Jakiś czas temu, zobaczyłam ciekawy przepis na łotewskie naleśniki, coś między naszymi naleśnikami i racuchami. Ciasto jest jednak dużo delikatniejsze, ponieważ jest w nim mniej mąki, a jabłka są dodane w formie wiórek. Z ciasta formowałam małe placki i smażyłam na patelni z minimalną ilością tłuszczu.
Podajemy jeszcze ciepłe, sprawdzą się na słodki deser dla maluchów, albo dodatek do obiadu. Podajemy z płynnym miodem akacjowym, syropem klonowym lub daktylowym 🙂
Składniki
- 3 jajka ( osobno żółtka i białka )
- 250 ml kwaśnej śmietanki
- 125 ml mleka
- 30 g rozpuszczonego masła
- 160 g mąki
- 1 stołowa łyżka cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- szczypta soli
- 2 średnie jabłka starte na dużych oczkach na wiórki
- olej roślinny do smarowania patelni
Do podania – miód, syrop klonowy lub daktylowy
W wysokiej misce dokładnie ubijam żółtka, śmietanę, mleko, cukier i ocet. Można to zrobić za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.
Dodaję mąkę i sodę, ponownie wszystko ubijam.
Białka ubijam osobno ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do ciasta dodaję starte jabłka i pianę ubitą z białek. Wszystko delikatnie ale dokładnie mieszam.
Dno rozgrzanej patelni smaruję cienką warstwą oleju, łyżką nakładam porcje ciasta.
Placuszki piekę z każdej strony na rumiano. Smacznego 🙂
11 komentarzy
na pewno wypróbuję 🙂
Wygląda tak, że aż ślinka leci 🙂 Pyszności 🙂
Super placuszki 🙂 Zapraszam do konkursu na przepisy z jabłkami https://cookpad.com/pl/konkursy/228-przepisy-z-jablkami
Bardzo apetyczne, chętnie bym spróbowała 🙂
Jak to wygląda! Placuszki na medal.
Smak na pewno doskonały w każdym calu.
Podziwiam, bo na pewno smakują rewelacyjnie.
Trzeba wypróbować.
Pozdrawiam! 🙂
Muszą być pyszne i delikatne 🙂 Na pewno takie kiedyś przygotuję 🙂
Pycha 😀
bardzo ciekawe placuszki 🙂
Zjadłybyśmy je z chęcią teraz… na obiad 😛
Myyy, pyszotki, częstuję się jednym 🙂
Pyszne te placuszki 🙂