Delikatne, wilgotne i nie za słodkie muffiny z konfiturą pomarańczową, makiem i maślanką. Z takich składników, musi wyjść coś smacznego. Przygotowanie muffinek nie jest trudne, a upieczemy je w dwadzieścia minut. Tym bardziej zachęcam do przygotowania, na deser i na prezent z wizytą do przyjaciół 🙂
Składniki / 9 sztuk
- 120 g masła + 80 g dżemu pomarańczowego 100 % ( u mnie Łowicz )
- 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
- 1/3 szkl. cukru trzcinowego
- 1/2 szkl maślanki w temp. pokojowej
- 2 płaskie łyżeczki sody
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 2 pełne łyżki suchego maku
20 komentarzy
Uwielbiam słodkości z makiem:)
Przeurocze! 🙂
Pyszne połączenie smaków 🙂
z konfiturą pomarańczową musiały smakować przepysznie:)
Ale narobilas mi smaku, nie wiem czy donioslam by je do znajomych, a moze przepadly by gdzies po drodze hi hi hi. Pozdrawiam serdecznie Beata
Pyszne.
bardzo fajne muffinki 🙂 lubię cytrusowy aromat 🙂
Cudowne 🙂 Zjadłabym sobie do kawki 🙂
Ależ pyszności, pięknie wyglądają:)
Nie za słodkie i z maślanką? Biorę!
Cudowne muffinki, porywam jedną do herbatki 🙂
Wygląda na bardzo delikatne i puszyste. Zjadłabym takie do porannej herbatki <3
Porywam kilka tych puszystych muffinek do herbatki 🙂
Dodatek maku to świetny pomysł, chrupie i w połączeniu z mięciutką muffinką fajnie kontrastuje 🙂
Na mak mamy fazę cały rok 😀 Przeważnie dodajemy go do budyniu ale w takich muffinkach też się świetnie prezentuje! 😀
Wyglądaja niezwykle smakowicie! I ten mak w środku!
Pyszne babeczki, idealne do herbatki 🙂
bardzo dawno nie piekłam muffinów, Twoje wyglądają bardzo smakowicie 🙂
Kuszące
Wyglądają baaardzo apetycznie. Pozdrawiam Gosiu 🙂