Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Ziemniaki zapiekane z brukselką i tymiankiem

Ziemniaki zapiekane z brukselką i tymiankiem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Ziemniaki zapiekane z brukselką, o smaku czosnkowo – ziołowym. Ziemniaki i brukselkę krótko gotuję, następnie zapiekam z dodatkiem oliwy, czosnku i ziół. Tak podane ziemniaki, polecam również jako dodatek do mięs. Danie pachnie i smakuje wspaniale 🙂

DSC_2195

Składniki
  • 1 kg. mniejszych ziemniaków
  • 400 g. brukselki
  • 1/3 szklanki dobrego oleju lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 płaska łyżeczka papryki
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • sól himalajska
Ziemniaki dokładnie myję. Gotuję w mundurkach, w posolonej wodzie ( 2 łyżeczki ). Od zagotowania gotuję 10 minut. Odcedzam i odstawiam do przestudzenia.
Brukselkę dokładnie czyszczę i odcinam wierzchnie listki. Gotuję w lekko posolonej wodzie, około 7 minut. Odcedzam.
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
Ziemniaki obieram i kroję na mniejsze kawałki. Rozkładam razem z brukselką na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Do oliwy dodaję czosnek, paprykę, curry i tymianek. Wszystko mieszam. Warzywa należy delikatnie skropić ziołową oliwą.
Całość zapiekam około 30 minut. Ziemniaczki powinny lekko się zrumienić. W połowie pieczenia można przełożyć blaszkę na środkową półkę piekarnika.
Czas pieczenia, jest zależny od gatunku ( twardości ) ziemniaków. Gotowe ziemniaki można posypać pietruszką. Smacznego 🙂

DSC_2157

Powiązane posty

18 komentarzy

lena 9 grudnia 2015 - 11:10

Takie proste i pyszne połączenie:)

Odpowiedź
Ela 9 grudnia 2015 - 11:26

Uwielbiam pieczone ziemniaczki, w towarzystwie brukselki jeszcze ich nie jadłam !
Danie wygląda apetycznie !!
Pozdrawiam

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 9 grudnia 2015 - 14:43

Apetyczne ziemniaczki 🙂 Mnie by wystarczyły za cały obiad 🙂

Odpowiedź
Ania 9 grudnia 2015 - 15:00

pominęłabym jedynie brukselkę bo jakoś nie mogę się do niej przekonać 🙁

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 9 grudnia 2015 - 19:14

Też lubię pieczoną brukselkę, mniam:)

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 9 grudnia 2015 - 19:24

Znakomite połączenie, bardzo lubię takie pieczone przysmaki 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 10 grudnia 2015 - 00:38

Pyszne ziemniaczki 🙂

Odpowiedź
Moje Bistro 10 grudnia 2015 - 02:08

Idealne do obiadu!

Odpowiedź
Salvador Dali 10 grudnia 2015 - 17:00

mmm.. pieczone ziemniaczki! cudo <3 the best of 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 10 grudnia 2015 - 17:11

Czasem takie proste potrawy są najpyszniejsze 🙂 Bardzo lubię ziemniaki i często jadam zapiekane, ale nigdy ich wcześniej nie gotowałam, spróbuję następnym razem zrobić je w taki sposób 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 10 grudnia 2015 - 21:27

Znakomita potrawa w stylu angielskim 🙂

Odpowiedź
Łycha Smaków 10 grudnia 2015 - 22:35

uwielbiam takie ziemniaczki – mniammmm 🙂

Odpowiedź
Sosna 11 grudnia 2015 - 07:43

Jejku, jak one musiały pachnieć, a jak smakować! Miodzio <3

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 11 grudnia 2015 - 20:39

Mniam! Takie szybkie dania bardzo lubimy 🙂

Odpowiedź
Olka 12 grudnia 2015 - 19:11

Pyszności 🙂 aromatyczne i z brukselką, fajne do obiadku 🙂

Odpowiedź
marcelina 15 grudnia 2015 - 22:43

Pyszny dodatek! Ziemniak wcale nie musi być nudny, przygotowałaś je fantastycznie! 🙂

Odpowiedź
Ania 28 października 2018 - 16:01

Wyszło pysznie, dzięki 🙂

Odpowiedź
napiecyku 28 października 2018 - 17:42

Cieszę się 🙂 Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz