Drożdżowe z orzechami

Basia i Laura, dziewczyny z zaprzyjaźnionych blogów nie ustają w zmaganiach i pieką dla swoich dzieci drożdżowe bułeczki, chałki, bagietki, a nawet parówki w cieście drożdżowym. Ja i moja rodzina również bardzo lubimy drożdżowe, kiedy nie mam chleba piekę drożdżowe z różnymi dodatkami. Świeża drożdżówka do kubka gorącego mleka to moje ulubione śniadanie.

Babka drożdżowa z orzechami to również smaczny pomysł na drożdżowe. Smaki drożdżowego ciasta i masy orzechowej znakomicie się uzupełniają.

Polecam na co dzień i na święta:)

Podobny przepis znajdziesz tutaj

IMG_7852Składniki na ciasto drożdżowe

  • szklanka letniego mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki dobrego oleju w temp. pokojowej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  1. Drożdże rozcieram z łyżką cukru i dodaję do ciepłego (nie gorącego mleka). Odstawiam w ciepłe miejsce na 5min.
  2. Kiedy zaczyn lekko się spieni dodaję jajko, żółtka roztarte z łyżką cukru i szklankę mąki, mieszam i ponownie odstawiam w ciepłe miejsce na 5 min
  3. Do zaczynu dodaję resztę mąki, olej i zaczynam wyrabiać ciasto. Wyrabiam do czasu, aż ciasto stanie się elastyczne, gładkie i będzie odchodziło od miseczki.
  4. Miseczkę przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 40min.

Składniki na masę orzechową

  • 2 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 150g zmielonych orzechów (mogą być migdały)

Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę i dodaję orzechy.

Gotowe ciasto rozwałkowuję na prostokąt, równomiernie rozkładam masę orzechową, zwijam w rulon. Można ciasto podzielić na dwa kawałki i upiec w dwóch małych foremkach. Ja swoje ciasto piekłam w dużej formie na babki ok 30min. w temp. 180 stopni. Smacznego!!!

IMG_7865

Tagi:

Komentarze: 8

  1. Ervisha 20 listopada 2013 at 11:03 Reply

    Muszę zrobić ;D

  2. ladylaurabloq 20 listopada 2013 at 14:34 Reply

    Ta babka wygląda idealnie,wspaniale wyrośnięta z nadzieniem,że nie mogę,upiekę,ale obawiam się,że nie będzie tak piękna wizualnie.

    • napiecyku 20 listopada 2013 at 14:58 Reply

      Nie bądź taka skromna…

  3. Zakątek Smaku 20 listopada 2013 at 16:52 Reply

    Zgadzam się, nie ma lepszego śniadania niż kawałek takiego ciacha popijamy gorącym mlekiem:) Uwielbiam!:)

  4. domowacukierniaewy 20 listopada 2013 at 17:33 Reply

    Piękne drożdżowe ciacho, przez dodanie orzechów jeszcze zyskuje :)

  5. gin 20 listopada 2013 at 20:49 Reply

    Mmm, wygląda bajecznie :)

  6. mirella 21 listopada 2013 at 09:13 Reply

    babka najlepsze ciasto na swiecie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *