Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Biszkopt orzechowy z kokosem

Biszkopt orzechowy z kokosem

autor napiecyku
Print Friendly, PDF & Email

To  ciasto zwykle piekę na święta, w tym roku nie mogło być inaczej, ponieważ mało które ciasto może konkurować z orzechowym biszkoptem, budyniową masą z ananasem i kokosową bezą. Zwykle biszkopt piekę dzień wcześniej, na następny dzień wykańczam ciasto. Wbrew pozorom ciasto nie jest trudne do zrobienia i zawsze się udaje. Gorąco Polecam:)

SkIMG_0136Składniki na biszkopt

  • 20dkg mielonych orzechów laskowych
  • 8 jaj w temp. pokojowej (jajka powinny być dokładnie umyte i sparzone)
  • 20 dkg cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijam na najniższych obrotach, kiedy urośnie dodaję stopniowo cukier, żółtka i dalej ubijam na puszystą pianę. Na koniec daję przesianą mąkę i orzechy, mieszam delikatnie tylko do połączenia. Biszkopt przekładam na blaszkę o wym. 33x23cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę, w moim piekarniku ok 30min. w temp.180 stopni. Gotowy biszkopt studzę i dzielę na dwie połowy.

Kokosowa beza

  • 20 dkg wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijam do czasu kiedy staną się puszyste i lśniące. Dodaję cukier i nadal ubijam do czasu aż cukier się rozpuści. Dodaję wiórki, proszek do pieczenia i mieszam. Masę daję na blaszkę o  wym. 33x23cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę do lekkiego zrumienienia, ok.25min.

Masa z ananasem

  • puszka ananasa
  • 1 biały budyń
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 kostki miękkiego masła
  • 5 żółtek (jajka powinny być dokładnie umyte i sparzone)

Sok z puszki (powinna być szklanka) lekko podgrzewam. Budyń dokładnie rozpuszczam w 1/2 szklanki wody i dodaję do soku z ananasa. Całość podgrzewam chwilę, cały czas mieszając (należy uważać, aby nie przypalić budyniu). Kiedy zgęstnieje, odstawiam i studzę.

Masło ucieram z cukrem, stopniowo dodaję żółtka i wystudzony budyń. Kilka plasterków ananasa kroję w małą kosteczkę i dodaję do masy. Pycha!!!

Na połowę biszkoptu daję kolejno połowę masy, kokosową bezę, drugą połowę masy i drugą połowę biszkoptu. Całość można wykończyć czekoladą. Rozpuszczam tabliczkę czekolady z dwoma łyżkami mleka na bardzo małym ogniu. Ciasto powinno być przechowywane w lodówce. Smacznego!!!

IMG_0079

Powiązane posty

14 komentarzy

ladylaurabloq 29 grudnia 2013 - 17:53

Bardzo się rozmarzyłam nad nim ,szkoda,że nie może wylądować na moim talerzyku…

Odpowiedź
napiecyku 29 grudnia 2013 - 17:57

Oj…ja też długo o nim marzyłam:)

Odpowiedź
nippi 29 grudnia 2013 - 20:24

uwielbiam ciasta, wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedź
napiecyku 29 grudnia 2013 - 20:26

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
marta 29 grudnia 2013 - 21:08

oj, orzechowy biszkopt… to brzmi zacnie : ))

Odpowiedź
napiecyku 29 grudnia 2013 - 21:09

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
gin 30 grudnia 2013 - 00:09

Mmm, cudnie wygląda 🙂 Ciekawe połączenie smaków 🙂

Odpowiedź
napiecyku 30 grudnia 2013 - 09:11

Dziękuję i Pozdrawiam:)

Odpowiedź
Natalia 30 grudnia 2013 - 00:33

Wszystkie smaki uwielbiam, świetne ciacho

Odpowiedź
Natalia 30 grudnia 2013 - 00:33

Wszystkie smaki uwielbiam, świetne ciacho

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 30 grudnia 2013 - 08:14

Wygląda bardzo smakowicie, aż chciałoby się sięgnąć po kawałek 🙂

Odpowiedź
Magda C. 31 grudnia 2013 - 14:58

Cudownie wygląda! Uwielbiam wszystko co z orzechami i kokosem 🙂

Odpowiedź
Magda C. 31 grudnia 2013 - 14:58

Cudownie wygląda! Uwielbiam wszystko co z orzechami i kokosem 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz