Home Na słodkoBabki i muffiny Babeczki owsiane z jabłkami – najlepsze

Babeczki owsiane z jabłkami – najlepsze

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Delikatne, wilgotne, mięciutkie i bardzo aromatyczne, właśnie takie są babeczki z mąki owsianej i pszennej z dodatkiem jabłek i cynamonu. Robiłam je, intuicyjnie dodając poszczególne składniki, korzystając z podstawowego przepisu na muffiny. Babeczki długo zachowują świeżość. Bardzo polecam na długie, jesienne popołudnia, zasmakują jak nie jedna szarlotka 🙂

IMG_8889

Składniki / 12 sztuk
  • 150 g. mąki pszennej
  • 150 g, maki owsianej
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru brązowego
  • 1/3 szkl. oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 mniejsze jabłka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jabłka obieram i ścieram na dużych oczkach. Daję do miseczki, dodaję cynamon, kardamon i sok z cytryny. Całość mieszam i odstawiam.
Do drugiej miseczki daję przesiane mąki i resztę sypkich produktów.
Jajka ubijam osobno na pianę, dodaję olej i mleko, całość mieszam.
Składniki płynne daję do sypkich, dodaję jabłka, wszystko krótko mieszam, tylko do połączenia.
Foremkę na muffiny wykładam papierowymi papilotkami i wypełniam ciastem do 3/4 wysokości. Piekę około 25 – 30 minut, w temperaturze 180 stopni. Do czasu, aż się mocno zrumienią. Studzę na kratce 30 minut. Udanych wypieków 🙂

IMG_8861

 

Powiązane posty

22 komentarze

Obiad gotowy! 7 października 2015 - 19:33

jesienne smaki:) ale jakże pyszne połączenie – mąka owsiana, jabłka, cynamon… Uwielbiam takie miękkie babeczki:)

Odpowiedź
lena 7 października 2015 - 19:54

Bardzo apetyczne:)

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 7 października 2015 - 20:29

łał jakie efektowne papierowe wyściółki 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 8 października 2015 - 08:17

mąkę owsianą już wypróbowałam kilkakrotnie i bardzo lubię jej smak:)
babeczki są świetne!

Odpowiedź
Beti 8 października 2015 - 09:24

Dawno nie robiłam, a wszyscy bardzo lubimy :))

Odpowiedź
Łucja 8 października 2015 - 10:17

Zjadłabym 🙂

Odpowiedź
Potravel 8 października 2015 - 10:44

upiekłam je wczoraj wieczorem, zostawiłam na dziś kilka do zrobienia zdjęć, rano wstaję a tu,…. brak:( luby zjadł jak wrócił z pracy 🙂 Przepyszne wyszły.

Odpowiedź
napiecyku 8 października 2015 - 11:36

Cieszę się, że smakowały 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 8 października 2015 - 14:25

Fajne te babeczki 🙂

Odpowiedź
Ania - Kto ugości moich gości? 8 października 2015 - 17:36

Świetne! Ja też się skuszę i je upiekę 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 8 października 2015 - 19:14

Świetny przepis Małgosiu 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 8 października 2015 - 21:48

Jesienne, pyszne smaki 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 8 października 2015 - 22:37

No to mam kolejne do upieczenia.

Odpowiedź
Ladylaura 8 października 2015 - 22:38

Bardzo fajne ,robię.

Odpowiedź
Ania 8 października 2015 - 23:08

bardo lubię owsiane wypieki 🙂

Odpowiedź
http://cynamon.net.pl 9 października 2015 - 12:04

Będą idealne do jesiennej herbatki 😉

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 9 października 2015 - 19:14

Już dawno nie czułyśmy owsianego smaku…. ale nabrałyśmy ochotę na takie babeczki 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 10 października 2015 - 15:55

Bardzo fajne babeczki, na sobotnie popołudnie do kawki wręcz idealne 🙂

Odpowiedź
Łukasz 11 października 2015 - 09:38

Dla mnie idealne, aż się proszą by je zabrać ze sobą na długi jesienny spacer 🙂

Odpowiedź
Dorota 11 października 2015 - 23:03

Mniam! Przekrój po prostu obłędny! 🙂 skład też super!

Odpowiedź
Emcia 12 października 2015 - 19:09

wyglądają cudownie! ślinka leci!

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 12 października 2015 - 19:35

Ach, muszę koniecznie wypróbować ten przepis 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz