Dzisiaj częstuję Was smakowitym ciastem z mąki orkiszowej, dżemu porzeczkowego i kilku innych ekologicznych składników. Ciasto na pewno warto przygotować, chociażby ze względu na jego wyjątkowy smak. Delikatnie słodkie, z kwaskowatą nutką, orzechami i migdałami, będzie miłym i zdrowym dodatkiem do popołudniowej kawy, na świeżym powietrzu. Mocno polecam 🙂
Wszystkie ekologiczne produkty, pochodzą ze sklepu internetowego CABAS.pl.
Składniki
- 1 szklanka mąki orkiszowej ( u mnie typ 650 )
- 100 g.miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru ekologicznego brązowego
- 1/3 szkl. ekologicznego dżemu bez dodatku cukru ( u mnie z czerwonej porzeczki )
- 2 duże jajka
- 1/3 szkl. ekologicznych migdałów
- 1/3 szkl. ekologicznych orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- łyżeczka miodu
- garść płatków migdałowych
-
Migdały i orzechy ścieram na małej tarce, lub drobno siekam. Można również użyć migdałów w płatkach.
-
Dżem lekko podgrzewam i jeżeli ma pestki przecieram przez sito. Do dżemu dodaję orzechy i migdały.
-
Mało ucieram z cukrem na jasną, kremową masę, stopniowo dodaję jajka i nie przerywając, nadal ucieram.
-
Stopniowo dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i nadal ucieram na małych obrotach.
-
Na koniec dodaję przestudzony dżem z orzechami i migdałami. Wszystko mieszam tylko do połączenia.
-
Spód tortownicy o średnicy 20 cm. wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przelewam do foremki i daję do lekko nagrzanego piekarnika. Piekę około 35 minut w temp. 180 stopni, do czasu, kiedy mocno się zrumieni. Patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy. Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia.
-
Płatki migdałów prażę na suchej patelni, do czasu, kiedy lekko się zrumienią i uwolnią swój aromat. Dodaję łyżeczkę miodu, kiedy miód się rozpuści, wszystko mieszam. Mieszanką miodu i płatków dekoruję ciasto. Udanych wypieków 🙂
23 komentarze
Pyszności Małgosiu.
Musi być przepyszne,koniecznie upieke.
Szalenie apetyczne ciasto 🙂
Wygląda świetnie i wyobrażam sobie jak tez musi smakować:))
Ale pyszne, tak rzadko spotyka się przepisy na ciasta z czerwoną porzeczką 🙂
To ciasto wygląda jak milion dolarów. Chciałabym posmakować tego dżemu porzeczkowego. Jego kwaskowość musi idealnie przełamywać słodycz placuszka. No i te migdały. Aż ślinka cieknie 😉 Z chęcią pokusiłabym się o kawałek 🙂 Pozdrawiam 🙂
Ach dżem porzeczkowy ten jego cierpki posmak, cudo. Fajne ciacho jestem pod wrażeniem 🙂
to chyba najzdrowsze kalorie, jakie można sobie wyobrazić;) pysznie wygląda, kusi orzechami i porzeczkami!
Super ciasto!
Wygląda zniewalająco!
Dżem lub powidła w takich wypiekach to strzał w dziesiątkę! 😀 Wygląda apetycznie 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 z chęcią bym takie zjadła 🙂
Bardzo zachęcające ciasto, w dodatku z porzeczką, którą uwielbiam 🙂
bardzo lubię zdrowe ciacha, fajny placek do kawki 🙂
Ciasto wygląda świetnie, częstuję się kawałkiem 🙂
Pyszne i zdrowe ciasto 🙂
Super, smacznie wyglada
Świetnie wygląda i na pewno wspaniale smakuje 🙂
Wygląda bardzo apetycznie
Faktycznie musi być pyszne, chętnie bym spróbowała 🙂
Wspaniale wygląda 🙂 Bardzo ciekawych składników użyłaś do przygotowania tego ciasta 🙂
Bardzo fajne ciasto, same fajne składniki 🙂
Lubię pieczywo z mąki orkiszowej. Pysznie wygląda Twoje ciasto 🙂