżową możecie śmiało zastąpić krupczatką lub kukurydzianą. Gorąco Polecam:)

IMG_2350

Składniki

  • 2 filety z kurczaka (oczyszczone z błonek i pokrojone na małe kawałki)
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru
  • 1/4 łyżeczki curkumy
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  •  sól i pieprz cayenne
  • szklanka przegotowanej i przestudzonej wody
  • olej do smażenia
  1. Kurczaka doprawiam solą i pieprzem.
  2. Jajko lekko rozbijam widelcem, dodaję mąkę, imbir, kolendrę, kurkumę. Cały czas mieszając stopniowo dolewam wodę ok. 3/4 szklanki (ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany). Dodaję sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
  3. Na patelni rozgrzewam olej. Kawałki kurczaka zanurzam w cieście (ciasto nie powinno spływać z kurczaka, jeżeli tak się dzieje, należy do ciasta dosypać trochę mąki). Smażę kurczaka z każdej strony na mocno złoty kolor. Podaję na ciepło z surówką. Smacznego!!!

IMG_2408IMG_2394

Powiązane posty

21 komentarzy

domowacukierniaewy 29 stycznia 2014 - 16:30

Nie miałam styczności z mąką ryżową. Kurczaczek pysznie wygląda 🙂

Odpowiedź
Venus 29 stycznia 2014 - 17:20

genialnie to wygląda muszę wypróbować jaki się uda, bo ja bez talencie kulinarne :p

Odpowiedź
napiecyku 29 stycznia 2014 - 17:22

Trzymam kciuki za kurczaka:))

Odpowiedź
Paulina 29 stycznia 2014 - 18:20

Bardzo ciekawa propozycja;)

Odpowiedź
Zakątek Smaku 29 stycznia 2014 - 19:31

Bardzo lubię kurczaka w takim wydaniu:) Wygląda bardzo smacznie, aż ślinka cieknie:) Pycha!

Odpowiedź
Magda C. 29 stycznia 2014 - 20:29

Bardzo ciekawa ta panierka! Chętnie wypróbuję ten przepis 🙂

Odpowiedź
JustInka 30 stycznia 2014 - 08:43

Kurczak to wdzięczne mięcho. Często je przyrządzam. Ale w mące ryżowej nigdy nie robiłam. Smakowite 🙂

Odpowiedź
ladylaurabloq 30 stycznia 2014 - 09:46

Mąki ryżowej i kukurydzianej na szczęście nie brakuje w moim miasteczku ,zrobię ,smaczny kurczaczek.

Odpowiedź
beti 30 stycznia 2014 - 11:56

Pyszny kurczaczek 🙂

Odpowiedź
napiecyku 30 stycznia 2014 - 23:03

Dziękuję i Pozdrawiam:))

Odpowiedź
Natalia 31 stycznia 2014 - 00:03

Ja robiłam kiedyś podobnego kuraka w kukurydzianej, chętnie spróbuję z ryżową! 🙂

Odpowiedź
napiecyku 31 stycznia 2014 - 10:11

W kukurydzianej również jest smaczny:))

Odpowiedź
AnnaA-G 31 stycznia 2014 - 04:13

zjadłabym:)

Odpowiedź
dżemdżus 31 stycznia 2014 - 10:53

Doświadczenia z mąką ryżową mam nikłe to znaczy mam ale raczej w jedzeniu więc chętnie skorzystam z twojego doświadczenia w tym względzie.

Odpowiedź
galantyna.pl 31 stycznia 2014 - 12:56

Też nie mam dużego doświadczenia z mąką ryżową – może dwa razy piekłam ciasto z jej dodatkiem… kurczak wygląda rewelacyjnie!

Odpowiedź
gosiasecret 31 stycznia 2014 - 16:45

Wygląda bardzo apetycznie, na pewno smakowałoby moim dzieciom!

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 31 stycznia 2014 - 17:32

Podoba mi się ta orientalna nuta ; )

Odpowiedź
Świat Sikuni 31 stycznia 2014 - 18:33

Świetna alternatywa dla kurczaka w zwykłej panierce

Odpowiedź
wenus-lifestyle 19 lutego 2014 - 17:55

Będę musiała przygotować takiego kurczaka albo indyka 😉

Odpowiedź
Smacznego 31 października 2017 - 16:41

Kurczak wyszedł wspaniałe pozdrawiam

Odpowiedź
napiecyku 31 października 2017 - 17:24

Cieszę się, że kurczaka smakował 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz