Kotlet mielony, czyli obiadowa klasyka. Na Śląsku znany pod nazwą karminadle, podawany często na obiad z ziemniakami i czerwoną kapustą lub z buraczkami. Karminadle najczęściej były przyrządzane z mięsa wieprzowego i wołowego, czasami również króliczego. Dzisiaj do kotletów mielonych, chętnie jest dodawane mięso indyka ( udziec z indyka ) i kurczaka. Do moich karminadli, podałam prostą sałatkę z sosem winegret 🙂
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 bułka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1/3 łyżeczki soli i pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- szklanka mleka lub wody
- olej Kujawski do smażenia
- bułka tarta
Sałatka do podania
- mała sałata masłowa pocięta na kawałki
- 1 mała cebulka czerwona pokrojona w piórka
- garść pomidorków koktajlowych bez skórki
Sos winegret
- 4 łyżki oleju słonecznikowego Kujawski
- 2 łyżeczki octu winnego
- spora szczypta soli i pieprzu
Cebulę kroję w kostkę i krótko smażę na oleju Kujawskim. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaję do mielonego mięsa.
Bułkę moczę w szklance mleka lub wody i dokładnie wyciskam z płynu.
Bułkę z przesmażoną cebulką, dodaję do mięsa. Dodaję również jajko i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszam.
Z mięsa formuję małe kotlety. Kotlety obtaczam w bułce tartej.
Na większej patelni rozgrzewam olej Kujawski. Kotlety smażę na średnim ogniu. Są gotowe, kiedy się mocniej przyrumienią.
Wykonanie sałatki
Wszystkie składniki na sos winegret dokładnie mieszam do rozpuszczenia się soli i dodaję do składników na sałatkę. Smacznego 🙂
4 komentarze
Na takie kotleciki miałabym ochotę 🙂 Pysznie się prezentują 🙂
No tak, słyszałyśmy już tą nazwę 🙂 Takie kotleciki z własnego mielonego mięsa muszą być pyszne, najgorsze to te w stołówkach gdzie robią z gotowców :/
u mnie wczoraj na obiad mielone 🙂 robiłam je po raz pierwszy w życiu, aż wstyd się przyznać, ale jakoś u mnie trochę inny styl gotowania króluje 🙂
W takim razie koniecznie spróbuj mielonych z udźca indyka z ziołami w sosie pomidorowym 🙂