Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Barszcz ukraiński, to bardzo prosta zupa warzywa, wzbogacona o nasiona strączkowe. Zupa ma swoje korzenie w dalekiej historii i jest przygotowana z tego, co było łatwo dostępne, co rosło na polach i w ogrodach. 
Niektórzy dodają do barszczu kapustę włoską i przecier pomidorowy. Ja natomiast preferuję ziemniaki krojone w kostkę, marchew i pietruszkę startą na tarce, do tego biała fasola i starte buraczki. Dla ułatwienia dodaję gotowe buraki cięte, takie z zalewą, prosto ze słoika, można je dostać prawie w każdym sklepie.
Świetna zupa dla wegetarian, o ile będzie przygotowana na wywarze warzywnym. Polecam bardzo dla całej rodziny 🙂

Składniki / 5 porcji
  • 2 szklanki suchej białej fasoli np. piękny Jaś ( można użyć fasolki z puszki )
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 3 większe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 450 g buraczków z zalewą ( ze słoika )
  • 2 łyżeczki soku z cyrtyny
  • 100 ml. śmietanki do zup
  • przyprawy – 2 liście laurowe, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki tymianku
  • kilka związanych gałązek lubczyku, pietruszki i selera
  • sól i pieprz
  • 2, 5 – 3 litry wywaru ( u mnie na golonce z indyka )
Fasolę płukam, dolewam tyle wody, żeby fasola była zakryta i zostawiam na całą noc do namoczenia. Na następny dzień wylewam wodę, dolewam świeżej wody i gotuję fasolę z łyżeczką soli do miękkości. Fasolę odcedzam.
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do wywaru razem z liściem laurowym, świeżymi ziołami i gotuję około 10 minut.
Warzywa obieram i ścieram na dużych oczkach. Dodaję do zupy razem z fasolką i gotuję kolejne 10 minut.
Następnie dodaję suszone zioła, buraczki z zalewą, sok z cytryny i śmietankę do zup, wszystko podgrzewam do zagotowania. Gotową zupę doprawiam do smaku, na talerzu można posypać posiekaną pietruszką. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

11 komentarzy

Ewa 22 maja 2017 - 19:18

U mnie w domu barszcz ukraiński to prawdziwy hit 😉

Odpowiedź
Magdalena 22 maja 2017 - 19:48

u mnie też często gości w domu 😉

Odpowiedź
Megly 22 maja 2017 - 19:58

Barszczyk bardzo fajny!
Uwielbiam takie smaki, bo od dzieciństwa byłam z nimi oswajana i dobrze mi się kojarzą! 🙂
Pozdrowionka cieplutkie 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 22 maja 2017 - 22:10

Barszcz ukraiński bardzo lubimy i kiedyś robiłyśmy go dość często. Narobiłaś nam ochoty 🙂

Odpowiedź
Olka 23 maja 2017 - 08:22

Dawno nie jadłam. Super pomysł na dodanie buraczków ze słoika 🙂
Ps. coś mi się nie chce komentarz dodać….

Odpowiedź
Olka 23 maja 2017 - 08:23

O dodał się pozdrawiam

Odpowiedź
Kobieta po 30 23 maja 2017 - 13:55

super odmiana, z fasolą nigdy nie jadłam…myślę, że dzieki temu jest bardziej sycąca

Odpowiedź
Agnieszka​ Wieczorek 23 maja 2017 - 17:18

Nie jestem jakąś miłośniczką zup, ale barszcz ukraiński bardzo lubię i chętnie aię nim zajadam!

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 23 maja 2017 - 20:14

bardzo lubię ten barszczyk mimo że zupy jem rzadko 🙂

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 23 maja 2017 - 23:31

Nigdy nie jadłam barszczu ukraińskiego, muszę go kiedyś zrobić bo wygląda na bardzo smaczny 🙂

Odpowiedź
marcelina 25 maja 2017 - 07:41

Bardzo lubię! Zupy często goszczą u mnie przede wszystkim w czasie jesienno – zimowym, a taki barszcz ukraiński jest idealny 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz