Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Kruchy placek z rabarbarem

Kruchy placek z rabarbarem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Kolejny raz sięgam po przepis ze starego zeszytu. Tym razem, jest to ciasto kruche z rabarbarem i daktylami. Jedno ze smaczniejszych ciast kruchych jakie znam. Swój wyjątkowy smak i kruchość, zawdzięcza dużej ilości żółtek i odpowiednim proporcjom tłuszczu i mąki. Do kruchego ciasta z reguły używam dobrej jakości masła, najlepiej z dużą ilością tłuszczu i nie dodaję cukru. Ciasto jest niezawodne i zawsze smaczne. Zamiast rabarbaru, można dodać lekko przesmażone jabłka z cynamonem. Bardzo polecam na majowy deser 🙂

IMG_5558

Składniki
  • 3 szklanki przesianej mąki pszennej ( w połowie może być orkiszowa typ 700 lub krupczatka )
  • 200 g schłodzonego masła
  • 5 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 mniejszych lasek rabarbaru, obranych i pokrojonych
  • 7 suszonych daktyli drobno pokrojonych
  • 1/2 szkl. cukru brązowego + 1 łyżka
Rabarbar, daktyle i łyżkę cukru daję do miseczki, mieszam i odstawiam.
Schłodzone masło, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka, wyrabiam na gładkie ciasto. Ciasto owijam folią i daję do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto dzielę na trzy równe części. Dwie części wykorzystam do wylepienia blaszki, pozostałą część na wierzch ciasta. Blaszkę o wym. 23 x 27 cm. wykładam papierem do pieczenia. Dno i brzegi foremki, wylepiam ciastem i nakłuwam widelcem.
Białka ubijam z solą na pianę, dodaję cukier i nadal ubijam na sztywny krem. Na ciasto wykładam odsączone owoce i pianę. Na pianę ścieram pozostałą część ciasta. Całość daję do nagrzanego piekarnika. Piekę około 35 min. Wierzch ciasta powinien się zrumienić. Gotowe ciasto studzę na kratce. Można posypać cukrem pudrem. Udanych wypoieków 🙂

IMG_5558

IMG_5564

Powiązane posty

23 komentarze

Drink Eat Live 2 maja 2015 - 10:21

Musi być bardzo smaczne:)) Zjadłabym kawałeczek:))

Odpowiedź
AgnieszkaZ 2 maja 2015 - 13:29

po prostu idealny :):)

Odpowiedź
Megly 2 maja 2015 - 16:40

Rabarbarowic. Mniam, mniam. Ale bym zjadła. Zawsze blisko weekendu nachodzi mnie na domowe wypieki, a tu akurat dziś pustki u mnie 🙂 Pyszności 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 2 maja 2015 - 18:24

Uwielbiamy to ciasto! Już trzy blachy od dwóch tygodni zostały zjedzone 🙂
Nasz rabarbar musi trochę odrosnąć 😀

Odpowiedź
Natalie 3 maja 2015 - 05:56

Mniam! Coś pysznego 🙂

Odpowiedź
beata redzimska 3 maja 2015 - 09:28

Rzeczywiscie pyszne na majowy deser, no i swietne na majowke, mozna wlozyc do koszyka i rozlozyc sie z nim na lonie natury, podjadac podziwiajac przyrode. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
marcelina 3 maja 2015 - 12:15

Zdecydowanie z rabarbarem porwałabym kawałek do kawy, uwielbiam kruche placki! 🙂

Odpowiedź
Angelika 3 maja 2015 - 12:31

Bardzo lubię wszystko, co z rabarbarem, ale jeszcze muszę poczekać, bo u mojego dziadka jeszcze nie wyrósł 🙂

Odpowiedź
Ula 3 maja 2015 - 17:24

Mniam!

Odpowiedź
Ania 3 maja 2015 - 18:00

Kocham ciasto z rabarbarem, choć żadnego, które dotąd jadłam nie piekłam samodzielnie. Może powinnam wypróbować Twój przepis? 🙂 Rabarbar wspaniale przełamuje słodki smak ciasta oraz gorzki kawy, którą chętnie bym do niego podała… Mmmm pychota 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 3 maja 2015 - 21:20

Cudowne!.

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 3 maja 2015 - 22:27

Pleśniak z rabarbarem, pyszność!

Odpowiedź
sweetshoop 3 maja 2015 - 22:36

Wspaniałe! Uwielbiam kruche, ale do rabarbaru mam dystans. Twoje jest takie apetyczne, że dam mu chyba druga szansę 🙂

Odpowiedź
Ania 3 maja 2015 - 23:29

teraz zaczyna się idealny sezon na takie ciacha 🙂

Odpowiedź
Smakowe Kubki 4 maja 2015 - 09:12

Ale narobiłaś mi ochoty na wspomnieniowe wypiekanie. Już siegam po moje zeszyty. Ciasto bardzo apetyczne .

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 4 maja 2015 - 11:14

Cudeńko, wygląda wspaniale, a jak musi smakować… Mmm, pysznie 🙂

Odpowiedź
Lena 4 maja 2015 - 12:31

Klasyczne przepisy są najlepsze, uwielbiam ten placek 😉

Odpowiedź
innam 4 maja 2015 - 13:11

Uwielbiam placki z rabarbarem!

Odpowiedź
ja i moje urwisy 4 maja 2015 - 19:34

W tej wersji jeszcze nie jadłam…

Odpowiedź
z majeczką w kuchni 4 maja 2015 - 20:59

Wspaniałe, bardzo lubię rabarbar

Odpowiedź
naturalnemetody 5 maja 2015 - 13:54

Placki z rabarbarem -pycha.W dodatku rabarbar jest w smaku rewelacyjny;)

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 5 maja 2015 - 19:35

Bardzo lubię ciasta z rabarbarem. Cieszę się że już jest. Pyszne ciasto 🙂

Odpowiedź
Kobieta po 30 10 maja 2017 - 12:36

ja wybiorę wersję z jabłkami 🙂 idealne

Odpowiedź

Zostaw komentarz