Racuchy to prawie wszystkim znana potrwa kuchni staropolskiej, zwykle robię drożdżowe z jabłkami. Tym razem jabłka pokroiłam na plasterki, a połowę mąki pszennej zastąpiłam mąką gryczaną jasną. Myślę, że mąka gryczana jasna, dobrze zdaje egzamin w racuchach i blinach. Jabłka można również drobno pokroić lub zetrzeć na grubej tarce i dodać do surowego ciasta. Racuszki smakują z cukrem pudrem, lub konfiturą. Polecam na słodki obiad i na deser, dzieci za nimi przepadają 🙂
Składniki
- 250 g mąki pszennej i 250 g mąki gryczanej jasnej lub 500 g mąki pszennej
- 1, 5 szkl mleka
- 4 dkg. drożdży
- 2 łyżki cukru + 3 łyżeczki cukru waniliowego lub 3 łyżki cukru brzozowego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 duże jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- olej do smażenia
Do miseczki daję pokruszone drożdże, ciepłe mleko i cukier, mieszam i zostawiam w ciepłym miejscu na 15 min. Dodaję jajko, szklankę mąki, mieszam i ponownie zostawiam na 5 min. Dodaję resztę mąki z cynamonem, wszystko chwilę mieszam i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu ok. 40 min.
Z jabłek usuwam gniazdka nasienne i kroję w 0, 5 cm. plasterki. Plasterki jabłek dokładnie skropiłam sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewam olej. Na gorący daję ciasto kształtując małe, okrągłe placuszki. Po kilku sekundach, na każdy placek daję plasterek jabłka i lekko wciskam go w ciasto. Smażę na rumiano z obu stron. Podaję ciepłe z cukrem pudem. Smacznego 🙂
22 komentarze
Uwielbiam racuchy, za to moja Wiki lubi racuchy bez jabłek 🙂
Uwielbiam racuchy i mogłabym je jeść bez przerwy 🙂
Prezentują się bardzo apetycznie. Uwielbiam racuchy. Z jabłkami i bez i koniecznie z dodatkiem cukru pudru.
Wyglądają jak jesienne słoneczka 🙂
Świetnie ,że z całymi plastrami jabłek ,super wyglądają.
Świetnie podanie! To jabłuszko kusi 🙂
Jejku myślałam, że to ananas 🙂 Rewelacyjnie wyglądają tak z całymi plastrami jabłka 🙂
Uwielbiam racuchy, ostatnio robiłam z bananami też wyszły całkiem niezłe 🙂
Z bananami jeszcze nie robiłam 🙂
Świetne racuszki! Super pomysł na zdrową wersję 🙂
Oj, jakie apetyczne :))
Pozdrawiam
Brawo jakie pyszności, aż dostałam ślinotoku 🙂 zapisuje sobie przepis i z chęcią takie zrobię 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
Wyglądają obłędnie! 🙂 Te jabłuszka w całości, ulala..
Ja zawsze trę do środka, dlatego nie otrzymałam takiego efektu..
Boski!
przepadam za racuchami! ciekawy pomysł z tą mąką gryczaną 🙂
A ja myślałem, że to ananas. Nieźle wykombinowane 🙂
Nie tylko dzieci przepadają za racuchami. 🙂 Ja też! Ulubione moje danie. a twoje wyglądają na takie smakowite. 🙂
Jaka piękna prezentacja 🙂 !
Danie, daniem – na pewno było pyszne, ale ja mam ochotę zjeść Twoje fotografie!
Fantastyczne 🙂
Nie robiłam takich placuszków z ciasta drożdżowego. A szkoda, ba tak smacznie wyglądają 🙂 Przydały by mi się teraz do śniadania 🙂
Warto pokusić się o takie pyszności…
Rewelacyjnie wygladaja przygotowane w taki sposób placki z jabłkami. Super od dzis tylko tak będę je robiła 🙂