W rodzinie wszyscy lubią drożdżowe, dlatego często gości na moim piecyku. Bułeczki sprawdzają się na śniadania i kolacje, a w plecaku jako prowiant na jednodniową wycieczkę. My lubimy te bułeczki na ciepło, dlatego przed posiłkiem często je podgrzewam w opiekaczu. Polecam!!!
Składniki
- 500 g.mąki
- 5 dkg.drożdży
- 1 jajko+1 żółtko
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanka oleju
- 2 łyżki cukru
Składniki na farsz
- torebka budyniu waniliowego
- 1 i 1/3 szklanka mleka
- 150 g. serka naturalnego do kanapek
- 1 cukier waniliowy
- garść rodzynek
W letnim mleku rozcieram drożdże, cukier i zostawiam w ciepłym miejscu. Kiedy zaczyn zacznie pracować dodaję jajko z żółtkiem, pół szklanki mąki, mieszam i ponownie zostawiam na kilka minut. Dosypuję resztę maki, olej i wyrabiam ciasto do czasu, aż będzie elastyczne i gładkie. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.45 min.
Z 1 i 1/3 szklanki mleka robię budyń, dodaję cukier waniliowy. Przestudzony budyń mieszam z serkiem i rodzynkami.
Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o grubości 0, 5 – 1 cm., rozsmarowuję farsz, zwijam roladę zaczynając od szerszego boku. Ponieważ ślimaczki lubią się rozkręcać podczas pieczenia, starannie zlepiam brzegi rolady. Roladę kroję na 2-3 cm. kawałki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Piekę 15 min. w temp.180 stopni. Smacznego!!!
2 komentarze
Witam ! Drozdowki wyglądają naprawde smakowicie 😀 Mam parę pytań : czy konieczna jest taka ilość oleju i czy coś sie stanie jeżeli dam mniej ? Czy ciasto wyjdzie z mąki np kukurydzianej ? I ostatnie, ile wychodzi z tego sztuk ?
Można dać mniej oleju. Mąkę pszenną można zastąpić orkiszową typ 650 lub pomieszać pszenną z mąką z ciecieżycy. Sama mąka kukurydziana raczej się nie sprawdzi, ciasto może wyjść ciężkie i kluchowate. Można też dać mieszankę mąki bezglutenowej, albo pomieszać mąkę pszenną z kukurydzianą. Nie pamiętam ile było sztuk, ale na pewno wyjdzie jedna duża blacha drożdżówek. Pozdrawiam 🙂