Mocno kokosowe muffiny, na mleku kokosowym. Muffiny, długo utrzymują świeżość, są wilgotne i puszyste. Ciasto na babeczki, przygotujemy expresowo, mąkę pszenną w tym przepisie, można zastąpić mąką orkiszową. Przygotujcie na majówkę, lub na prezent, z wizytą u znajomych. Babeczki stygną….smacznego 🙂
Składniki / 12 sztuk
- 1 szkl. mleka kokosowego
- 1 jajko
- 1/3 szkl. oleju
- 1 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej
- 3/4 szkl. mąki kokosowej
- 2/3 szkl. cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki likieru kokosowego lub 1/2 łyżeczki aromatu kokosowego
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki suche, daję do miseczki i mieszam. Dodaję składniki mokre, mieszam krótko. ale dokładnie. Ciasto powinno być dość gęste.
Foremkę na muffiny, wykładam papilotkami. Do każdej daję dwie łyżki ciasta.
Muffiny piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 20 minut. Muffiny powinny się zrumienić.
Gotowe babeczki odstawiam do przestudzenia. Udanych wypieków 🙂
27 komentarzy
kokosowe muffinki, coś pysznego:)
Ty to wiesz jak mnie skusić. Weekend się zbliża, ochota na słodkości wzmożona. A Ty z takimi oto wspaniałymi muffinkami wychodzisz. Może bym jeszcze potrafiła odmówić, ale na pewno nie kokosowym smakom. Jako, że kokos skradł moje serce, ja skradam Ci niniejszym muffinkę 🙂 Pozdrawiam 🙂
Dołączam do Megly i też zjem jedną .
Jakie duże, jakie pulchne! 😀
O mniam i jeszcze je zamoczyć w czekoladzie, byłabym w siódmym niebie
kokosowe muffinki – już je uwielbiam 😀
Kokos!!!! jak ja Cię kocham 🙂 🙂
Ustawiam się do kolejki 🙂 Pyszne!
Uwielbiam wszystko, co kokosowe:)
na kokos zawsze jestem chętna 🙂
Takie muffinki muszą smakować pysznie! Mniam 🙂
Uwielbiam kokos i kokosanki :)) Przepis zapisuję :))
Aż ślinka cieknie, muszę takie upiec!
Ojjj wgryzłabym się w nie <3
rewelacyjne muffinki
Mąka kokosowa nadaje super smak i delikatnosć:) Muffinki rozeszłyby się w oka mgnieniu 🙂
Cieszę się, że smakowały 🙂 Pozdrawiam 🙂
Małgosiu ale cudne muffinki, i do tego mój ulubiony smak kokosowy 🙂
Kokosowe szaleństwo <3 Zakochałam się w nich od pierwszego spojrzenia!
Zjadłabym sobie taką babeczkę na śniadanie, popijając szklanką mleka 🙂
pychotki 🙂
Slicznie wyglądają i pewnie tez tak smakują 🙂
Mam pytanko, czy można mleko kokosowe zastąpić zwykłym?
Tak, ale trzeba kontrolować gęstość ciasta, jeżeli będzie bardzo rzadkie ( mleko kokosowe jest bardziej gęste od krowiego ), można dodać trochę więcej suchych składników )
Dziękuję za szybką odpowiedź, pozdrawiam 🙂
Zrobilam wedlug przepisu Sorry ale tego nie da sie jesc czuc sode i proszek
Na prawie dwie szklanki mąki, nie jest to przesadzona ilość proszku do pieczenia. Można oczywiście spróbować zmniejszyć proporcje. Ja nie miałam takiego odczucia.