Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kasza jaglana z indykiem w pieczarkowym sosie

Kasza jaglana z indykiem w pieczarkowym sosie

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Prosty gulasz z udźca indyka, z papryką i pieczarkami, podany z kaszą jaglaną. Do takiego gulaszu, idealne będą młode ( małe ) pieczarki, są najsmaczniejsze, a przy tym nie trzeba ich kroić. Paprykę starłam na tarce, taka papryka szybko się rozgotuje i zabarwi sos na piękny, czerwony kolor.
Jeżeli szukacie pomysłu na rodzinny, pożywny obiad, ze składników łatwo dostępnych, przygotujcie koniecznie gulasz w takim wydaniu 🙂

DSC_4394

Składniki / 4 porcje
  • 500 g mięsa udźca indyka
  • 200 g. małych pieczarek
  • 1 duża papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka tymianku
  • płaska łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • masło klarowane + olej do smażenia
  • szklanka kaszy jaglanej
Kaszę dokładnie płukam na sitku. Do garnka daję kaszę, dwie szklanki wody i łyżeczkę soli. Od zagotowania, kaszę gotuję około 15 minut. Odstawiam pod przykryciem do napęcznienia.
Mięso, czosnek i cebulkę, drobno kroję w kostkę. Paprykę ścieram na dużych oczkach. Pieczarki dokładnie czyszczę, większe kroję na pół.
W dużym rondlu rozgrzewam, dwie łyżki masła klarowanego z odrobiną oleju. Dodaję cebulę i czosnek, kiedy warzywa się zeszklą, dodaję mięso. Wszystko duszę około 30 minut. Co kilka minut intensywnie mieszam. W razie konieczności, dolewam trochę wody.
Dodaję zioła, liście laurowe, paprykę i pieczarki. Wszystko duszę, mieszając kolejne 20 minut. Doprawiam do smaku. Podaję z kaszą jaglaną. Smacznego 🙂

DSC_4308

DSC_4231

 

Powiązane posty

16 komentarzy

lena 7 lutego 2016 - 20:46

Chętnie zrobię takie danie:)

Odpowiedź
Wilk Syty 7 lutego 2016 - 21:47

Coś ostatnio przekonuję się do jaglanej, ale tutaj wygląda obłędnie, zgłodniałam na miejscu 😉

Odpowiedź
Sosna 8 lutego 2016 - 09:09

Ten sos <3

Odpowiedź
marcela 8 lutego 2016 - 12:02

o rany! sto lat mnie tu nie bylo! a danie wyglada wspaniale

Odpowiedź
Ladylaura 8 lutego 2016 - 13:58

Super smacznie.

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 8 lutego 2016 - 14:01

Fajny miałaś obiad! 🙂

Odpowiedź
Monica 8 lutego 2016 - 14:49

Wspaniały obiad! Coś czuję, że będę odgapiać na dniach 😉

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 8 lutego 2016 - 19:57

Pychotka, uwielbiam takie dania, u mnie na blogu też dziś kurczak z kasza jaglaną:)

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 8 lutego 2016 - 20:04

Wygląda pięknie skąpana w tym sosie 🙂

Odpowiedź
Ania 8 lutego 2016 - 22:25

rewelacyjny obiad 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 8 lutego 2016 - 23:51

Wygląda wyśmienicie! Gulasze mogłabym jeść na okrągło :)))

Odpowiedź
Mama Calineczki 9 lutego 2016 - 09:03

To danie wygląda przepysznie! Uwielbiam wszystko co z pieczarkami! 🙂

Odpowiedź
Iwona 9 lutego 2016 - 13:44

Upichciłabym takie danko, ale czy męża przekonam do kaszy jaglanej hm… 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 9 lutego 2016 - 15:47

bardzo apetyczne danie, takie kojarzone z domem, zapachami gotującego sie jedzenia z kuchni;)

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 10 lutego 2016 - 11:59

Kasze jaglaną spożywamy tylko na słodko ale takie danie też nam się podoba 😀

Odpowiedź
Królowa Karo 11 lutego 2016 - 21:43

Wszyscy zachwycają się kaszą jaglaną, a ja jej jeszcze nigdy nie próbowałam. Jak tylko odkopię się z sesji na studiach, to wrócę do eksperymentów w kuchni 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz