Jeżeli masz w lodówce resztki jedzenia, takie jak kawałki wędlin i warzywa, przygotuj proste i smaczne danie obiadowe. Takie potrawy można przygotować na wiele sposobów, dodając różne warzywa lub ulubione sosy warzywne lub śmietanowe. Na moim talerzu oprócz wędlin smażonych z cebulą, wylądował mrożony brokuł, czosnek, przecier paprykowy i młode listki mrożonego szpinaku 🙂
Składniki
- szklanka drobno pokrojonych wędlin ( szynka, boczek, swojska kiełbasa )
- 4 łyżki przecieru paprykowego ajvar ( można zastąpić np. pomidorami z puszki )
- garść liści szpinaku bez ogonków ( może być świeży lub mrożony )
- 1 mały brokuł ( świeży lub mrożony )
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i oregano
- 250 g makaronu świderki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Makaron gotuję wg. instrukcji na opakowaniu i odcedzam. Różyczki brokuła gotuję w małej ilości wody lub na parze, do czasu, kiedy warzywo będzie al dente.
Na rozgrzany olej ( 3 łyżki ) daję cebulę, czosnek i pokrojone wędliny. Wszystko smażę mieszając do czasu, kiedy wszystko delikatnie się przyrumieni.
Dodaję sos paprykowy, brokuł i zioła. Całość krótko smażę, cały czas mieszając.
Dodaję liście szpinaku, przykrywam patelnię i całość duszę do czasu, kiedy szpinak odparuje wodę i zmięknie.
Na koniec doprawiam potrawę, jeżeli jest taka potrzeba, mieszam z makaronem i od razu podaję.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
lubię takie resztkowe dania:)
Świetny pomysł na wykorzystanie resztek jedzenia 🙂 Jadłabym ze smakiem 🙂
Robię bardzo podobny makaron, tylko z kurczakiem. Ajvar jest przepyszny i świetnie komponuje się z daniami na bazie makaronów 🙂
Takie dania zawsze wychodzą bardzo smaczne 🙂
Pyszne są takie resztkowe dania 🙂
lubię takie resztkowe obiady 🙂 ostatnio u mnie takie ciągle bo chcę do końca opróżnić zamrażarkę 🙂
I nic się nie marnuje…