Cytując Wikipedię, historia surówki colesław, sięga prawdopodobnie sztuki kulinarnej starożytnych Rzymian, stąd została wcielona do wielu kultur Europy i świata. Podstawowe składniki tej popularnej surówki, to szatkowana biała kapusta, marchew, por lub cebula i prosty sos winegret. Surówka ponadczasowa i zawsze smaczna, nie zależnie od tego, jakich warzyw użyjemy jako uzupełniaczy. Bardzo polecam do obiadu i do wakacyjnego grilla 🙂
Składniki
- 1/2 główki kapusty białej
- 1 większa marchewka
- 1 cebulka czerwona
Sos
- 1 łyżka musztardy lub majonezu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- szczypta pieprzu
- szczypta tymianku i rozmarynu
- sól morska
15 komentarzy
Uwielbiam ją dodawać do domowych burgerów 😀
uwielbiam ją po prostu:)
Tradycyjna, klasyczna, najlepsza! Ja najczęściej zajadam się nią do frytek 🙂
uwielbiam, a z młodej kapuchy najlepsza 🙂
uwielbiam surówki z młodej kapusty – pycha.
Ależ ja ją lubię. Dania obiadowe z jej udziałem to absolutny smak z dzieciństwa. Nadal z chęcią do niej wracam, ale muszę przyznać, że czasem kupuję też gotową. To już nie to samo. Muszę koniecznie niebawem zrobić 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂
uwielbiam, ale ze wstydem muszę się przyznać, że samodzielnie w domu nie przygotowywalam, musze to zmienic. bedzie dzisiaj do obiadu 😉
Z młodej kapusty sałatka coleslaw jest jeszcze smaczniejsza:)
Jaka ciekawa historia – nie miałam o tym pojęcia! 🙂 Sałatka pycha! 🙂
Moja ulubiona, ja zawsze robię z cytryną 🙂
Kochamy takie suróweczki 🙂 Ciekawy sosik 🙂
Moja ulubiona :>
colesława lubię, choć ja zawsze robię ze “starej “kapusty
Fajny pomysł:)
chyba jest dostępna w każdym sklepie, a ja jakoś jeszcze jej nie jadłam :O
znaczy wszystko to jadłam, sałatka też gdzieś była, ale nie do końca taki typowy Colesław.. 😀
To co jest nam znane jest najlepsze, po co szukać dalej 😀