Strucla, zawijaniec i rolada, to w zasadzie te same ciasta. W kuchni staropolskiej strucla drożdżowa z makiem była bardzo lubianym ciastem, podawano ją na Wigilię, weselach i innych ważnych uroczystościach.…
-
-
Kuchnia staropolskaObiady
Pałeczki z kurczaka w ziołach zapiekane z ziemniakami
autor napiecykuautor napiecykuLubię zapach sosnowego lasu, zapach pomarańczy, a przede wszystkim lubię zapach ziół. Zioła lecznicze te dziko rosnące i te hodowane w ogródkach o właściwościach przyprawowych mają wyjątkowy aromat. W mojej…
-
Ciasta i ciasteczka krucheCiasta z owocami
Tarta z gruszką maja ulubiona
autor napiecykuautor napiecykuKiedyś, tarta kojarzyła mi się głównie ze starymi amerykańskimi kreskówkami. Najczęściej kończyła swój żywot na głowie któregoś z głównych bohaterów. Odkąd jednak zjadłam swoją pierwszą w życiu tartę, zyskałam świeże,…
-
Pizza po myśliwsku to mój wymysł. W książce “Sezon na grzyby” Renate i Fridhelma Volk znalazłam podobny przepis na podpłomyki z grzybami. Nie ma w tym przepisie sosu pomidorowego ani…
-
Ciasta z biszkoptemCiasta z serem i serniki
Tort orzechowy z serkiem mascarpone
autor napiecykuautor napiecykuKto nie lubi orzechów laskowych? Próbowaliście kiedyś biszkoptu z orzechami laskowymi ? Jeżeli nie musicie to nadrobić, ten biszkopt ma wyjątkowy, charakterystyczny, orzechowy smak. Nie ma potrzeby go nawilżać,…
-
-
W rodzinie wszyscy lubią drożdżowe, dlatego często gości na moim piecyku. Bułeczki sprawdzają się na śniadania i kolacje, a w plecaku jako prowiant na jednodniową wycieczkę. My lubimy te bułeczki…
-
-
Żołądki kurze są bardzo bogatym źródłem fosforu, potasu, białka, ale niestety również cholesterolu. Warto jednak od czasu do czasu skusić się na tą potrawę. Ja zrobiłam potrawkę z żołądków jako…
-
Naprawdę dobre pierogi jadłam w małej bieszczadzkiej wsi. Siedząc z mężem na dużym drewnianym tarasie z pięknym widokiem, słuchając rosyjskich melodii, zajadałam pierogi z borówkami i bitą śmietaną. To była…