Rolada biszkoptowa z mleczkiem zagęszczanym

 Bardzo lekkie ciasto z mleczną pianką i biszkoptem. Nie każdy wie, że z mleczka zagęszczanego można szybko zrobić wspaniały dodatek do biszkoptu. Inną wersję tego ciasta publikowałam na początku mojego bloga (puszysta pianka otulona biszkoptem). Polecam to ciasto również na sylwestrowe przyjęcia:)

IMG_9471

Składniki na biszkopt

  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 5 łyżek oleju w temp. pokojowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubijam na najniższych obrotach na puszystą pianę, dodaję cukier i nadal ubijam do rozpuszczenia cukru. Dodaję stopniowo olej, ubijam krótko. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam. Dużą blaszkę (z wyposażenia piekarnika) wykładam papierem do pieczenia, na papier wykładam masę. Ciasto daję do nagrzanego piekarnika, piekę 10-14min. w temp.180 stopni. Gotowy biszkopt daję na ściereczkę kuchenną papierem do góry, papier ściągam. Biszkopt zwijam w rulon razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego brzegu.

Składniki na piankę

  • 1/2 puszki mleczka skondensowanego niesłodzonego, mocno schłodzonego
  • 1 galaretka
  • 1/2 szklanki gorącej wody

Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie, a następnie szybko schładzam dając naczynie do zimnej wody. Schłodzone mleczko ubijam na pianę i dodaję galaretkę, mieszam.

Biszkopt rozwijam i od razu wykładam piankę. Zwijam roladę, przekładam do lodówki na dwie godziny. Smacznego!!!

IMG_9476IMG_9503

Tagi:

Komentarze: 34

  1. domowacukierniaewy 18 grudnia 2013 at 08:25 Reply

    Bardzo smakowicie wygląda! Chętnie bym się poczęstowała :) Pozdrawiam

  2. domowacukierniaewy 18 grudnia 2013 at 08:25 Reply

    Bardzo smakowicie wygląda! Chętnie bym się poczęstowała :) Pozdrawiam

  3. Mątewka 18 grudnia 2013 at 08:40 Reply

    Nigdy nie robiłam jeszcze rolady biszkoptowej. Twoja wygląda na idealnie delikatną.

  4. Mątewka 18 grudnia 2013 at 08:40 Reply

    Nigdy nie robiłam jeszcze rolady biszkoptowej. Twoja wygląda na idealnie delikatną.

  5. Ciążowe Zachcianki 18 grudnia 2013 at 11:01 Reply

    Chętnie wypróbuję ten przepis właśnie na Sylwestra. Wygląda bardzo dobrze i podejrzewam, że tak samo smakuje:)

  6. Ciążowe Zachcianki 18 grudnia 2013 at 11:01 Reply

    Chętnie wypróbuję ten przepis właśnie na Sylwestra. Wygląda bardzo dobrze i podejrzewam, że tak samo smakuje:)

  7. ladylaurabloq 18 grudnia 2013 at 13:54 Reply

    Ja nie znam kremu z mlekiem skondensowanym ,muszę wypróbować.

    • napiecyku 18 grudnia 2013 at 15:17 Reply

      Bardzo fajna, lekka pianka, można wmieszać w nią drobne owoce:)

  8. ladylaurabloq 18 grudnia 2013 at 13:54 Reply

    Ja nie znam kremu z mlekiem skondensowanym ,muszę wypróbować.

    • napiecyku 18 grudnia 2013 at 15:17 Reply

      Bardzo fajna, lekka pianka, można wmieszać w nią drobne owoce:)

  9. Salvador Dali 18 grudnia 2013 at 17:07 Reply

    tylko w wydaniu rolady siada mi biszkopt 😀
    Cudowne nadzienie, zjadłabym z chęcią, jak nie kawałek to dwa ;D

    • napiecyku 18 grudnia 2013 at 17:53 Reply

      Ja nie gardzę żadnym biszkoptem. Pozdrawiam:)

  10. mojamalakuchnia.wordpress.com 18 grudnia 2013 at 20:13 Reply

    Ale piękna ta rolada. Samymi oczami bym ją zjadła : )

  11. mojamalakuchnia.wordpress.com 18 grudnia 2013 at 20:13 Reply

    Ale piękna ta rolada. Samymi oczami bym ją zjadła : )

  12. Ola in the kitchen 18 grudnia 2013 at 20:39 Reply

    Ciekawy przepis na krem muszę wypróbować 😀 Rolada wygląda bardzo smacznie!

  13. Ola in the kitchen 18 grudnia 2013 at 20:39 Reply

    Ciekawy przepis na krem muszę wypróbować 😀 Rolada wygląda bardzo smacznie!

  14. Zakątek Smaku 19 grudnia 2013 at 09:53 Reply

    Ale cudo! Marzę o kawałku takiej rolady:)

  15. Zakątek Smaku 19 grudnia 2013 at 09:53 Reply

    Ale cudo! Marzę o kawałku takiej rolady:)

  16. ugotujmyto.pl 19 grudnia 2013 at 17:22 Reply

    Rolada wygląda obłędnie :)

  17. ugotujmyto.pl 19 grudnia 2013 at 17:22 Reply

    Rolada wygląda obłędnie :)

  18. Nippi 19 grudnia 2013 at 17:33 Reply

    świetna masa, na pewno ją wykorzystam :)

  19. Nippi 19 grudnia 2013 at 17:33 Reply

    świetna masa, na pewno ją wykorzystam :)

  20. Ula 19 grudnia 2013 at 18:15 Reply

    Bardzo elegancko i przepysznie wygląda 😉

  21. Ula 19 grudnia 2013 at 18:15 Reply

    Bardzo elegancko i przepysznie wygląda 😉

  22. Magda C. 31 grudnia 2013 at 15:04 Reply

    Piękna! Idealna na stół w rodzinnym gronie :)

  23. Magda C. 31 grudnia 2013 at 15:04 Reply

    Piękna! Idealna na stół w rodzinnym gronie :)

  24. napiecyku 18 grudnia 2013 at 17:53 Reply

    Ja nie gardzę żadnym biszkoptem. Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *