Pizza z dodatkiem mąki orkiszowej, pieczonymi warzywami, serem mozzarella i ziołami. Na ciasto mam zawsze ten sam, sprawdzony przepis i nie znam lepszego. Spróbujcie koniecznie takiej, lekkiej wersji pizzy, ciasto rozciągnijcie bardzo cieniutko, brzegi powinny zostać grubsze. Pizza stygnie….zapraszam na przepis 🙂
Składniki na ciasto
- 150 g mąki orkiszowej typ 700 + 150 g maki pszennej
- 4 dkg świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli morskiej
Do miseczki daję pokruszone drożdże, cukier i pół szklanki letniej wody. Wszystko mieszam i zostawiam w ciepłym miejscu. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodaję przesianą mąkę i resztę składników. Zaczynam wyrabiać ciasto, jeżeli ciasto będzie rzadkie, dosypuję trochę mąki. Ciasto wyrabiam kilka minut, do czasu, kiedy będzie elastyczne i gładkie. Daję do naoliwionej miseczki, przykrywam lnianą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na około 50 minut.
Składniki na farsz
- 1 papryka oczyszczona i pokrojona w kostkę
- 200 g młodej cukinii pokrojonej w małą kostkę
- 2 cebule drobno pokrojone
- 6 łyżek pasty pomidorowej lub paprykowej ajwar
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 16 cienkich plasterków salami
- 2 łyżki mieszanki ziołowej : tymianku, oregano, bazylii, rozmarynu
- 250 g mozzarelli
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek
Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.
Do miseczki daję pokrojone warzywa, oliwę, zioła i czosnek. Wszystko mieszam. Odstawiam.
Ciasto dzielę na dwie równe części, każdą rozciągam na dwa placki. Ja rozciągam placki bezpośrednio na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Spody powinny być cienkie, brzegi grubsze. Placki smaruję pastą pomidorową, rozkładam warzywny farsz, plasterki salami i pokruszony ser. Każdą pizze piekę około 15 – 20 minut. Boki powinny się przyrumienić. Gotową pizzę można podać z np. sosem czosnkowym. Smacznego 🙂
17 komentarzy
jakie pyszne dodatki;)
Nie przepadamy za salami ale na pizzy (zwłaszcza takiej) ujdzie xD
Baaardzo apetyczne zdjęcia! 🙂 Fajny pomysł z mąką orkiszową! 🙂
chyba każda z nas ma swój ulubiony przepis na ciasto, ale i tak chętnie spróbowałabym Twojej pizzy 🙂
Wygląda apetycznie 🙂
Bardzo apetyczna !
Każdy ma swojego pupila ale czemu nie spróbować nowości 🙂
To ciasto jest super Ela, nie namaka od farszu, delikatnie chrupiące 🙂
Nabrałam ochoty na zrobienie pizzy 🙂
pora uzupełnić zapasy mąki orkiszowej:) bardzo apetyczna pizza!
Oj, narobiłaś mi smaku 🙂 Wygląda przepysznie. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Mozarella to mój ulubiony ser na pizzę 🙂 Taka pizza też kurczakiem byłaby niezła.
Dawno już pizzy nie jadłam, w przyszłym tygodniu zrobię, bo smaka to mi niezłego narobiłaś :))
Wygląda super :-).
Pizza! Często gości u mnie w piątki, ale niestety kupna ;/ Narobiłaś mi smaka na taką domową, wygląda wspaniale! 🙂
Oj pychota…
po prostu wspaniała! 🙂