Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Surówka z młodej kapusty – colesław

Surówka z młodej kapusty – colesław

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Cytując Wikipedię, historia surówki colesław, sięga prawdopodobnie sztuki kulinarnej starożytnych Rzymian, stąd została wcielona do wielu kultur Europy i świata. Podstawowe składniki tej popularnej surówki, to szatkowana biała kapusta, marchew, por lub cebula i prosty sos winegret. Surówka ponadczasowa i zawsze smaczna, nie zależnie od tego, jakich warzyw użyjemy jako uzupełniaczy. Bardzo polecam do obiadu i do wakacyjnego grilla 🙂

 

DSC_8718

Składniki
  • 1/2 główki kapusty białej
  • 1 większa marchewka
  • 1 cebulka czerwona
Sos
  • 1 łyżka musztardy lub majonezu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • szczypta pieprzu
  • szczypta tymianku i rozmarynu
  • sól morska
Kapustę drobno szatkuję, daję do miseczki i delikatnie posypuję solą. Dokładnie mieszam i ugniatam w dłoniach. Kapusta powinna lekko puścić sok. Odstawiam na 10 minut.
Marchewkę ścieram na mniejszych oczkach. Cebulkę kroję w małą kostkę.
Do kapusty dodaję marchew i cebulkę, wszystko mieszam.
Przygotowuję sos. Do majonezu lub musztardy, dodaję olej, wszystko ubijam rózgą kuchenną. Dodaję ocet winny, przyprawy i sól do smaku. Wszystko ponownie ubijam.
Sos dodaję do surówki, mieszam i od razu podaję. Świetna surówka do obiadu i do ogrodowego grilla. Smacznego 🙂
Uwagi – sekretem udanej surówki z białej kapusty, jest sposób szatkowania kapusty. Zaopatrzcie się w prostą szatkownicę kuchenną, dzięki niej otrzymacie drobno poszatkowaną kapustę, nożem jest bardzo trudno uzyskać taki efekt. Zdjęcie szatkownicy tutaj klik.

DSC_8678

DSC_8729

Powiązane posty

15 komentarzy

domowacukierniaewy.blox.pl 30 maja 2016 - 19:28

Uwielbiam ją dodawać do domowych burgerów 😀

Odpowiedź
lena 30 maja 2016 - 20:08

uwielbiam ją po prostu:)

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 30 maja 2016 - 21:28

Tradycyjna, klasyczna, najlepsza! Ja najczęściej zajadam się nią do frytek 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 30 maja 2016 - 23:09

uwielbiam, a z młodej kapuchy najlepsza 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 31 maja 2016 - 08:44

uwielbiam surówki z młodej kapusty – pycha.

Odpowiedź
Megly 31 maja 2016 - 09:29

Ależ ja ją lubię. Dania obiadowe z jej udziałem to absolutny smak z dzieciństwa. Nadal z chęcią do niej wracam, ale muszę przyznać, że czasem kupuję też gotową. To już nie to samo. Muszę koniecznie niebawem zrobić 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂

Odpowiedź
Kobieta po 30 31 maja 2016 - 11:08

uwielbiam, ale ze wstydem muszę się przyznać, że samodzielnie w domu nie przygotowywalam, musze to zmienic. bedzie dzisiaj do obiadu 😉

Odpowiedź
Obiad gotowy! 31 maja 2016 - 12:01

Z młodej kapusty sałatka coleslaw jest jeszcze smaczniejsza:)

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 31 maja 2016 - 14:28

Jaka ciekawa historia – nie miałam o tym pojęcia! 🙂 Sałatka pycha! 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 31 maja 2016 - 19:11

Moja ulubiona, ja zawsze robię z cytryną 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 31 maja 2016 - 21:06

Kochamy takie suróweczki 🙂 Ciekawy sosik 🙂

Odpowiedź
Sosna 1 czerwca 2016 - 13:39

Moja ulubiona :>

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 1 czerwca 2016 - 16:08

colesława lubię, choć ja zawsze robię ze “starej “kapusty
Fajny pomysł:)

Odpowiedź
Salvador Dali 1 czerwca 2016 - 20:39

chyba jest dostępna w każdym sklepie, a ja jakoś jeszcze jej nie jadłam :O
znaczy wszystko to jadłam, sałatka też gdzieś była, ale nie do końca taki typowy Colesław.. 😀

Odpowiedź
ola 2 czerwca 2016 - 12:39

To co jest nam znane jest najlepsze, po co szukać dalej 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz