Obiadowo – kolacyjna sałatka z makaronem uszka od Lubelli, szpinakiem, czosnkiem i cukinią. Szpinak krótko smażę z oliwą i czosnkiem, na tej samej patelni podsmażam cukinię. Warzywa mieszam z makaronem ugotowanym al dente, na koniec dodaję pomidorki koktajlowe i prażone pestki dyni.
Makaron świetnie zachowuje swój kształt, nie rozgotowuje się, jest sprężysty i doskonale wpisuje się w taką wegetariańską sałatkę. Polecam na smakowite zakończenie lata 🙂
Składniki / 2 osoby
- 1/2 paczki makaronu uszka od Lubelli
- 2 szklanki świeżych liści szpinaku
- 2 mniejsze ząbki czosnku
- 1/2 małej cukinii
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść pestek dyni
- oliwa do smażenia
17 komentarzy
Smakowita sałatka! 🙂 Bardzo podoba mi się Twój pomysł na takie ciekawe wykorzystanie “uszek” 🙂
Znakomita z cukinią, bardzo apetycznie.
PS. Gdzies mi się zawieruszylas w sieci, miło znów być u Ciebie. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Makaron, szpinak i cukinia? Fajne połączenie, choć do tej pory go nie znałam. Pysznie to się prezentuje. Cukinia i szpinak są bardzo zdrowe, a kalorii mają tyle co i nic. Pozdrawiam ciepło! 🙂
Pycha.Lubię sałatki.
Jak dla mnie rewelacja 🙂
jaki fajny kształt makaronu 🙂 Sałatka pyszna:)
Pyszne połączenie smaków 🙂
Z cukinią podoba mi się to połączenie 🙂
Pysznie! I do tego zdrowo 🙂 Danie idealne!
Prosta, a na pewno wyjątkowa w smaku sałatka 🙂
Ulubiony zestaw warzyw! świetn ten makaron, u mnie chyba takiego nie widziałam..
Lubelle bardzo lubię- mają świetne makarony:)
a sałatka wygląda przepysznie:)
Bardzo fajny kształt makaronu, jeszcze takiego nie miałyśmy 🙂
Pyszna, lekka sałatka 🙂
Bosko wygląda! 🙂
Lekko, zdrowo i smacnzie 🙂
bardzo fajne połączenie, lubię takie sałatki.
znakomita sałatka! 🙂 lubię takie lekkie dania 🙂