Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Makaron z szynką i warzywami czyli jak wykorzystać resztki jedzenia

Makaron z szynką i warzywami czyli jak wykorzystać resztki jedzenia

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Jeżeli masz w lodówce resztki jedzenia, takie jak kawałki wędlin i warzywa, przygotuj proste i smaczne danie obiadowe. Takie potrawy można przygotować na wiele sposobów, dodając różne warzywa lub ulubione sosy warzywne lub śmietanowe. Na moim talerzu oprócz wędlin smażonych z cebulą, wylądował mrożony brokuł, czosnek, przecier paprykowy i młode listki mrożonego szpinaku 🙂

                                                                    Składniki
  • szklanka drobno pokrojonych wędlin ( szynka, boczek, swojska kiełbasa )
  • 4 łyżki przecieru paprykowego ajvar ( można zastąpić np. pomidorami z puszki )
  • garść liści szpinaku bez ogonków ( może być świeży lub mrożony )
  • 1 mały brokuł ( świeży lub mrożony )
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i oregano
  • 250 g makaronu świderki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Makaron gotuję wg. instrukcji na opakowaniu i odcedzam. Różyczki brokuła gotuję w małej ilości wody lub na parze, do czasu, kiedy warzywo będzie al dente.
Na rozgrzany olej ( 3 łyżki ) daję cebulę, czosnek i pokrojone wędliny. Wszystko smażę mieszając do czasu, kiedy wszystko delikatnie się przyrumieni.
Dodaję sos paprykowy, brokuł i zioła. Całość krótko smażę, cały czas mieszając.
Dodaję liście szpinaku, przykrywam patelnię i całość duszę do czasu, kiedy szpinak odparuje wodę i zmięknie.
Na koniec doprawiam potrawę, jeżeli jest taka potrzeba, mieszam z makaronem i od razu podaję.
Smacznego 🙂

 

 

 

Powiązane posty

7 komentarzy

Magdalena 4 kwietnia 2018 - 16:44

lubię takie resztkowe dania:)

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 4 kwietnia 2018 - 19:31

Świetny pomysł na wykorzystanie resztek jedzenia 🙂 Jadłabym ze smakiem 🙂

Odpowiedź
Panna Malwinna 5 kwietnia 2018 - 08:32

Robię bardzo podobny makaron, tylko z kurczakiem. Ajvar jest przepyszny i świetnie komponuje się z daniami na bazie makaronów 🙂

Odpowiedź
Magda 5 kwietnia 2018 - 09:06

Takie dania zawsze wychodzą bardzo smaczne 🙂

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 5 kwietnia 2018 - 20:09

Pyszne są takie resztkowe dania 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 7 kwietnia 2018 - 19:08

lubię takie resztkowe obiady 🙂 ostatnio u mnie takie ciągle bo chcę do końca opróżnić zamrażarkę 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 11 kwietnia 2018 - 13:44

I nic się nie marnuje…

Odpowiedź

Zostaw komentarz