Ten przepis dostałam jakiś czas temu od mamy z zapewnieniem, że jest wart wypróbowania. Ciasto na chleb przygotowuje się w miarę szybko, nie wymaga czasochłonnego wyrabiania i wyrastania. Na pewno, nie jest to ostatni mój chlebek z tego przepisu, będę testować zmieniając proporcje i rodzaje mąki, oraz dodatki.
Surowe ciasto jest rzadkie i w zasadzie przelewałam go do foremki. Foremka powinna być duża, ponieważ ciasto niemal podwaja swoją objętość podczas pieczenia. Ja zrobiłam ten błąd i w trakcie pieczenia przekładałam ciasto do dwóch foremek, używając przy tym niecenzuralnej łaciny podwórkowej 😉
Polecam ten prosty chlebek, nic tak nie scala rodziny, jak kolacja z zapachem domowego pieczywa….uśmiech na twarzach bliskich, bezcenny 🙂
Składniki
- 1 litr letniej wody
- 6 dkg. drożdży
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka cukru
Z 1 litra wody odlewam 1/2 szklanki i do niej daję mąkę, cukier i drożdże, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do czasu, kiedy zaczyn zacznie pracować.
Do dużej miski daję
- 1 szkl. otrąb pszennych lub żytnich
- 5 łyżek płatków owsianych
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 5 łyżek słonecznika
- 1 kg przesianej mąki pszennej orkiszowej lub w połowie pszennej razowej
- 3-4 łyżeczki mielonej soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru
38 komentarzy
Uwielbiam smakować różne chleby.
Miłego piątku.Pozdrawiam serdecznie.
Również pozdrawiam 🙂
Kiedys probowalam sama piec chleb, wychodzily mi same zakalce, ale majac taki przepis moze tam sobie druga kulinarna szanse. Pozdrawiam serdecznie beata
Pozdrawiam i trzymam kciuki za chleb 🙂
Ja na nim widze powidła śliwkowe…mrrrr
Ja również lubię powidła na świeżym pieczywie 🙂
Domowy najlepszy 🙂 od patrzenia na Twój chleb zaczęło burczeć mi w brzuchu. Serio 🙂
zapach i smak domowego chleba lubi każdy, a Twój chlebek z dodatku jest bardzo zdrowy!
Używasz suchych drożdży ,prawda?Super ten chleb.
Nie miałam suchych i użyłam świeżych 🙂
Pyszny przepis. Wygląda super, poproszę kromeczkę :-):-):-)
Chleb domowy nie ma sobie równych. Zapach przy pieczeniu… Ech, chyba zagoniłaś mnie do upieczenia, bo prezentujesz taki smakowity, że aż nabrałam ochoty 🙂
Fajny przepis na pyszny chlebek, na pewno do wypróbowania 🙂 Pozdrawiam
Przynajmniej człowiek wie co je:)
Piękny chleb, ile w nim ziaren, samo dobro 🙂
piękne zdjęcia pięknego chleba 🙂
Wygląda znakomicie 😀
nie am to jak domowy chleb! piekny Ci wyszedł 🙂
z otrębami i słonecznikiem – mniam, bardzo by mi smakował : )
Bardzo dorodny wyszedł 🙂
Dawno nie piekłam chleba. A tu taki piękny i taki smakowity… Na śniadanie w sam raz 🙂
Wspaniały zdrowy chlebek !
Uwielbiam jego strukturę ^^
Pycha, ja ostatnio też najbardziej lubię chleb z siemieniem 🙂
Uwielbiam takie chebusie. Przede wszystkim jest dużo zdrowszy niż kupiony w sklepie. Super. Do śniadanka z masełkiem- jak znalazł 🙂
Świetny przepis Gosiu, muszę go wypróbować 🙂
Dziekuje za przepis.Pozdrawiam 🙂
Cieszę się, że chlebek smakował. Pozdrawiam 🙂
Piękny chleb, w lecie nie miałam ochoty na pieczenie, ale teraz już muszę upiec 🙂
Uwielbiam domowe pieczywo i ten zapach w całym domu 🙂
Witam,cudowny przepis,właśnie moja przyjaciółka piecze dziś chleb z otrębami,czarnuszką i sezamem,wiem że lubi eksperymenty w kuchni i mówiła że doda tez trochę żurku w proszku, dostałam też od niej zaproszenie na dziś na kolację zeby spróbować jak jej się upiekł ten chlebek 🙂
Cieszę się, mam nadzieję że chlebek zasmakuje 🙂
Witam przedswiatecznie bede piekla ten chlebus juz mam przygotowane skladnki Pozdrawiam
Trzymam kciuki 🙂
Czy mogę użyć suchych drożdży?
Oczywiście 🙂
Przeliczajsc na suche to jest 20g czy takie dwie saszetki po 7-8g wystarcza czy trzeba jednak dać jeszcze trochę?
Ja bym dała dwie saszetki po 7 g. Powinno wystarczyć.