Kurczak w kimacie orientalnym, z marynaty miodowo – czosnkowej, podany z ryżem parboiled i duszonymi szparagami. Przygotowanie całej potrawy zajęło mi 30 minut, nie licząc leżakowania mięsa w marynacie. Do tego przepisu, wybieramy szparagi cienkie o takiej samej grubości, grubsze musimy przeciąć wzdłuż na pół.
Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu, skorzystajcie z niego, dopóki trwa sezon na szparagi 🙂
Składniki / 3 porcje
- 2 filety z kurczaka
- pęczek szparagów
- 250 g ryżu parboiled
- 1/2 łyżeczki curry
- sól morska
Marynata
- 1 pełna łyżka miodu naturalnego
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki suszonej kolendry
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 3 łyżki oliwy
Oraz
- 3 łyżki sezamu do podania
13 komentarzy
Szparagi możesz zabrać i zjeść, a ja się zajmę resztą 🙂
muszę spróbować:)
Wspaniała propozycja na pyszne danie, ma w sobie wszystko co lubię 🙂
Super obiad.
O takim daniu właśnie marzyłam. Szparagi, ryż i mięsko. Treściwie i smacznie. Propozycja idealna. Pozdrawiam serdecznie 🙂
fajne szybkie i smaczne danie
Ale pychota 😀
Danie ekstra smacznie wygląda 😀
A właśnie szukałam jakiegoś przepisu, jak zagospodarować szparagi. Z kurczaczkiem na pewno będą nam smakować 🙂
Wyśmienita potrata.
przepyszne danie. zjadłabym z ogromną chęcią!
taki obiad to ja rozumiem 🙂
wygląda bardzo smacznie:)