Home Na słodkoCiasta z owocami Drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Drożdżowe z jabłkami i kruszonką

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Klasyczne i bardzo popularne ciasto, w kuchni naszych mam i babć 🙂 Moja mama, co weekend piekła drożdżowe z jabłkami lub drożdżową zawijankę z kakao. Ciasta drożdżowe są tanie i zrobimy je, ze składników, które mamy w domu. Pieczenie, to kwestia trzydziestu minut.
Zimą, do ciasta drożdżowego, można również dodać, zamrożone owoce letnie tj. truskawki, borówki, porzeczki. Znakomite ciasto do porannej kawy 🙂

DSC_4875

Składniki
  • około 500g. przesianej mąki pszennej
  • szklanka letniego mleka
  • 1/3 szkl. ciepłego oleju
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 4 dkg drożdży
  • 1 łyżka cukru brązowego
Dodatkowo
  • 4 większe, słodkie jabłka
  • łyżka cynamonu
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżeczka imbiru
Kruszonka
  • 100 g mąki pszennej ( można użyć orkiszowej, razowej, krupczatki )
  • 70 g masła
  • 70 g cukru pudru
Do dużej miski kruszę drożdże, dodaję cukier i letnie mleko. Zostawiam w ciepłym miejscu na kilka minut.
Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodaję jajko, żółtko i 1/2 szklanki mąki, wszystko mieszam i ponownie zostawiam na kilka minut w ciepłym miejscu.
Dodaję resztę mąki, olej i zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, jeżeli takie jest, dosypujemy trochę mąki. Ciasto wyrabiam około 5 minut. Gotowe powinno być elastyczne i gładkie.
Ciasto zostawiam w misce, przykrywam lnianą ściereczką i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu, na około 40 minut, powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik nastawiam na 180 – 190 stopni.
Jabłka obieram i ścieram na dużych oczkach, jeżeli są bardzo soczyste, partiami wyciskam nadmiar soku. Daję do miseczki, dodaję cynamon, imbir i kardamon, dokładnie mieszam.
Ciasto rozkładam w natłuszczonej tortownicy, o średnicy 28 cm. Na ciasto równomiernie rozkładam jabłka.
Składniki na kruszonkę rozcieram w dłoniach i równomiernie rozkładam na owocach.
Tak przygotowane ciasto, można jeszcze zostawić w cieple na 10 minut.
Ciasto piekę około 30 – 35 minut w temperaturze 180 – 190 stopni. Ciasto jest gotowe, kiedy się przyrumieni, a brzegi ciasta odchodzą od boków foremki. Gotowe wyciągam z piekarnika i studzę 🙂 Udanych wypieków 🙂

DSC_4934

DSC_4882

Powiązane posty

23 komentarze

lena 26 lutego 2016 - 16:39

U mnie też rządzi drożdżowe ciacho dzisiaj:)

Odpowiedź
Cukry Proste 26 lutego 2016 - 17:06

Ciasto idealne:)

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 26 lutego 2016 - 17:46

O tak ciasto znakomite do kawy lub herbaty 🙂 Takie smaki lubię najbardziej 🙂

Odpowiedź
rosier 26 lutego 2016 - 18:28

Również piekę raz w tygodniu drożdżowe, tylko z 1 kg mąki, a najczęściej są to zwijaki ze smażonymi wiśniami.
Ciekawa jestem jak przygotowujesz kakao do swojej zawijanki. 🙂
Lubię do Ciebie zaglądać, bardzo. 🙂
Pozdrawiam.

Odpowiedź
napiecyku 26 lutego 2016 - 18:36

Rosier, link do drożdżowego z kakao, jest we wstępie do wpisu 🙂 Ja po prostu, rozsypuję kakao i cukier, a schłodzone masło ścieram na tarce 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 26 lutego 2016 - 19:17

O jak chodzi za mną drożdżowe i nie mam kiedy zrobić 🙂

Odpowiedź
napiecyku 26 lutego 2016 - 19:31

No właśnie, za mną też chodziło od dawna 🙂

Odpowiedź
Ela 26 lutego 2016 - 20:05

Uwielbiam drożdżowe ! Zawsze zaczynam jeść od kruszonki !
Pozdrawiam

Odpowiedź
iziona 26 lutego 2016 - 20:22

Uwielbiam ciasto drożdżowe w każdej postaci 🙂 piękne zdjęcia 🙂

Odpowiedź
Moje Bistro 26 lutego 2016 - 20:26

Mam słabość do ciasta drożdżowego 🙂 Pysznie wygląda.

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 26 lutego 2016 - 21:38

Pycha!
najbardziej lubimy w wersji z serem, ale taką też zjemy co do okruszka, szczególnie gdy jest kruszonka 🙂

Odpowiedź
Marzena 26 lutego 2016 - 22:05

Wspaniałe ciacho, bardzo lubię drożdżowe wypieki 🙂

Odpowiedź
Łukasz 26 lutego 2016 - 22:12

Lubię takie, chociaż wolę ze śliwkami :-).

Odpowiedź
Natalie 27 lutego 2016 - 05:42

Takie najlepsze! Normanie smak dzieciństwa 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Iwona 27 lutego 2016 - 12:47

Drożdżowe zawsze są pycha 🙂 a z owocem to już w ogóle 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 27 lutego 2016 - 13:36

Też w dzisiejszym przepisie postawiłyśmy na ciasto drożdżowe owsiane, nie wyrasta jak szalone ale smak owsa jest nam bliski ^^ Taka klasyczna wersja kojarzy nam się z mamą w przygotowującą ciasto i tatą wyrabiającym całość przy użyciu swojego bicepsa xD

Odpowiedź
Nemi 27 lutego 2016 - 16:44

Wspaniałe! Aż u siebie czuję jego zapach:)

Odpowiedź
Ladylaura 27 lutego 2016 - 19:50

Cudowne.

Odpowiedź
Ania 27 lutego 2016 - 20:08

jako dziecko średnio przepadałam za drożdżowym ciastem, ale teraz uwielbiam:)

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 28 lutego 2016 - 17:25

Przepysznie wygląda 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 28 lutego 2016 - 18:29

Ale mi narobiłaś ochoty na drożdżowca!

Odpowiedź
Sosna 29 lutego 2016 - 09:49

Jakie cudowne ciacho! 🙂

Odpowiedź
Angelika 2 marca 2016 - 23:04

Uwielbiam ciasto drożdżowe, najlepsze jakie może być 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz