Biszkopt orzechowy z kokosem

To  ciasto zwykle piekę na święta, w tym roku nie mogło być inaczej, ponieważ mało które ciasto może konkurować z orzechowym biszkoptem, budyniową masą z ananasem i kokosową bezą. Zwykle biszkopt piekę dzień wcześniej, na następny dzień wykańczam ciasto. Wbrew pozorom ciasto nie jest trudne do zrobienia i zawsze się udaje. Gorąco Polecam:)

SkIMG_0136Składniki na biszkopt

  • 20dkg mielonych orzechów laskowych
  • 8 jaj w temp. pokojowej (jajka powinny być dokładnie umyte i sparzone)
  • 20 dkg cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijam na najniższych obrotach, kiedy urośnie dodaję stopniowo cukier, żółtka i dalej ubijam na puszystą pianę. Na koniec daję przesianą mąkę i orzechy, mieszam delikatnie tylko do połączenia. Biszkopt przekładam na blaszkę o wym. 33x23cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę, w moim piekarniku ok 30min. w temp.180 stopni. Gotowy biszkopt studzę i dzielę na dwie połowy.

Kokosowa beza

  • 20 dkg wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijam do czasu kiedy staną się puszyste i lśniące. Dodaję cukier i nadal ubijam do czasu aż cukier się rozpuści. Dodaję wiórki, proszek do pieczenia i mieszam. Masę daję na blaszkę o  wym. 33x23cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę do lekkiego zrumienienia, ok.25min.

Masa z ananasem

  • puszka ananasa
  • 1 biały budyń
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 kostki miękkiego masła
  • 5 żółtek (jajka powinny być dokładnie umyte i sparzone)

Sok z puszki (powinna być szklanka) lekko podgrzewam. Budyń dokładnie rozpuszczam w 1/2 szklanki wody i dodaję do soku z ananasa. Całość podgrzewam chwilę, cały czas mieszając (należy uważać, aby nie przypalić budyniu). Kiedy zgęstnieje, odstawiam i studzę.

Masło ucieram z cukrem, stopniowo dodaję żółtka i wystudzony budyń. Kilka plasterków ananasa kroję w małą kosteczkę i dodaję do masy. Pycha!!!

Na połowę biszkoptu daję kolejno połowę masy, kokosową bezę, drugą połowę masy i drugą połowę biszkoptu. Całość można wykończyć czekoladą. Rozpuszczam tabliczkę czekolady z dwoma łyżkami mleka na bardzo małym ogniu. Ciasto powinno być przechowywane w lodówce. Smacznego!!!

IMG_0079

Tagi: ,

Komentarze: 14

  1. ladylaurabloq 29 grudnia 2013 at 17:53 Reply

    Bardzo się rozmarzyłam nad nim ,szkoda,że nie może wylądować na moim talerzyku…

    • napiecyku 29 grudnia 2013 at 17:57 Reply

      Oj…ja też długo o nim marzyłam:)

  2. nippi 29 grudnia 2013 at 20:24 Reply

    uwielbiam ciasta, wygląda bardzo apetycznie :)

  3. marta 29 grudnia 2013 at 21:08 Reply

    oj, orzechowy biszkopt… to brzmi zacnie : ))

  4. gin 30 grudnia 2013 at 00:09 Reply

    Mmm, cudnie wygląda :) Ciekawe połączenie smaków :)

  5. Natalia 30 grudnia 2013 at 00:33 Reply

    Wszystkie smaki uwielbiam, świetne ciacho

  6. Natalia 30 grudnia 2013 at 00:33 Reply

    Wszystkie smaki uwielbiam, świetne ciacho

  7. domowacukierniaewy.blox.pl 30 grudnia 2013 at 08:14 Reply

    Wygląda bardzo smakowicie, aż chciałoby się sięgnąć po kawałek :)

  8. Magda C. 31 grudnia 2013 at 14:58 Reply

    Cudownie wygląda! Uwielbiam wszystko co z orzechami i kokosem :)

  9. Magda C. 31 grudnia 2013 at 14:58 Reply

    Cudownie wygląda! Uwielbiam wszystko co z orzechami i kokosem :)

  10. napiecyku 30 grudnia 2013 at 09:11 Reply

    Dziękuję i Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *