Zdrowe kotlety do burgerów i nie tylko. Wybrałam mięso z udźca indyka, ponieważ ma bardziej wyrazisty smak i ciemniejszy kolor od piersi. Mięso połączyłam z ugotowaną kaszą jaglaną, świeżą bazylią i przyprawami. Do razowej bułki, oprócz kotleta, dodałam liść sałaty, cienko pokrojoną czerwoną cebulę, plasterek sera mozzarella i sos BBQ. Burgery sprawdzą się na imprezowy poczęstunek, jak również na rodzinną kolację 🙂
Składniki / 12 kotletów
- 500 g mielonego mięsa z udźca indyka
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
- 1/2 szkl. świeżo posiekanej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
12 komentarzy
wspaniałe burgery 🙂 coś dla mnie 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
bardzo smakowite, muszę spróbować:)
Wyglądają pysznie! Lubię takie zdrowe kotlety 🙂
Przepyszne kotleciki Małgosiu 🙂 miłego dnia 🙂
Świetny pomysł na ukrycie kaszy. Chętnie skorzystam z pomysłu 🙂
Ach, wspaniałe! Uwielbiam takie burgerki. A z kaszą jaglaną to już w ogóle muszą być najlepsze na świecie. Wspaniała propozycja, którą chcę jak najszybciej wykonać w swojej kuchni. Pozdrowionka cieplutkie 🙂
Takie burgerki to ja bardzo chętnie 😉 zjem 😀
Znakomity pomysł na obiad! Tak przygotowane burgery muszą zachwycać smakiem 🙂
Fajne połączenie mięsa z kaszą 🙂 Muszą dobrze smakować 🙂
pyszne kotlety! bardzo smakowita odmiana zwykłych mielonych. Dodatek kaszy jaglanej bardzo mi się podoba;)
Pychotka!:)