Witam poniedziałkowo, dzisiaj zapiekanka z makaronem i warzywami, czyli pomysł na dość oryginalny obiad. Pascal robi go w trzech etapach, krótkie gotowanie warzyw i makaronu, smażenie cebuli i zapiekanie całości w piekarniku. Można odchudzić danie, używając makaronu pełnoziarnistego, boczek można zastąpić szynką, a śmietankę 30 %, śmietaną 12 %. Polecam, to danie smakuje nie tylko w poniedziałki 🙂
Składniki
- 300 g ugotowanego makaronu
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 175 g małych pomidorków
- 1 brokuł podzielony na małe różyczki
- 2 jajka
- 200 g słodkiej śmietanki ( użyłam 12 % )
- 1 duża kulka mozzarelli pokrojona w drobna kostkę
- 150 g boczku pokrojonego w kostkę
- 40 g twardego sera żółtego np. bursztynu lub gran padano
- sól
- pieprz
26 komentarzy
Robiłam mężowi do pracy dziś rano coś podobnego ,smaczna i kolorowa.
Kusisz, kusisz 🙂 Wygląda baaardzo zachęcająco !!
ależ pysznie wygląda!
Bardzo apetyczna. Uwielbiam wszystko, co zapieczone 🙂
Dla mnie dwie porcje poproszę – pyszna zapiekanka!
Fajnie, lekko i zdrowo:)
Na pewno smakowita. Zrobię!
Mniam jak ja lubię takie zapiekanki 🙂 może sie wproszę do ciebie na kolację 🙂
Kolorowo, pysznie, ach po prostu świetne danie 🙂
Czyli pora na kolacje 🙂 znowu głód wzywa przez to zdjęcie…
Bardzo ciekawy przepis i świetny pomysł na obiad 🙂
Jaka pychotka, a wlasnie szukalam pomyslu na obiad. Pozdrawiam serdecznie Beata
uwielbiam takie zapiekanki 🙂
Ale kusisz, wygląda bosko i apetycznie 🙂
Świetna propozycja na smaczny, pożywny obiad. Bardzo lubię takie zapiekane rozmaitości 🙂
Bardzo apetycznie wygląda !
Wybacz Gosiu ale nie mogę dodawać komentarzy z Word Press, musisz cos z tym zrobić !
Zamienilabym smietane na sos beszamelowy z mleka, bardzo fajny obiadowy pomysl.
gdyby nie ten brokuł, porwałabym to wprost z ekranu! 🙂
Wygląda świetnie ! 🙂 PYCHA 🙂
Jakie cudowne kolory! 🙂
Adoptuj mnie!!!!! 🙂
Taka zapiekanka na obiad, rewelacja 🙂
Właśnie jestem po obiedzie – dziś była Twoja sałatka wg Pascala i spieszę donieść, że jest pyszna 🙂 Jej kolory dodatkowo wzmagają apetyt.
Cieszę się Gaja, że smakowalo 🙂
Robiłam tą zapiekankę w tamtym tygodniu i dzisiaj tez robię, tyle że bez mięsa, jest przepyszna!