Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Pasztet drobiowy z papryką

Pasztet drobiowy z papryką

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Wpadł mi w ręce kurczak zagrodowy, postanowiłam odpowiednio to wykorzystać. Z połowy zrobiłam rosołek, a z drugiej pasztet z papryką. Pasztet zrobiłam wg. mojego starego, sprawdzonego przepisu na pasztet domowy. Mięso wieprzowe zastąpiłam drobiowym i dodałam paprykę. W efekcie powstał bardzo smaczny dodatek do pieczywa. Oczywiście nie ma tutaj sztywnych reguł, częściowo do kurczaka można dodać udko lub pierś z kaczki, czy gęsi, na takiej zamianie nasz pasztet na pewno zyska. Zapraszam na pasztet, który fajnie wygląda i świetnie smakuje 🙂

IMG_0309

Składniki
  • 1/2 dużego kurczaka
  • 30 dkg. wątróbki drobiowej, oczyszczonej z błonek
  • 30 dkg. dobrego wędzonego boczku
  • 1 cebula pokrojona na kawałki
  • 1 papryka czerwona oczyszczona z pestek.
  • 1/2 razowej bułki pokrojonej na kawałki
  • 1 jajko
  • 1, 5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1  łyżeczka ziół prowansalskich
  • spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • łyżka masła klarowanego
  • sól i pieprz
Kurczaka dokładnie myję i gotuję do miękkości w lekko posolonej wodzie. Na większej patelni rozgrzewam tłuszcz. Na gorące masło daję cebulkę i wątróbkę. Całość duszę pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając. Kiedy wątróbka zmięknie, do sosu dodaję pokrojoną bułkę ( bułka powinna nasiąknąć sosem ).
Gotowego kurczaka wyciągam z wywaru, do przestudzenia. Wywar wykorzystuję do zupy, można go zamrozić. Z kurczaka usuwam skórę i kości. Mięso mielę, razem z wątróbką, bułką, boczkiem i papryką. Do mięsa dodaję jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam. Pasztet piekłam w ceramicznych foremkach, które wcześniej natłuściłam, można upiec w podłużnej foremce. Foremkę należy natłuścić i posypać bułką tartą. Czas pieczenia, 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gorący pasztet odstawiam do przestudzenia, najlepiej na całą noc. Podaję schłodzony, wtedy się najlepiej kroi. Smacznego 🙂

IMG_0303

IMG_0300

Powiązane posty

28 komentarzy

Anka 5 grudnia 2014 - 10:25

Wygląda pięknie 🙂 Papryka dodała mu ładnego koloru i pewnie smaku. Kiedyś będę musiała spróbować pasztetu z papryką.

Odpowiedź
Marzena 5 grudnia 2014 - 13:20

Świetny przepis a pasztecik prezentuje się pysznie 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 5 grudnia 2014 - 14:48

Bardzo apetycznie wygląda !

Odpowiedź
Gaja 5 grudnia 2014 - 17:15

Musi być pyszny, oczami bym jadła! No i mam kolejną potrawę, której nigdy nie próbowałam zrobić samodzielnie, spore mam zaległości 😉

Odpowiedź
Gaja 7 grudnia 2014 - 19:43

Muszę dodać zaproszenie do pozytywnej zabawy – 7 dni x 3 pozytywy! Ja zrobiłam swoją w pigułce. Zapraszam :-))))

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 5 grudnia 2014 - 17:18

Jak ja uwielbiam takie pasztety, mniam:)

Odpowiedź
Pozytywizja 5 grudnia 2014 - 17:49

Uwielbiam pasztety <3
Przepis na pewno wykorzystam 😀

Odpowiedź
poproszę dokładkę 5 grudnia 2014 - 18:05

mam ochotę na taki mięsny pasztet, zapisuję przepis :-))

Odpowiedź
Ladylaura 5 grudnia 2014 - 18:56

Cudowny ,zjadłabym chętnie.

Odpowiedź
ja i moje urwisy 5 grudnia 2014 - 20:30

Wygląda apetycznie 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 5 grudnia 2014 - 20:38

Jestem pewna, ze smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, a co najważniejsze jest bez żadnych konserwantów itp. 😉

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 5 grudnia 2014 - 22:04

Jem tylko domowe pasztety. Świetny przepis. Chętnie skorzystam 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 5 grudnia 2014 - 22:45

Wygląda baaardzo apetycznie. Pozdrawiam Gosiu 🙂

Odpowiedź
napiecyku 5 grudnia 2014 - 23:00

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Lena B 6 grudnia 2014 - 07:01

Wygląda pysznie. Uwielbiam domowe pasztety są najlepsze. Sama robię w domciu. Twój z papryką wygląda pysznie 🙂

Odpowiedź
Renata Mój dzień 6 grudnia 2014 - 16:26

pasztet wygląda rewelacyjnie, a domowy musi też tak smakować:)
pozdrawiam cieplutko:)

Odpowiedź
Ela 6 grudnia 2014 - 18:31

Nie jadłam pasztetu z papryką ! Wygląda doskonale i zapewne smakuje wybornie !
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Magda 6 grudnia 2014 - 19:07

Bardzo apetyczny pasztecik, domowe najlepsze;)

Odpowiedź
Agnieszka, Co w kuchni 6 grudnia 2014 - 21:06

Mmmmm co za pasztecik!

Odpowiedź
Janusz Bartoszek 6 grudnia 2014 - 22:59

Uwielbiam pasztet drobiowy z paprykę, fantastycznie, że samodzielnie zrobiony, może wypróbuję przepis 🙂

Odpowiedź
Olka 7 grudnia 2014 - 12:44

Nie ma jak domowy 🙂 pyszny i kolorowy 🙂 pozdrawiam <3

Odpowiedź
Anna B 7 grudnia 2014 - 20:26

wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedź
Ania 7 grudnia 2014 - 21:35

domowy pasztet to jest to 🙂 kurczak i paprykowy – trafia to do mnie 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 8 grudnia 2014 - 01:28

Dodatek papryki wyjątkowo mi się podoba 🙂

Odpowiedź
anielskakuchniaani.blogspot.com 8 grudnia 2014 - 20:11

Przez ten pasztet zrobiłam się strasznie głodna i mimo, że już nic nie chciałam dziś zjeść, to muszę pójść do kuchni 🙂 Narobiłaś mi apetytu!

Odpowiedź
napiecyku 8 grudnia 2014 - 20:12

Tak bywa 🙂

Odpowiedź
anielskakuchniaani.blogspot.com 8 grudnia 2014 - 20:12

Przez ten pasztet zrobiłam się strasznie głodna i mimo, że już nic nie chciałam dziś zjeść, to muszę pójść do kuchni 🙂 Narobiłaś mi apetytu! Mniam 🙂

Odpowiedź
Pati 9 grudnia 2014 - 14:31

Czasem do klopsa dodaję paprykę i muszę przyznać, że bardzo zyskuje na smaku. Podoba mi się Twój pomysł!

Odpowiedź

Zostaw komentarz