Bardzo proste placuszki z twarogu, popularne za naszą wschodnią granicą. Są bardzo delikatne i tak też należy się z nimi obchodzić. Ja nie dodaję do masy cukru, natomiast placki podaję z konfiturą i owocami. Sprawdzą się na słodki podwieczorek, dla całej rodziny 🙂
Składniki
- 500 g twarogu w kostce
- 1 jajko
- 2 pełne łyżki kaszy manny
- 3 łyżki mąki + do obtoczenia placuszków *
- płaska łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia
- do podania konfitura, syrop klonowy, krem czekoladowy lub owoce
17 komentarzy
Bardzo smakowicie podane – aż mam od razu chęć sięgnąć po nie i spróbować! 🙂
Jak znudzą mi się leniwe, to takie zrobię;)
Muszę zrobić je w końcu na słodko 😉
mój smak dzieciństwa;) są doskonałe!
ale cudownie wyglądają, nic tylko próbować:)
Nie jadłyśmy takich serniczków nigdy ale pewnie by nam smakowały jak wszystko co z sernikiem ma coś wspólnego 😀
Bardzo je lubię 🙂
Biorę w ciemno! Pyszne są 🙂 No po prostu aż buzia się cieszy, gdy widzę takie specjały! A nazwa fajna, podoba mi się. Jeszcze czegoś takiego nie jadłam.
🙂
Pozdrowionka! 🙂
Wspaniałe, wyglądają przepysznie 🙂
Pysznie, muszę też wreszcie zrobić te smakołyki 🙂
Coś podobnego pamiętam z dzieciństwa, więc z przyjemnością skorzystam z Twojego przepisu.
super 🙂 i też fajny sposób na wykorzystanie twarogu 🙂
U mnie takie placuszki sprawdziły by się nie tylko na podwieczorek, ale także i na obiad 🙂
Wyglądają pysznie 😀
smak dzieciństwa 🙂
Uwielbiam kuchnie wschodnią! Dziękuję za przepis. i polecam tradycyjne rosyjskie bliny ! 🙂
Dziękuję za przepis. i polecam tradycyjne rosyjskie bliny ! 🙂