Kalafior jest bardzo wdzięcznym dodatkiem do letnich obiadów. Najczęściej smażymy różyczki kalafiora w bułce tartej, ale dla odmiany warto przyrządzić go na sposób włoski. Oliwa oraz świeże i suszone zioła są tutaj niezastąpione. Z ziół wybrałam szałwię i tymianek, ale sprawdzą się tutaj również oregano i bazylia. Zapiekany kalafior smakuje z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i z kefirem 🙂
Polecam również – frytki z cukinii klik oraz ziemniaki zapiekane z kurczakiem klik
Składniki
- 1 większy kalafior
- 1/3 szkl. oliwy
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- 3 łyżki drobno startego twardego sera
- kilka gałązek świeżo zerwanych ziół ( opcjonalnie )
8 komentarzy
zdecydowanie to jedno z moich ukochanych warzyw. Bardzo lubię różne wersje kalafiora:)
Pysznie wygląda taki zapiekany kalafiorek 🙂
Fajny pomysł na kalafiora, mam w planach na weekend 🙂
Pyszny! Chętnie poczęstuję się dzisiaj na obiad! 😉 😀
Takiego jeszcze nigdy nie robiłam. Musze spróbować.
Fajna propozycja Małgosiu 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
Całkiem fajna sprawa, ale nigdy jeszcze się z tak podanym kalafiorem nie spotkałam.
Jestem bardzo ciekawa czy mi by zasmakował.
Może kiedyś spróbuję. Może się skuszę 🙂
Pozdrowionka serdeczne 🙂
bardzo lubię pieczonego kalafiora 🙂 u mnie najczęściej w wersji z pomidorami i curry 🙂