Kolejny raz sięgam po przepis ze starego zeszytu. Tym razem, jest to ciasto kruche z rabarbarem i daktylami. Jedno ze smaczniejszych ciast kruchych jakie znam. Swój wyjątkowy smak i kruchość, zawdzięcza dużej ilości żółtek i odpowiednim proporcjom tłuszczu i mąki. Do kruchego ciasta z reguły używam dobrej jakości masła, najlepiej z dużą ilością tłuszczu i nie dodaję cukru. Ciasto jest niezawodne i zawsze smaczne. Zamiast rabarbaru, można dodać lekko przesmażone jabłka z cynamonem. Bardzo polecam na majowy deser 🙂
Składniki
- 3 szklanki przesianej mąki pszennej ( w połowie może być orkiszowa typ 700 lub krupczatka )
- 200 g schłodzonego masła
- 5 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 mniejszych lasek rabarbaru, obranych i pokrojonych
- 7 suszonych daktyli drobno pokrojonych
- 1/2 szkl. cukru brązowego + 1 łyżka
23 komentarze
Musi być bardzo smaczne:)) Zjadłabym kawałeczek:))
po prostu idealny :):)
Rabarbarowic. Mniam, mniam. Ale bym zjadła. Zawsze blisko weekendu nachodzi mnie na domowe wypieki, a tu akurat dziś pustki u mnie 🙂 Pyszności 🙂 Pozdrawiam 🙂
Uwielbiamy to ciasto! Już trzy blachy od dwóch tygodni zostały zjedzone 🙂
Nasz rabarbar musi trochę odrosnąć 😀
Mniam! Coś pysznego 🙂
Rzeczywiscie pyszne na majowy deser, no i swietne na majowke, mozna wlozyc do koszyka i rozlozyc sie z nim na lonie natury, podjadac podziwiajac przyrode. Pozdrawiam serdecznie Beata
Zdecydowanie z rabarbarem porwałabym kawałek do kawy, uwielbiam kruche placki! 🙂
Bardzo lubię wszystko, co z rabarbarem, ale jeszcze muszę poczekać, bo u mojego dziadka jeszcze nie wyrósł 🙂
Mniam!
Kocham ciasto z rabarbarem, choć żadnego, które dotąd jadłam nie piekłam samodzielnie. Może powinnam wypróbować Twój przepis? 🙂 Rabarbar wspaniale przełamuje słodki smak ciasta oraz gorzki kawy, którą chętnie bym do niego podała… Mmmm pychota 🙂
Cudowne!.
Pleśniak z rabarbarem, pyszność!
Wspaniałe! Uwielbiam kruche, ale do rabarbaru mam dystans. Twoje jest takie apetyczne, że dam mu chyba druga szansę 🙂
teraz zaczyna się idealny sezon na takie ciacha 🙂
Ale narobiłaś mi ochoty na wspomnieniowe wypiekanie. Już siegam po moje zeszyty. Ciasto bardzo apetyczne .
Cudeńko, wygląda wspaniale, a jak musi smakować… Mmm, pysznie 🙂
Klasyczne przepisy są najlepsze, uwielbiam ten placek 😉
Uwielbiam placki z rabarbarem!
W tej wersji jeszcze nie jadłam…
Wspaniałe, bardzo lubię rabarbar
Placki z rabarbarem -pycha.W dodatku rabarbar jest w smaku rewelacyjny;)
Bardzo lubię ciasta z rabarbarem. Cieszę się że już jest. Pyszne ciasto 🙂
ja wybiorę wersję z jabłkami 🙂 idealne