Owsianka dla tych, którym po przebudzeniu brakuje energii i witalności. Płatki owsiane wieczorem zalewam mlekiem roślinnym lub zwierzęcym. Rano owsiankę delikatnie podgrzewam, dosładzam miodem lub syropem klonowym, dodaję posiekane migdały, opcjonalnie orzechy i ulubione owoce. Z owoców najczęściej wybieram banana i starte jabłko.
Proste i zdrowe śniadanie gotowe 🙂
Składniki / 1 porcja
- 3/4 szkl. płatków owsianych
- 1 szkl. mleka zwierzęcego lub roślinnego
- 2 łyżeczki miodu rzepakowego lub akacjowego
- łyżka wiórek kokosowych
- garść posiekanych migdałów
Patki owsiane daję do małego garnuszka, zalewam mlekiem, mieszam i daję na noc do lodówki.
Rano następnego dnia, mieszankę płatków i mleka delikatnie podgrzewam na małym ogniu.
Dodaję miód, wiórki i posiekane migdały. Wszystko mieszam. Śniadanie gotowe. Smacznego 🙂
7 komentarzy
wygląda apetycznie 🙂
Bardzo lubię nocna owsiankę i dość często robię ale z jogurtem 🙂
Wyglada super! Uwielbiam gęste owsianki 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Codziennie rano zjadam owsiankę też przygotowaną wieczorem. Ale ja zalewam letnią przegotowaną wodą, dodaję małą łyżeczkę miodu. Rano wlewam trochę ciepłego mleka i dodaję tak ja Ty, ulubione dodatki. To najlepsze śniadanie energetyczne, zdrowe i smaczne 🙂
Serdecznie Cię pozdrawiam 🙂
Dziękuję za komentarz 🙂 Oczywiście można zalać płatki wodą, a na drugi dzień dodać jogurt, lub trochę mleka. Pozdrawiam 🙂
nocne kocham w szczególności w lecie-takie miłe orzeźwienie 🙂
to połączenie smaków-mniam! 🙂
Super, bardzo lubię tego typu owsianki 🙂