Domowe chrupkie pieczywo z mąki razowej orkiszowej i gryczanej z mieszanymi ziarnami ( siemienia, czarnuszki, dyni, słonecznika ). Świetna alternatywa dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo, a nie potrafią zrezygnować z tradycyjnego pieczywa. Taki chlebek można zagryzać z wędliną, twarogiem, warzywami, sałatką. Bardzo wartościowy odżywczo, chrupiący uzupełniacz zdrowej diety 🙂
Składniki
- 200 g mąki razowej orkiszowej
- 150 g mąki gryczanej
- 50 ml. oliwy
- 250 ml. letniej wody
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka świeżych drożdży
- 3/4 szkl. mieszanki ziaren ( siemię lniane, dynia, słonecznik, czarnuszka )
16 komentarzy
świetny pomysł, muszę wypróbować 🙂
wygląda wspaniale, domowy, pyszny:)
Bardzo fajnie Ci wyszedł:)
Genialne chrupacze.
Lubimy takie chrupacze a już szczególnie z mąką gryczaną 🙂
Łyżeczki są różne. Ile orientacyjnie dodać drożdży ( w gramach ) ? I 2. pytanie – da się zastąpić mąkę gryczaną inną mąką ? Mam różne rodzaje, ale akurat gryczaną musiałam wyrzucić, bo skończył się termin przydatności do spożycia. Małgosiu, może jakaś sugestia od Ciebie 🙂 ? Gdybym wcześniej miała ten Twój przepis, mąka gryczana byłaby spożytkowana właściwie :)…
Anetka, łyżeczka to około 13-15 g. trochę mniej, czy więcej nie robi różnicy. Oczywiście można zastąpić inną mąką np. pszenną razową lub w całości upiec z orkiszowej, pokusiłabym się też na ryżową zmieszaną z inną mąką, ale z ryżowej nie próbowałam 🙂 Pozdrawiam 🙂
Fajne pieczywko :)) Lubię takie chrupać 😀
Też chce upiec swoje, pysznie wygląda:)
Pysznie wyglądają :)) Muszę zrobić 🙂
Dziękuję Małgosiu :). Wypróbuję po kolei każdą z mąk i zobaczę która lepiej się sprawdziła 🙂
Dobrze, czekam na Twoje sugestie 🙂
Taki chlebek mogłabym sam pochrupać 🙂 A z dodatkiem twarogu musi być wyśmienity!
Super ! zapisuje do wykorzystania w niedalekiej przyszłości 🙂
takim chlebkiem mogłabym się zajadać 🙂
Ciekawa alternatywa dla pieczywa chrupkiego ze sklepu 🙂 Z wyglądu kojarzy mi się z “pancerwaflami”, tyle że te są bez ziarenek 😉