Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Żeberka zapiekane w kapuście kiszonej

Żeberka zapiekane w kapuście kiszonej

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Żeberka jadamy bardzo rzadko, ale jeżeli już, to właśnie żeberka zapiekane w kapuście kiszonej. Bardzo podobny przepis, ma moja mama w swoim starym zeszycie. Tutaj smaki, bardzo fajnie się uzupełniają. Jeżeli żeberka wcześniej damy do marynaty, a potem poddusimy na patelni, czas pieczenia w piekarniku bardzo się skróci.
Jest to kolejny przepis z serii “Przepisy z szuflady”, nadesłany przez Panią Anetę. Do marynaty i smażenia, dodałam olej smakowy Kujawski – ostra papryka, bazylia, pomidor. Ten olej wyróżnia ciekawa, pikantna nuta, która świetnie się komponuje z daniami mięsno – warzywnymi.
Polecam to danie na zimowy, biesiadny posiłek dla rodziny i przyjaciół. Będzie smakował w towarzystwie, szklanki dobrego piwa. Zapraszam na przepis 🙂

 

Czas przygotowania + smażenia – 35 minut    Czas pieczenia – 60 minut    Łączny czas – 95 minut
Składniki
  • 70 dkg
  • 70 dkg kapusty kiszonej z marchewką
  •  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu ( opcjonalnie może być woda )
  • przyprawy – majeranek, cząber, papryka słodka, sól i pieprz
  • olej smakowy Kujawski – papryka ostra, bazylia, pomidor
  • 1/2 szklani świeżo posiekanej pietruszki
  • 2 cebule
Żeberka dzielę na mniejsze porcje. Nacieram suszonymi ziołami, papryką, pieprzem i umiarkowanie solą. Przekładam do miseczki i obficie skrapiam olejem Kujawski – papryka ostra, bazylia, pomidor. Tak przygotowane żeberka daję do lodówki, najlepiej na całą noc.
Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju Kujawski z ostrą papryką. Na olej kładę żeberka i smażę na rumiano z każdej strony, a następnie duszę pod przykryciem około 30 minut.
Kapustę kiszoną, odciskam delikatnie z nadmiaru wody. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać lub krótko zagotować i odcedzić.
Cebulę kroję w piórka i krótko smażę na oleju Kujawskim, kiedy cebula odparuje wodę, odstawiam.
Do szklanki wody lub bulionu, daję przecier pomidorowy, całość mieszam.
Dno naczynia do zapiekania wykładam kapustą, na kapustę wykładam kolejno cebulę i żeberka. Żeberka wciskam w kapustę. Całość polewam równomiernie bulionem lub wodą i daję do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Czas pieczenia około 60 minut.
Żeberka z kapustą podaję na ciepło. Każdą porcję posypuję świeżo posiekaną pietruszką 🙂 Smacznego 🙂

 

 

 

Powiązane posty

15 komentarzy

Ladylaura. 23 listopada 2017 - 19:57

Pysznie,uwielbiam.

Odpowiedź
Magdalena 23 listopada 2017 - 20:29

pyszny, jesienny obiad 🙂

Odpowiedź
Ania 23 listopada 2017 - 21:16

Takie dania bardzo lubię 🙂 Wpraszam się jutro na taki obiad 🙂

Odpowiedź
napiecyku 23 listopada 2017 - 21:47

Zapraszam Aniu 🙂

Odpowiedź
Katarzyna 23 listopada 2017 - 21:43

Wyglądają bosko,i pewnie tek samo smakują.aż mi ślinka poleciała

Odpowiedź
napiecyku 23 listopada 2017 - 21:47

O tak, pyszna potrawa 🙂

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 23 listopada 2017 - 22:40

Jak to smakowicie wygląda 🙂

Odpowiedź
Marzena 25 listopada 2017 - 17:09

Jejku jak one pysznie wyglądają 🙂

Odpowiedź
Sosna 26 listopada 2017 - 10:59

Smakowicie 🙂

Odpowiedź
Agnieszka​ Wieczorek 26 listopada 2017 - 11:52

Tak przygotowane żeberka muszą smakować wyśmienicie! Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedź
Ania-Fabryka Pomysłów 26 listopada 2017 - 15:16

Apetyczne danie 🙂 dawno nie jadłam żeberek

Odpowiedź
Magda 27 listopada 2017 - 11:21

Też u mnie rzadko pojawiają się żeberka, ale takie w kapuście muszą być pyszne 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 27 listopada 2017 - 13:20

Muszą ciekawie smakować 🙂 Nigdy nie jadłyśmy 😛

Odpowiedź
Beti 27 listopada 2017 - 14:09

Pysznie, wieki temu jadłam ostatnio żeberka 🙂

Odpowiedź
Jan Michalak 27 listopada 2017 - 14:17

Pięknie wygląda ten przepis. Doskonały na niedzielny obiad 😉

Odpowiedź

Zostaw komentarz