Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Gulasz z dynią i pieczarkami

Gulasz z dynią i pieczarkami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Jesienny gulasz z dynią, pieczarkami i cebulą, do tego zioła i szczypiorek. Wszystkich, którzy obawiają się takiego zestawienia, uspokajam, że smaki bardzo się uzupełniają, a dynia dodatkowo zabarwi potrawę na piękny jesienny kolor. Do gulaszu wybrałam dynię hokkaido i małe pieczarki, takie są najsmaczniejsze. Jeżeli macie świeże zioła…tymianek, oregano, rozmaryn, możecie dodać je do gulaszu, pod koniec gotowania 🙂

dsc_2247

Składniki / 3 porcje
  • 500 g szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 1/3 małej dyni hokkaido, ogranej i pokrojonej w kostkę
  • 12 małych pieczarek, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki
  • 1/3 szklanki wytrawnego wina
  • 1 duża cebula obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • kilka ziaren jałowca
  • 3 liście laurowe
  • spora szczypta majeranku, tymianku i rozmarynu
  • 3 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku
  • masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Na rozgrzane masło klarowane, daję cebulę, czosnek i zioła. Wszystko smażę mieszając, do czasu, kiedy cebula odparuje wodę i lekko się zeszkli, a zioła uwolnią swój aromat.
Dodaję mięso i wszystko duszę, do czasu, kiedy mięso zmieni kolor. Dodaję wino i nadal gotuję na małym ogniu, pod przykryciem około 1, 5 godziny. Jeżeli będzie taka potrzeba, w trakcie duszenia dolewam trochę wody. W trakcie gotowania, gulasz mieszam kilka razy.
Dodaję dynię i nadal gotuję na małym ogniu, około 10 minut. Teraz czas na pieczarki. Dodaję pieczarki i duszę kolejne 5 minut.
Potrawę doprawiam do smaku. Dodaję posiekany szczypiorek, wszystko mieszam.  Smacznego 🙂

dsc_2272

dsc_2194

dsc_2144

Powiązane posty

11 komentarzy

Ladylaura. 17 października 2016 - 15:50

Bardzo apetyczne danie.

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 17 października 2016 - 19:05

prezentuje się bardzo pysznie 🙂

Odpowiedź
Magdalena 17 października 2016 - 19:45

na te chłodne dni pasuje idealnie:)

Odpowiedź
kasiac 17 października 2016 - 19:51

Taki gulasz musi świetnie rozgrzewać, a takich dań teraz potrzeba 🙂 I bardzo apetycznie wygląda!

Odpowiedź
Nippi 17 października 2016 - 20:28

Musi być pyszny 🙂

Odpowiedź
marcelina 17 października 2016 - 20:34

Pięknie i apetycznie wygląda – tak typowo jesienny obiadek 🙂

Odpowiedź
piegusek 18 października 2016 - 11:57

świetne danie na takie zimno 🙂

Odpowiedź
Megly 18 października 2016 - 13:43

Dawno nie jadłam gulaszu. Dla mnie nowością jest taki z dodatkiem dyni. Lubię takie inspiracje i z chęcią go kiedyś przygotuję. Tym bardziej, że sezon dyniowy mamy w pełni. Pozdrawiam ciepło 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 18 października 2016 - 21:49

Mniam! Pysznie i kolorowo. Super pomysł na gulasz 🙂

Odpowiedź
Iwona.T 18 października 2016 - 22:41

Smakowite i pożywne 🙂

Odpowiedź
Hanna i Alex 2 grudnia 2016 - 22:12

Hokkaido dyni wlasciwie ne trzeba obierac, chyba ze do tej potrawy lepiej pasuje obrana 😉
Wlasnie gotujemy ten gulasz, ale z chudym wolowym miesem, pachnie wspaniale, chyba tez tak smakuje

Odpowiedź

Zostaw komentarz