Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kurczak curry z kolorowym ryżem

Kurczak curry z kolorowym ryżem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Jeżeli szukacie pomysłu na prosty, pożywny obiad, w orientalnym klimacie, polecam kurczaka curry z ryżem. Ja wzbogaciłam gulasz z kurczaka w czosnek niedźwiedzi, w rezultacie otrzymałam połączenie bardzo udane smakowo. Czosnek niedźwiedzi, można zastąpić szpinakiem i dwoma ząbkami tradycyjnego czosnku. Zdrowo, pysznie i pikantnie, z delikatną czosnkową nutą w tle. Bardzo polecam 🙂

DSC_7888

Składniki / 3 osoby
  • 3 mniejsze filety z kurczaka
  • 2 szklanki czosnku niedźwiedziego lub szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 płaskie łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki papryczki chili
  • 2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • puszka mleczka kokosowego
  • masło klarowane do smażenia
  • 300 g ryżu kolorowego
Filety kroję w małą kostkę. Podobnie postępuję z cebulą.
Na rozgrzane masło klarowane, daję cebulę, smażę do czasu, kiedy cebula odparuje wodę.
Dodaję mięso kurczaka, smażę mieszając, do czasu, kiedy mięso zmieni kolor.
Dodaję curry, chili, kolendrę. Wszystko duszę, pod przykryciem, około 20 minut. W trakcie duszenia, mieszam mięso co kilka minut.
Dodaję mleczko koksowe i czosnek niedźwiedzi, wszystko podgrzewam na małym ogniu 1 minutę. Doprawiam sosem sojowym.
Ryż gotuję wg. instrukcji na opakowaniu.
Kurczak z sosem curry, podaję z gorącym ryżem. Smacznego 🙂

DSC_7885

 

Powiązane posty

17 komentarzy

lena 25 kwietnia 2016 - 11:45

Bardzo apetyczne danie:)

Odpowiedź
rabarbarowo 25 kwietnia 2016 - 11:50

Bardzo smakowicie się prezentuje! 🙂

Odpowiedź
Łukasz 25 kwietnia 2016 - 14:35

Niezłe :-).

Odpowiedź
Joasia 25 kwietnia 2016 - 15:30

Przepyszne danie 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 25 kwietnia 2016 - 18:09

Bardzo lekkie i smaczne.

Odpowiedź
Megly 25 kwietnia 2016 - 18:38

Wspaniałe danie 🙂 Uwielbiam kurczaka w curry. Najlepiej smakuje właśnie w towarzystwie ryżu. Pychota! Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Madame Malonka 25 kwietnia 2016 - 23:02

Chętnie wypróbuje. Proste, szybkie i smaczne. Gdzie kupujesz kolorowy ryż? 🙂

Odpowiedź
napiecyku 25 kwietnia 2016 - 23:05

Tak naprawdę wymieszałam ryż biały z czerwonym. Kolorowy, powinien być w większych supermarketach 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 25 kwietnia 2016 - 23:23

wspaniały obiad 🙂 a do curry mam słabość 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 26 kwietnia 2016 - 06:44

Ależ to smakowicie wygląda…

Odpowiedź
Sosna 26 kwietnia 2016 - 16:44

Mój ulubiony 😀

Odpowiedź
Salvador Dali 26 kwietnia 2016 - 17:46

uwieeeelbiaaaam <3 <3

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 26 kwietnia 2016 - 20:28

Podoba nam się dodatek czosnku niedźwiedziego. Danie musiało być pyszne 🙂

Odpowiedź
Beti 27 kwietnia 2016 - 11:05

Uwielbiam tak właśnie jeść :)) Super połączone smaki :))

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 27 kwietnia 2016 - 12:04

To coś dla mnie, uwielbiam curry:)

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 27 kwietnia 2016 - 12:31

bardzo lubię takie dania:)

Odpowiedź
4foodsecrets 13 maja 2016 - 05:57

Uwielbiam curry 🙂 Twoja potrawa wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz