Klasyczne i bardzo popularne ciasto, w kuchni naszych mam i babć 🙂 Moja mama, co weekend piekła drożdżowe z jabłkami lub drożdżową zawijankę z kakao. Ciasta drożdżowe są tanie i zrobimy je, ze składników, które mamy w domu. Pieczenie, to kwestia trzydziestu minut.
Zimą, do ciasta drożdżowego, można również dodać, zamrożone owoce letnie tj. truskawki, borówki, porzeczki. Znakomite ciasto do porannej kawy 🙂

Składniki
- około 500g. przesianej mąki pszennej
- szklanka letniego mleka
- 1/3 szkl. ciepłego oleju
- 1 jajko + 1 żółtko
- 4 dkg drożdży
- 1 łyżka cukru brązowego
Dodatkowo
- 4 większe, słodkie jabłka
- łyżka cynamonu
- łyżeczka kardamonu
- łyżeczka imbiru
Kruszonka
- 100 g mąki pszennej ( można użyć orkiszowej, razowej, krupczatki )
- 70 g masła
- 70 g cukru pudru
Do dużej miski kruszę drożdże, dodaję cukier i letnie mleko. Zostawiam w ciepłym miejscu na kilka minut.
Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodaję jajko, żółtko i 1/2 szklanki mąki, wszystko mieszam i ponownie zostawiam na kilka minut w ciepłym miejscu.
Dodaję resztę mąki, olej i zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, jeżeli takie jest, dosypujemy trochę mąki. Ciasto wyrabiam około 5 minut. Gotowe powinno być elastyczne i gładkie.
Ciasto zostawiam w misce, przykrywam lnianą ściereczką i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu, na około 40 minut, powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik nastawiam na 180 – 190 stopni.
Jabłka obieram i ścieram na dużych oczkach, jeżeli są bardzo soczyste, partiami wyciskam nadmiar soku. Daję do miseczki, dodaję cynamon, imbir i kardamon, dokładnie mieszam.
Ciasto rozkładam w natłuszczonej tortownicy, o średnicy 28 cm. Na ciasto równomiernie rozkładam jabłka.
Składniki na kruszonkę rozcieram w dłoniach i równomiernie rozkładam na owocach.
Tak przygotowane ciasto, można jeszcze zostawić w cieple na 10 minut.
Ciasto piekę około 30 – 35 minut w temperaturze 180 – 190 stopni. Ciasto jest gotowe, kiedy się przyrumieni, a brzegi ciasta odchodzą od boków foremki. Gotowe wyciągam z piekarnika i studzę 🙂 Udanych wypieków 🙂




23 komentarze
U mnie też rządzi drożdżowe ciacho dzisiaj:)
Ciasto idealne:)
O tak ciasto znakomite do kawy lub herbaty 🙂 Takie smaki lubię najbardziej 🙂
Również piekę raz w tygodniu drożdżowe, tylko z 1 kg mąki, a najczęściej są to zwijaki ze smażonymi wiśniami.
Ciekawa jestem jak przygotowujesz kakao do swojej zawijanki. 🙂
Lubię do Ciebie zaglądać, bardzo. 🙂
Pozdrawiam.
Rosier, link do drożdżowego z kakao, jest we wstępie do wpisu 🙂 Ja po prostu, rozsypuję kakao i cukier, a schłodzone masło ścieram na tarce 🙂
O jak chodzi za mną drożdżowe i nie mam kiedy zrobić 🙂
No właśnie, za mną też chodziło od dawna 🙂
Uwielbiam drożdżowe ! Zawsze zaczynam jeść od kruszonki !
Pozdrawiam
Uwielbiam ciasto drożdżowe w każdej postaci 🙂 piękne zdjęcia 🙂
Mam słabość do ciasta drożdżowego 🙂 Pysznie wygląda.
Pycha!
najbardziej lubimy w wersji z serem, ale taką też zjemy co do okruszka, szczególnie gdy jest kruszonka 🙂
Wspaniałe ciacho, bardzo lubię drożdżowe wypieki 🙂
Lubię takie, chociaż wolę ze śliwkami :-).
Takie najlepsze! Normanie smak dzieciństwa 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Drożdżowe zawsze są pycha 🙂 a z owocem to już w ogóle 🙂
Też w dzisiejszym przepisie postawiłyśmy na ciasto drożdżowe owsiane, nie wyrasta jak szalone ale smak owsa jest nam bliski ^^ Taka klasyczna wersja kojarzy nam się z mamą w przygotowującą ciasto i tatą wyrabiającym całość przy użyciu swojego bicepsa xD
Wspaniałe! Aż u siebie czuję jego zapach:)
Cudowne.
jako dziecko średnio przepadałam za drożdżowym ciastem, ale teraz uwielbiam:)
Przepysznie wygląda 🙂
Ale mi narobiłaś ochoty na drożdżowca!
Jakie cudowne ciacho! 🙂
Uwielbiam ciasto drożdżowe, najlepsze jakie może być 🙂