Home Dania i dodatkiObiady Pieczona pierś indyka z parmezanem

Pieczona pierś indyka z parmezanem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Pierś indyka, panierowana w mące jaglanej, ziołach i parmezanie. Kotlety można zapiec w piekarniku, lub usmażyć. Ponieważ parmezan ma ostry, wyrazisty smak, nie ma potrzeby doprawiać kotletów solą i pieprzem, za przyprawy wystarczą suszone zioła i papryka w proszku. Polecam na niedzielny obiad, dla całej rodziny 🙂

IMG_8574

Składniki
  • 5 większych kotletów z piersi indyka
  • 1 szklanka drobno startego parmezanu lub innego twardego sera np. bursztynu
  • 3/4 szklanki maki jaglanej
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 2 jajka
Kotlety delikatnie rozbijam na cienkie plasterki. Jajka daję do miseczki i rozbijam rózgą kuchenną. Piekarnik nastawiam na 200 stopni.
Mąkę mieszam z papryką i oregano. Kotlety obtaczam w mące jaglanej, następnie w jajku i na koniec w parmezanie.
Na dużą blaszkę wykładam papier do pieczenia, na papierze układam kotlety. Piekę około 25 minut. Kotlety można również usmażyć na patelni z nie przywierającym dnem, a następnie krótko zapiec w piekarniku. Smacznego 🙂

IMG_8573

Powiązane posty

11 komentarzy

Ladylaura 21 września 2015 - 12:30

Apetyczne na obiad.

Odpowiedź
Beti 21 września 2015 - 12:48

Och, ale pyszny obiadek :))

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 21 września 2015 - 14:57

Fajny pomysł na indyka! 🙂 Składniki panierki – idealne! 🙂

Odpowiedź
lena 21 września 2015 - 14:57

Jaki kolor apetyczny, zrobię takie kotlety koniecznie:)

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 21 września 2015 - 18:36

Wygląda baaardzo apetycznie. Pozdrawiam Gosiu 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 21 września 2015 - 20:07

Piękny kawał indyczego mięska. 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 21 września 2015 - 20:22

Kurcze a my akurat jesteśmy głodne 😛 Już nie zaśniemy spokojnie xD

Odpowiedź
Ania 21 września 2015 - 23:17

bardzo fajnie urozmaicona panierka 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 22 września 2015 - 20:44

Ale one apetycznie wyglądają! Taka panierka to świetny pomysł 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 22 września 2015 - 21:23

Piękne złociste kotleciki. Wspaniale wyglądają. Świetny przepis na pyszny obiad 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 22 września 2015 - 21:49

wystarczy zmienić coś tylko troszkę i już mamy nowe pyszne danie:)
wyglądają pysznie:)

Odpowiedź
marcelina 28 września 2015 - 23:02

Aż smaka nabrałam na takiego kotlecika! 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz