Ten przepis na pewno przypadnie do gustu, wszystkim fanom kuchni włoskiej. Smaki wszystkim znane, ale podane w bardzo oryginalny, smakowity sposób.
Ugotowane muszle, faszeruję sosem szpinakowym z kawałkami kurczaka. Wszystko krótko zapiekam w sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli. Smaczna potrawa na rodzinny obiad i na kameralne spotkanie z przyjaciółmi 🙂
Składniki
- 30 muszli makaronowych
- 2 filety kurczaka pokrojone w małą kostkę
- 2 mniejsze cebule pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno starte
- 5 kulek zamrożonego szpinaku
- 500 – 600 g passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i majeranku
- 8 plasterków sera mozzarella drobno pokrojonych
- 100 ml. słodkiej śmietany ( opcjonalnie )
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Muszle gotuję w solonej wodzie około 15 minut, odcedzam, przelewam zimną wodą i odstawiam.
Na rozgrzany olej daję cebulę, kiedy cebula się zeszkli, dodaję kawałki kurczaka i czosnek. Wszystko smażę od czasu, kiedy mięso zmieni kolor a następnie duszę pod przykryciem około 15 minut.
Dodaję szpinak i zioła, całość ponownie duszę około 15 minut. W razie potrzeby dolewam trochę wody.
Muszle nadziewam kurczakiem i sosem szpinakowym
Sos pomidorowy delikatnie poprawiam do smaku, opcjonalnie można dodać trochę słodkiej śmietany.
Na dno naczynia do zapiekania wylewam sos pomidorowy, następnie układam muszle makaronowe.
Całość zapiekam około 25 minut w temp.190 stopni. Kilka minut przed końcem pieczenia, na wierzch zapiekanki równomiernie rozkładam ser mozzarella.
Od razu podaję. Smacznego 🙂
6 komentarzy
wspaniale nadziane 🙂
Pyszności, aż zgłodniałam 😀
Bardzo smakowite 🙂
Nie dość, że świetnie się prezentują takie muszle, to jeszcze muszą rewelacyjnie smakować 🙂
Bardzo eleganckie danie 🙂
Mniam, już pokochałam to danie! 🙂