Muffinki czekoladowe

Like this at Facebook!
Wczoraj w kawiarni zamówiłam do kawy czekoladową babeczkę, niestety była twarda, przez ciasto przebijał jedynie smak sody. Dzisiaj  na poprawę nastroju postanowiłam zrobić sama czekoladowe muffinki. Wyszły lekkie, delikatne i w smaku prawdziwie czekoladowe. Przepis pochodzi z blogu” Anka w kuchni”. Polecam!!!
 
 
 
IMG_2410
Składniki
  • 140g. masła
  •  60g. czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka w temp.pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Sposób wykonania

Masło rozpuszczam, dodaję połamaną czekoladę, na koniec kakao, wszystko dokładnie mieszam i odstawiam. Jajka ubijam z cukrem, dodaję przestudzoną masę czekoladową i połowę mąki, następnie śmietanę i resztę mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko krótko mieszam tylko do połączenia składników. Ciasto wlewam do formy na muffinki, daję do nagrzanego piekarnika i piekę w temp.170 stopni ok.23 mi. Wyciągam zaraz po upieczeniu i studzę . Smacznego!!!

IMG_2402

 
 
                                                                                      

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *