Jeżeli zostały Wam w zamrażarce dowolne, mrożone warzywa i szpinak, bardzo polecam właśnie taką zupę. Do zupy dodałam pierś kurczaka, wcześniej pokrojoną w kostkę i przesmażoną razem z warzywami. Dodatkowo zupę zagęściłam kaszą jaglaną.
Zupa jest bardzo treściwa, pożywna i smakuje wybornie, a przy tym nie brakuje w niej zdrowych składników. Polecam taką zupę na jednogarnkowe danie, dla całej rodziny 🙂
Składniki
- 2 litry wywaru
- 1 pojedyncza pierś kurczaka pokrojona w kostkę
- 300 g mieszanki mrożonego groszku i marchewki
- 200 g mrożonego brokuła
- 1/2 szkl. kaszy jaglanej
- garść liści czosnku niedźwiedziego lub szpinaku
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- 100 g słodkiej śmietanki ( opcjonalnie )
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Kaszę jaglaną dokładnie płukam na sitku zimną wodą. Dodaję do gorącego wywaru i gotuję do miękkości.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę i czosnek. Kiedy cebulka odparuje wodę, dodaję kurczaka, wszystko smażę mieszając około 10 minut.
Do kurczaka dodaję mrożone warzywa, całość duszę kolejne 5 minut.
Warzywa z kurczakiem, dodaję do wywaru, dodaję szpinak lub czosnek niedżwiedzi oraz śmietankę. Wszystko chwilę gotuję i doprawiam do smaku. Smacznego 🙂
Liście czosnku niedźwiedziego
10 komentarzy
Pysznie wygląda 🙂 Bardzo takie lubię 🙂
sycąca i pełna zdrowia:)
Apetyczne danie! 🙂 Tak bogate i sycące – wystarczy za cały obiad! 🙂
Pyszna zupka – treściwa, zdrowa. Zjadłabym taką – nawet teraz. Rewelacja 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Z kaszą jaglaną to moje ulubione zupki 😀
Bardzo fajna zupka 🙂
wspaniała zupa, uwielbiam takie : )
pełna zdrowia zupka 🙂
Coś dla mnie,lubię zupy 🙂
Używamy tylko suszonego czosnku niedźwiedziego ale marzy nam się taki piękny, świeży 😉 Zupa ze śmietaną zawsze kojarzy nam się z babcinym obiadkiem 😉