Szukałam pomysłu na ciasteczka z otrębami, w końcu trafiłam na ciekawy przepis w książce Zioła z apteki natury, wydawnictwa Publicat. Nijakie smakowo otręby owsiane, zastąpiłam gryczanymi i był to dobry wybór 😮
Na pewno nie są to ciasteczka dla fanów kruchych, maślanych ciasteczek z mąki pszennej, raczej dla zwolenników zdrowych, atrakcyjnych smakowo przekąsek dietetycznych. Nam bardzo przypadły do gustu, są chrupiące, lekko słodkie o ciekawym posmaku orzechowo-gryczanym. W przyszłości będę eksperymentować z tym przepisem, dodając do ciasta kakao, orzechy, czy suszone owoce. Bardzo polecam 🙂
Składniki
- 200 g otrąb gryczanych
- 50 g otrąb owsianych
- 120 g mąki żytniej
- 100 g masła
- 3 pełne łyżki miodu
- 2 małe jajka ( osobno żółtka i białka )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
19 komentarzy
Super ciasteczka 🙂 bardzo lubię takie słodkości 🙂
Zdrowe słodkości, to lubię:)
Mmmm ciasteczka, soczek tylko siadać i jeść 🙂
Wspaniale wyglądają 🙂
Posmak gryczany nie jest jednym z moich ulubionych, muszę przyznać. Ale w propozycji na słodko nie miałam okazji jeszcze go poznać, więc nie jestem uprzedzona. Takie słodziutkie i apetyczne ciasteczka muszą być dobre. Pozdrowionka serdeczne 🙂
takie zdrowsze ciacha zawsze do mnie przemawiają 🙂
Jakie urocze 🙂
Jakie pyszne!
Pyszne,ja takie lubię.
Czyli ciasteczka idealne dla nas 🙂 Kochamy smak gryki i mamy też otręby gryczane a nawet łuskę gryczaną ale jeszcze nie wiemy jak ją spożytkować…. może nada się do takich ciasteczek! 🙂
Zdrowe słodkości jak najbardziej lubię 😀
Pyszne i zdrowe! Pozdrawiam Gosiu 🙂
bardzo lubię gryczany smak, więc ciastka na pewno by mi zasmakowały 🙂
Pysznie wyglądają! Tak gryczano 🙂
Bardzo lubię tego typu ciasteczka.
Choć nie jestem fanką takich smaków, to mi się podobają i z ciekawości chyba je zrobię 🙂 Pozdrawiam
Gosiu, ale narobilas mi smaku. Pozdrawiam serdecznie Beata
Wyglądają pysznie! I jakie zdrowe 🙂
Chętnie bym sięgnęła po takie ciacho (i to nie jedno), bardzo apatyczne:)