Pałeczki z kurczaka w ziołach zapiekane z ziemniakami

Lubię zapach sosnowego lasu, zapach pomarańczy, a przede wszystkim lubię zapach ziół. Zioła lecznicze te dziko rosnące i te hodowane w ogródkach o właściwościach przyprawowych mają wyjątkowy aromat. W mojej kuchni zioła można znaleźć w puszkach, słoiczkach i torebkach, są podstawą każdej mięsnej potrawy. Dzisiaj na moim piecyku pałeczki z kurczaka z ziemniakami w ziołach. Potrawa w całości jest zapiekana w piekarniku. Prosta, a zarazem smaczna. Polecam:)

Podobny przepis znajdziesz tutaj:

IMG_4539

Składniki

  • 6 pałeczek z kurczaka
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła suszone: majeranek, estragon, bazylia, tymianek, kolendra – po pół łyżeczki
  •  łyżeczka słodkiej papryki
  • owoce jałowca, liść laurowy
  • oliwa
  • sól i pieprz

IMG_4533

Wszystkie zioła i przyprawy rozcieram w moździerzu z dodatkiem oliwy. Udka nacieram ziołami i daje do lodówki na 1 godzinę.

Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki, rozkładam na dużej blaszce. Delikatnie skrapiam oliwą, posypuję ziołami i solą. Między ziemniaki kładę pałeczki kurczaka. Całość piekę 30min. w temp 200 stopni i następne 30min w temp 180 stopni. Smacznego!!!

IMG_4542

1 komentarz

  1. wiesia 8 sierpnia 2015 at 17:28 Reply

    robie dzisiaj ,pachnie cudownie,i wierze ze bedzie tez cudownie smakowac

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *